BEELDENDE KUNST

In de Paviljoens de verzameling hedendaagse kunst van Joost Lagerwey, t/m 10 januari...

Almere

Amsterdam

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert in Supernova werk van de Experimental Jetset, modeontwerper Niels Klavers, fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm, videowerk van Hilary Lloyd en een installatie van Maura Biava. 'Supernova' begeeft zich op het grensgebied tussen beeldende kunst en design, t/m 24 januari.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, het grote keramieken beeld 'Imitatio Christi' en zeven nieuwe beelden van Thom Puckey. In de achterruimte een door Puckey samengestelde presentatie met werk van Gijs Assmann, Lise Haller Baggesen, Paul Kooiker, Isabelle Simons en Elisabet Stienstra, t/m 27 januari (gesloten van 24 december t/m 1 januari).

In galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, nieuw werk van Pieter Laurens Mol t/m 16 januari.

In Arti et Amicitiae, Rokin 112, werk van o.a. Job Koelewijn, Gerald van der Kaap, Sabine K. Braun en Keiko Sato, jonge kunstenaars die werken op een manier die gelijkenis vertoont met die van de leden van de Nul-groep uit de jaren zestig. Tot en met 10 januari.

Stedelijk Museum: Staat van ervaring met werk van Beuys, Dibbets, Judd, Kounellis, Klein en Malevich, samengesteld door Fuchs in het kader van het festival der Contrasten ter gelegenheid van 40 jaar Erasmusprijs, t/m 10 januari; Soft machine: design in the Cyborg Age, een tentoonstelling over de invloed van science-fiction op de kunst, t/m 10 januari; Achter de duinen/voor de horizon is een wandvullende installatie van Dick van Arkel, t/m 3 januari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

In het Rembrandthuis Rembrandt en de Bijbel, een tentoonstelling waarin de bijbelse prenten van Rembrandt worden vergezeld door 'Die Radierungen van Rembrandt', het muziekstuk dat Mengelberg speciaal op deze prenten baseerde, t/m 14 februari.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari.

Apeldoorn

Met Breeduit maakte het Van Reekum Museum een reis door zijn eigen collectie en presenteert westerse samen naast niet-westerse kunst, t/m 15 februari.

Arnhem

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst belicht het dier in de kunst, aan de hand van werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Breda

In De Beyerd een overzicht van de stadscollectie met de aankopen van de laatste vier jaar, waaronder werk van Tom Claassen, Peter Kantelberg en Marc Nagtzaam, t/m 24 januari; schilderijen en monotypes van Bert Loerakker en installaties, objecten en sculpturen van Martin Riebeek, t/m 24 januari.

Den Bosch

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt een kijkje in het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland, t/m 10 januari.

Den Haag

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, presenteert onder de titel 'Stadswanden en Binnenplaatsen' schilderijen en grafiek van Frank Anderson en Bertil Neijts, t/m 3 januari.

Haagse schilders in de Gouden Eeuw (Jan Steen, Jan van Goyen, Abraham van Beijeren, e.a.) in het Haags Historisch Museum t/m 7 maart.

In het Mauritshuis de tentoonstelling Rembrandt onder het mes. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp ontleed, die een beeld schetst van de ontwikkeling van dit soort 17de en 18de-eeuwse groepsportret, t/m 10 januari.

Diepenheim

Beelden en tekeningen van Gijs Assmann bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, tot en met 3 februari.

Eindhoven

Tien kunstenaars werkten in Mu Art Foundation (De Witte Dame, Emmasingel 20) aan de installatie Great White Out. Great White Out is de term voor het fenomeen, dat op de Noord- en Zuidpool de scheiding tussen land en lucht vervaagt. Tot en met 16 januari.

In Museum Kempenland een overzicht van de Spaanse schilder Carlos de Haes, die honderd jaar geleden overleed en uit een Eindhovense familie stamt, t/m 10 januari.

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Groningen

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Haarlem

Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, toont schilderijen en aquarellen van Pieter Kusters, t/m 17 januari.

Een dubbeltentoonstelling over de kunstenaar Jacobus van Looy (1855-1930) in Haarlem: de Verweyhal toont zijn olieverfschilderijen, het Teylers Museum zijn tekeningen, pastels en aquarellen, t/m 28 februari.

De druktechniek is het uitgangspunt voor een tentoonstelling van kunstenaarsvereniging De Groep in de Vleeshal, t/m 24 januari.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van Ilya Kabakov waarmee hij de Sovjet-samenleving bekritiseert, maar ook zijn liefde voor het land laat zien. De eerste tekeningen dateren uit de jaren vijftig. Tot en met 21 februari.

Helmond

In het Gemeentemuseum t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Laren

De achtste editie van de Grafiekbiënnale in het Singer Museum staat in het teken van de combinatie dicht- en grafiekkunst. Zeven dichters (Bernlef, Campert, Komrij, Kopland, Leeflang, Claus, Enquist) kozen ieder twee prenten bij twee handgeschreven gedichten. Zeven grafische kunstenaars (Hans Andringa, Sjoerd Bakker, Diana van Hal, Lucassen, Theo Niermeyer, Ronald Tolman, Frits Marnix Woudstra) zochten ieder een dichter uit, t/m 10 januari

Leeuwarden

Theater Romein presenteert van 23 december t/m 9 januari Video Art Friesland, een tentoonstelling van videoinstallaties, videosalons en speciaal voor het festival gemaakt videowerk van beeldend kunstenaars, en tot slot een multimediaparty op 9 januari.

In het Fries Museum werken van Nederlandse en Franse meesters uit de 16de tot en met de 20ste eeuw, afkomstig uit Nederlands oudste kunsthandel De Gebroeders Douwes Fine Art uit Amsterdam. Van Jan Steen tot Jan Sluijters, t/m 21 februari.

In Museum het Princessehof voorwerpen, aardewerk en enkele zilveren en gouden objecten van Drieduizend jaar Andes cultuur, t/m 10 januari.

Leiden

Het stedelijk museum De Lakenhal wijdt een overzicht aan de late renaissance-kunstenaar Isaac van Swanenburg, t/m 14 februari.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Otterlo

De beeldentuin van het Kröller Müller Museumblijft voor het eerst deze winter open voor publiek.

Rhoon

Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, presenteert schilderijen en grafiek van Wout van Heusden, t/m 24 januari.

Rotterdam

In Witte de With een tentoonstelling met maquettes, tekeningen en grafieken van Constants project New Babylon, een imaginaire stad waarin niemand meer hoefde te werken, t/m 10 januari. Op 10 januari een lezingen over Constants project. Informatie: 010-4110144

Museum Boijmans Van Beuningen: zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari; Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari.

De Kunsthal verzamelde 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars en presenteert die in een overzicht, t/m 28 februari; de Kunsthal wijdt voorts een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; de tentoonstelling met het werk van Escher in de Kunsthal is gedeeltelijk verlengd, t/m 10 januari; Botje bij botje is een tentoonstelling over menselijke resten, t/m 10 januari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

Scheveningen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution and Theory'-project bestaande uit 240 beelden uit aluminiumplaat gezaagde 19de-eeuwse technische afbeeldingen, t/m 7 maart in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Bij Stichting de Pont twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Utrecht

Onder de titel Good Heavens presenteert Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, werk van Giovanni Dalessi, Peter Miedema, Jan Knap, Marc Mulders, Jan-Peter Muilwijk, F. Starik en T.I.P., t/m 16 januari.

Begane Grond, Lange Nieuwestraat 2, presenteert werk van Pál Gerber en Hermann Gabler, t/m 10 januari.

Venlo

In Moddermans Laboratorium springen de aardappels op het aanrecht en tikken de klokken van botjes en schedels. Een kunstproject van Simone ten Bosch en Marius Quee in Lokaal 21, Houtstraat 21, t/m 10 januari.

Uden

Waterverf- en inktschilderijen van de in Nijmegen woonachtige Chinese kunstenaar Zhou Jun, t/m 24 januari in Pronkkamer Uden.

Vlissingen

Kunstcentrum Sittard is te gast in de Watertoren met solotentoonstellingen van Marcel Blekendaal, Edwin Maas, Jan de Vliegher, Zjul Devens, Phill Niblock en Maria Blondeel, t/m 21 februari.

Een overzicht van de Vlaamse schilder Edgard Tytgat in Museum van Bommel van Dam, t/m 10 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden