BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

De beelden van Juliette van de Walle vragen om te worden aangeraakt. Ze staan opgesteld in De Kamer, Zonnehof 5a, 20 juni t/m 13 juli.

Moderne computertechnieken, een overdaad aan jaren zeventig behang en de kunstvariant van MTV videofacts van het Haagse kunstenaarsinitiatief Voorheen het Archief in het Provinciaal Centrum Beeldende Kunst. Tot en met 11 juli.

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: het museum richt de blik op Groot-Brittannië met een overzicht van de Britse schilderkunst uit de jaren vijftig. Opgenomen zijn werken van 24 kunstenaars (John Bratby, Prunella Clough, Ben Nicholson, e.v.a.). The Fifties, t/m 15 augustus; tegelijkertijd opent De Londense School, vijftien werken van hedendaagse Britse figuratieve schilders, t/m 27 juni; een overzicht van de 'nieuwe figuratieve' kunstenaar Lucassen (1939), die van 1964 tot nu toe abstracte interieurs schilderde. Tot en met 22 augustus.

Amsterdam

Stedelijk Museum: het musuem loopt met de presentatie van Amerikaanse kunst in de voorhoede van de manifestatie American Adventures, die deze zomer in Amsterdam wordt gehouden en waarin de Amerikaanse cultuur centraal staat. Getoond wordt werk van o.a. Philip Guston, Pollock, De Kooning, Warhol, Copley, Schnabel, Koons, Lichtenstein, Salle, Rauschenberg en Nauman. Van 22 juni t/m 4 juli.

Jennifer Tee debuteert met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De titel 'Down the Chimney' verwijst naar een doorgang naar de droomwereld die Tee in de grote zaal gerealiseerd heeft. Van 20 juni t/m 22 augustus.

De Veemvloer, Van Diemenstraat 410, presenteert een solotentoonstelling van storyteller Ron Huebner, die zijn verhaal vertelt aan de hand van licht- en geluidsobjecten. Van 18 juni t/m 4 juli.

Aanleiding voor de tentoonstelling Exitborders.com in Hotel Arena, 's-Gravensandestraat 51, is het syposium over internationalisering in de kunst dat vorige maand in het Gemeentemuseum Den Haag werd gehouden. Arena presenteert werk van zestien internationale kunstenaars die aan Nederlandse kunstacademies studeren. Van 18 juni t/m 1 augustus.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni.

In het Rembrandthuis zestig tekeningen van oud-Hollandse meesters, waarmee Goethe zich zo graag omringde. Tot en met 18 juli.

Arnhem

Plaatsmaken, Emmastraat 73, presenteert zeefdrukken op 2 mm dik triplex van berkenhout - materiaal dat wordt gebruikt in de modelvliegtuigbouw - van o.a. John Körmeling, Marten Hendriks, Jaap Kroneman en Rosemin Hendriks. Van 18 juni t/m 2 juli.

Breda

De Beyerd toont een overzicht van schilder/fotograaf Teun Hocks, t/m 18 juli; recente grafiet- en olieverfschilderijen van Christopher Cook, t/m 18 juli.

Op de vuilnisbelt bij Bavel de tweede tijdelijke ingreep van Tales Of The Tip van Berend Strik & One Architecture (tot en met 11 juli).

Den Bosch

In Artis de tentoonstelling Plug In met optredens en installaties van Menno Heystek, Tessa Joosse, Gerard van den Dobbelsteen, Harold Pellenaars, Leroy van Lieshout e.a. In Willem II 'Wonderful World of Sounds' met dj's en vj's. Tot en met 27 juni.

Den Haag

Stroom HCKB, Spui 193, toont Field, een uit 20.000 terracotta beeldjes bestaand project van de Britse beeldhouwer Antony Gormley, 23 juni t/m 12 september.

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe: Aardse Paradijzen. De tuin in de Nederlandse kunst, 1770 tot 2000. De tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling 'Aardse Paradijzen. De tuin in de Nederlandse kunst, 15de tot 18de eeuw', die twee jaar geleden in het museum was te zien. Van 19 juni t/m 29 augustus.

Goes

Met een zevental schuttersstukken wil de tentoonstelling 'K heb drie hoven op een rij voor mijn brave schutterij in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland inzicht geven in de organisatie van de schuttersgilden. Van 19 juni t/m 19 september.

Gorinchem

De taal van het lichaam in het Gorcums Museum omvat onder andere foto's van Rineke Dijstra, schilderijen van Jurriaan van Hall en Kiki Lamers en beelden van Eja Siepman van den Berg. Tot en met 8 augustus.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van Ploegkunstenaar Jan van der Zee (1898-1988). Van 20 juni t/m 5 september.

Heino

Kasteel Het Nijenhuis wijdt een tentoonstelling aan het werk van de Vlaamse beeldhouwer José Vermeersch (1922-1997), waarin zijn laatst voltooide beeldengroep van achttien beeltenissen van mensen en honden centraal staat, van 20 juni t/m 22 augustus.

Hoorn

In Sandberg 2 doet de Vlaamse 'dandy' Monsieur Delmotte in een zwaar verduisterde Mariakapel verwoede pogingen het kwade te vangen, 17 juni t/m 4 juli.

Laren

Het Singer Museum presenteert wederom een bedrijfscollectie, die van het Belgische Gemeentekrediet. De verzameling omvat werk van Belgische en in België werkzame kunstenaars uit de periode 1880-1930: Ensor, Spilliaert, Van de Woestyne, e.v.a. Van 19 juni t/m 26 september.

Maastricht

De Jan van Eyck Akademie houdt van vrijdag t/m maandag open dagen. Het concept van de presentatie is tot stand gekomen onder auspiciën van de Duitse curator Ute Meta Bauer en voorziet in een twaalf uur durend programma rond thema's als Infopool, Open air cinema, de Video lounge, het Max Institute en Balkan Film.

Bonnefantenmuseum: een overzicht van schilderijen (1991-1998) en 8mm-filmpjes (1982-1985) van Luc Tuymans, t/m 5 september.

Naarden

Het Comenius Museum wijdt een tentoonstelling aan het belang van de tuin voor de wetenschap in de 17de eeuw. Verleden tuin, van 18 juni t/m 3 oktober.

Rotterdam

De Kunsthal: Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, bijeengebracht is, t/m 22 augustus; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli in De Kunsthal.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus.

Schiedam

Daan van Golden trad op als curator van de tentoonstelling Aloysius Donia. Bad Paint in het Stedelijk Museum. Van Golden koos voor het werk van de jonge kunstenaar Aloysius Donia. Tot en met 18 juli.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni. Ook in De Pont, vijftig schilderijen over het thema leven en dood van de kunstenaar Marc Mulders, t/m 9 januari 2000.

Utrecht

Al eeuwen bepaalt de Domtoren het beeld van de stad Utrecht. Voor Panorama 2000, een manifestatie met een kleine twintig kunstwerken in de openbare ruimte, werd de Domtoren het centrale punt van een tentoonstelling die alleen 'op niveau' is te overzien. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Dennis Adams, Atelier van Lieshout, Tom Claassen, Carsten Höller, Theo Jansen, Ilya Kabakov, Aernout Mik, Job Koelewijn, John Körmeling, Wim T. Schippers, Roy Villevoye. Tot en met 3 oktober.

Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, sluit met de tentoonstelling 1:2000 aan bij Panorama 2000. Het kunstinitiatief nodigde kunstenaars uit die expliciet werken met schaal en verhoudingen. Werk van o.a. Rachel Bacon, Johan Rumpt, Monique Kwist en Ton Vermeulen. Van 20 juni t/m 18 juli.

Zwolle

Met de tentoonstelling Naïeven van Curacïo herdenkt Museum De Stadshof dat vijfhonderd jaar geleden het eiland werd ontdekt. Van 19 juni t/m 26 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden