BEELDENDE KUNST

Het Alkmaars Museum brengt de zomer door met landschappen van schilders uit de kring van de Bergense School. Meer dan vijftig tekeningen, schilderijen en prenten van o.a....

Alkmaar

Amsterdam

Onder de titel Poste Restante toont Arti et Amicitiae vanaf vrijdag kunst van leden, uitsluitend per post verzonden, t/m 3 augustus.

In MonteVideo/TBA, in de nieuwe behuizing aan Keizersgracht 264, een tentoonstelling van het werk van Lydia Schouten (het surrealistische videowerk 'Songs of Innocence') en Jozef van der Heijden (videoportretten), t/m 26 juli.

Onder de titel Goede vaart! exposeren Lisette Stalenhoef, Alex Hibbitt en J.J.A. Abbing hun installaties in het Consortium, in pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade. Geopend vrijdag (tot 23 uur) t/m zondag.

Hans Scholten en Erik Zwakman exposeren vanaf zaterdag werk in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Beide werken met het medium fotografie, t/m 31 augustus.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. Tot en met 12 oktober.

In het Stedelijk Museum een gelegenheidstentoonstelling uit de eigen collectie: Europa Rondom toont werk van kunstenaars die afkomstig zijn uit één van de vijftien lidstaten van de Europese Unie. Werk van o.a. Brusselmans, Raveel, Kounellis, Lehmbruck, Giacometti, Fontana en Wirkkala. Tot en met 14 augustus.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), t/m 31 augustus.

Eelde

In De Buitenplaats, het museum voor figuratieve kunst, tot en met 7 september een overzichtstentoonstelling van Matthijs Röling.

Eindhoven

In het Van Abbemuseum loopt tot en met 14 september de tentoonstelling Mike Kelley (Een selectie van werken 1985-1996). 'Adolescentenkunst' noemt de Amerikaanse kunstenaar zijn werk.

In Museum Kempenland vanaf zaterdag een overzicht van houtsneden van Frans Masereel (1889-1972), t/m 7 september.

Haarlem

De Vishal presenteert een keuze uit de privécollectie van de Antwerpse verzamelaars Pierre Bogaerts en Veerle Swenters, bestaand uit ruim 700 werk-schoenen van toonaangevende eigentijdse kunstenaars als Baselitz, Fabre, Greenaway en Scholte. De bijbehorende catalogus heeft de vorm van een klein schoenendoosje. Shoes or no shoes?, t/m 4 augustus.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen presenteeert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

Het werk van Tracy Mackenna kenmerkt zich door een fascinatie voor taal: zelf gevoerde conversaties, opgevangen gesprekken, fragmenten uit kranten en tijdschriften vormen de basis voor haar boeken, video's en installaties. Edwin Janssen stelt in zijn installaties sociale kwesties aan de orde. In MK, Witte de Withstraat 53, is vanaf vrijdag een samenwerkingsproject geëxposeerd. Of All Places, t/m 17 augustus.

Utrecht

De kunstenaars Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch vertonen nauwelijks meer overkomsten dan dat ze tijdgenoten zijn. Voor het Centraal Museum reden om werk van de drie bijeen te brengen. Toorop zocht het in een expressionistische-realistische stijl, Rietveld was in de ban van de modernen, en Koch volgde meer de 'grote traditie' in de schilderkunst en liet zich inspireren door de vroege Renaissance.

Vier eeuwen domineesland illustreert het domineesleven van de afgelopen vierhonderd jaar. In Museum Catharijneconvent, t/m 17 augustus.

Zwijndrecht

Openluchtmuseum Beeldenpark Drechtoevers toont deze zomer beelden van vijf Finse hedendaagse kunstenaars: Jorma Hautala, Kari Huhtamo, Matti Kujasalo, Matti Peltokangas en Hannu Siren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden