BEELDENDE KUNST

De reclamefolder, dat is de titel die Olaf Mooij de expositie van zijn werk meegaf in het CBK in Rotterdam....

Het Haags Centrum voor Aktuele Kunst, Stille Veerkade 19 in Den Haag nodigde het publiek voor In eigen beheer niet bij de opening van de tentoonstelling uit, maar pas nu, bij de afsluiting. Het resultaat van deze work in progress-tentoonstelling is te zien zondag om 16 uur. Aan dit project, waar kunstenaars de curatoren van hun eigen tentoonstelling waren, werkten mee Klaar van der Lippe, Florette Dijkstra, Eelco van der Lingen.

Maarten Verhaak schildert fotorealistische schilderijen van stedelijke landschappen als parkeerplaatsen of een etalage van een automobielbedrijf. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288 in Amsterdam toont een aantal van zijn doeken en schetsen. Tot en met 1 mei, vanaf zaterdag.

Het CBK in Groningen presenteert werk van Carla van Beers. Van Beers maakt badkamerplastieken: een 'aaneenschakeling van schoonmaakrituelen'. Van 6 april tot en met 5 mei.

De Chinese kunstenaar Xiao Fan bindt de strijd aan met zwaarwichtigheid: engelen en ballonnen zijn het onderwerp op zijn doeken. Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53 Utrecht, toont zijn werk van 7 april tot en met 29 mei.

Artis in Den Bosch wijdt een aantal tentoonstellingen aan het 'menselijk lichaam in de beeldende kunst'. In Mirrors of Mind/Time komt het hedendaags portret aan de orde. Werken van onder anderen Otto Egberts, Judith Glaus, Carola Bessaso en Leo van Veldhuizen. Tot en met 28 april, vanaf zaterdag.

In As far as Japan in de stadsvilla (Verwerstraat 20) in Den Bosch én in het NBKS, Reigerstraat 16 in Breda is werk van een aantal Nederlandse en in Nederland werkende Japanse kunstenaars bijeengebracht, onder wie Rob Scholte, Marjan Teeuwen en Stansfield/Hooykaas. Tot en met 21 april.

Tot en met 30 juni bij galerie Steltman, Spuistraat 330 in Amsterdam litho's en bronzen van Michel Parkes.

De 'stoeptegeljurk' is het resultaat van een samenwerking tussen modevormgever Peter Jeroense en sieraad-ontwerper Dinie Besems. Als de drager van deze vierkante grijze jurk beweegt, krassen de krijtjes die aan kettingen hangen op de jurk. Het bijzondere kledingstuk is tot en met 3 november te zien in het Schielandshuis in Rotterdam.

Nog lopende exposities

Tent is een videosculptuur. Een Babylonische spraakverwarring. Drie mannen vertellen elkaar jeugdverhalen in hun eigen moedertaal, Turks, Russisch en Kroatisch. Het is één van de elf werken die Frank Mandersloot ( 1960) ons laat zien in het Bureau Amsterdam, de dependance van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Tot en met 12 mei.

Het Gemeentemuseum Helmond, gevestigd in een middeleeuwse waterburcht, presenteert de ING-collectie. Onder de titel Het gezicht van de ING-collectie, van Willink tot Bierenbroodspot exposeert het museum een vijftigtal schilderijen rondom het thema 'mensen'. Vierentwintig Nederlandse kunstenaars geven hun visie op de menselijke figuur. Tot en met 16 juni.

De uitbeelding van 'de tijden', de delen van de dag of de jaargetijden, of van de levensfasen, is een belangrijk thema in de kunst van de Duitse Romantiek. Het Amsterdamse Van Gogh Museum toont ongeveer zestig werken van Philipp Otto Runge en Caspar David Friedrich, voornamelijk uit de collectie van de Hamburger Kunsthalle. Weinig kunstenaars hebben zich zo grondig verdiept in de cycli van het leven en de natuur als Runge en Friedrich. Tot en met 23 juni.

De Boterhal in Hoorn was vroeger een pesthuis. Beeldend kunstenaar Godelieve Smulders heeft zich door de ruimte laten inspireren voor Pestkop, een monumentale kop van was. Tot en met 21 april.

Arti et Amicitiae in Amsterdam is gedurende vier weken thinktank van nieuwe ideeën over dood, uitvaart en kunst. Midden in het Leven staan wij in de Dood is een groots opgezette manifestatie: een tentoonstelling, een boek, forumdiscussies, funeraire diners en een aangepaste aankleding van het gebouw. Tot en met 14 april.

De eerste tentoonstelling van de nieuwe directeur van Witte de With, Bartomeu Marí, bestaat uit vier afzonderlijke presentaties van werk van Yvonne Drögel-Wendel, Christoph Fink, Sigalit Landau en Ana Prada. Voorwerk 5, tot en met 19 mei.

In het nieuwe Cobra-museum in Amstelveen tot en met 14 april een tentoonstelling van Alechinsky, volgens Yves Bonnefoy 'een Europese Hokusai', omdat hij schildert met bijzondere waterverven, Oostindische inkt of Chinese penselen. Schilderen, zegt Alechinsky, 'is je hand op reis sturen'. Werk van Alechinsky ook in de Amsterdamse Galerie Espace (tot en met 20 april).

Cindy Sherman speelt in haar foto's met bekende cliché's uit de beeldcultuur: filmstills, centerfolds, porno, horror, en sprookjes. Zij figureert vaak zelf in haar eigen fantasiewereld. In het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een groot overzicht van haar werk. Tot en met 19 mei.

In De Beyerd in Breda Het gegeven beeld, een beeld-gedicht bestaande uit 64 werken van acht beeldend kunstenaars onder wie Peter Kantelberg, George Korsmit en Mariëtte Linders. Vanaf zondag toont De Beyerd ook recent grafisch werk van Jacomijn van Engelsen. Beide tentoon-

stellingen duren tot en met 28 april.

De beeldend kunstenaar Merijn Bolink is een meester in het analyseren van materiaal om het vervolgens een andere toepassing te geven. Gemeentemuseum Helmond stelt zijn recente werk tot en met 19 mei tentoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden