BEELDENDE KUNST

ViaGalerie (Noordeinde 14) in Den Haag toont met honderd werken '47 jaar grafiek' van Corneille. Tot en met 31 februari, vanaf vandaag....

Zaterdag in het Haagse Stadhuis om 17 uur de opening van 10thru20, een installatie van Dennis Adams speciaal voor het nieuwe stadhuis ontworpen.

Kunstuitleen West-Friesland toont een overzicht van olieverfschilderijen van Fon Klement. Tot en met 1 februari, vanaf zondag.

Ferdinand Erfmann hield van travestie. Hij had een 'moeizame verhouding' tot de andere sexe, wat een thema in zijn werk is. In het Museum voor Moderne Kunst Arnhem tot en met 4 februari een overzicht van zijn werk.

De Kunstuitleen Amsterdam bestaat 40 jaar. In Arti et Amicitiae in Amsterdam daarom vanaf zondag Onzichtbare Collecties, een jubileumtentoonstelling met werk van 40 kunstenaars onder wie Harald Vlugt en Marjoleine Boonstra. Tot en met 30 december.

Zondag om 16 uur de presentatie van To the warder of things present, een installatie van Jane Boyd in de Mariakapel (Korte Achterstraat 2a) in Hoorn. Tot en met 26 december.

Het Haags centrum voor aktuele kunst (Stille Veerkade 19) in Den Haag heeft tot en met 24 december werk van Annechien Deurloo, Sanny Oerbeeke, Marjan Schoenmakers en Petra van der Schoot in huis. Opening zondag.

Galerie Wolfs (Hoogbrugstraat 69) in Maastricht exposeert tot en met 31 december objecten en houtsneden van Luc Souren. Opening zondag om 12 uur.

Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond in Amsterdam exposeert 127 etsen van James Ensor. Niet alleen de groteske fantasieën van Ensor, met gemaskerde figuren en skeletten, maar ook stadsgezichten en zelfportretten. Tot en met 7 januari.

Nog lopende exposities

Het Haags Gemeentemuseum en het Amsterdamse Stedelijk organiseren een groot retrospectief van het werk van Constant (A.Nieuwenhuys), die enkele maanden geleden 75 is geworden. Voor het eerst een overzicht van Constant's aquarellen (in het Haags Gemeentemuseum). Tot en met 21 januari.

In Slot Zeist een overzichtstentoonstelling van Jan Toorop met ruim 150 aquarellen, tekeningen, etsen, documenten en foto's. Tot en met 7 januari.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Het Amerikaanse perspectief: hoogtepunten uit de collectie van het Whitney Museum of American Art, met onder meer twintig werken van Edward Hopper, aangevuld met werken van het Stedelijk Museum. Tot en met 28 januari.

In de Rotterdamse Kunsthal Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper en kunstenaar: een van de meest uitgebreide overzichten die ooit aan deze homo universalis (1452-1519) gewijd zijn. Met kopieën van werken van Leonardo door tijdgenoten, tekeningen en schetsen in facsimile, modellen van uitvindingen en zelfs enkele werken van de meester zelf, waaronder zijn enig bekende beeldhouwwerk. Tot en met 17 maart.

Het retrospectief Uit innerlijke noodzaak geboren van Hendrik Nicolaas Werkman in Het Groninger Museum, vormt de afsluiting van het Werkmanjaar. Tot en met 14 januari.

Een selectie van de Roemeense presentatie op de Biënnale van Venetië is te zien in de Bergkerk in Deventer. Het zijn ruimtelijke werken, met name houten mensbeelden. Tot en met 7 januari.

De galerie van Hotel Pulitzer (Prinsengracht 315) in Amsterdam bestaat twintig jaar en viert dat met een tentoonstelling met werken op papier van kunstenaars die de afgelopen jaren in Pulitzer hebben geëxposeerd. Tot en met 14 december.

In De Lakenhal in Leiden De eigen weg van Bram van Velde: een overzicht van zijn vroege werk ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van de autodidact Van Velde, die faam verwierf met de manier waarop hij in zijn schilderijen en litho's half-transparante kleurlagen over elkaar heen zet. Tot en met 8 januari.

Uit de Schatkamer van de verzamelaar, in het Mauritshuis in Den Haag, toont 35 Hollandse zeventiende-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit. Tot en met 7 januari.

De dubbele Rodin-tentoonstelling: in Het Paleis in Den Haag Rodin's vroege werk, zoals kleine sculpturen en aquarellen, aangevuld met documenten en historisch fotomateriaal, en in het Singer Museum in Laren de latere monumentale opdrachten, zoals het beeld van Honoré de Balzac, De Hellepoorten en De Burgers van Calais. Tot en met 14

januari.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo toont de aanwinsten die sinds het aantreden van directeur Evert van Straaten aan de verzameling van het museum zijn toegevoegd. Raw Material bestaat uit bijna tweehonderd aankopen, langdurige bruiklenen, legaten en schenkingen. Met werk van Gino Severini, Giorgio de Chirico, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Louise Bourgeois, Mario Merz en Miroslaw Balka. Tot en met 4 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden