BEELDENDE KUNST

Kiezen voor kunst is een tentoonstelling in het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond in Amsterdam met werk van vijf jonge Vlaamse kunstenaars (Jo Geysen, Michel Helsen, Dominique Van Huffel, Dominique Vranken, Koen Broucke) en vier Nederlandse (Robby Cornelissen, Angela Donjacour en Hans Eykelboom)....

Artis in Den Bosch nodigde zes kunstenaars uit om op een forse 'tafel' een ruimtelijke installatie te maken. Door de verschillen in hoogte ontstaat een wisselend landschap. Met werk van Monica Aerden, Marca van der Linden, Jan Starken, Fransje Killaars, Mary Aipassa en Joost Grootens. Table stories, van 8 juni tot en met 7 juli.

Planetart Drive-In is een manifestatie in Hengelo, op het (post)

industriële buitenterrein van EMGA bv, waar een twintigtal kunstenaars vandaag hun werk presenteren. Automobilisten kunnen vanavond vanaf 22 uur hun radio afstemmen op de drive-in zender voor een avontuur met Willem de Ridder, dat tot diep in de nacht voortduurt.

Some Things Brought to Hand is een overzicht van multiples van Lawrence Weiner uit de periode 1968 tot 1995. Van 8 juni tot en met 18 augustus in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, waar vanaf zaterdag ook The Bookshop Piece van Liesbeth Bik en Jos van der Pol is te zien. Zij maakten een reconstructie van een kunstafdeling van de boekwinkel van het Institute of Contemporary Arts in Londen (tot en met 8 september).

In de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 8 tot en met 15 juni de jaarlijkse eindexamenexpositie.

Schutters, stedelingen en stadsgezichten in het Stedelijk Museum Alkmaar toont een keuze uit de eigen collectie zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen. Van 8 juni tot en met 8 september.

De overzichtstentoonstelling van de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem, die vorige maand in Londen was te zien, is verhuisd naar kunsthandel Rueb (Banstraat 4) in Amsterdam. Van 9 tot en met 29 juni.

Zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur houden elf kunstenaars in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam Open Atelier. De centrale expositie is op Baarsjesweg nr 224.

Werken op papier van Margriet Thissen in galerie Jansen & Kooy (Kerkstraat 301) in Amsterdam. Van 8 juni tot en met 13 juli.

In het Haags Centrum voor Aktuele Kunst (Stille Veerkade 19) van 9 tot en met 29 juni nieuw werk van Ori Ben Zeëv, Christie van der Haagk en Jos de l'Orme.

Nog lopende exposities

De expositie Hybrids in De Appel in Amsterdam toont hybride fantasieën van kunstenaars, zelfs perversiteiten. Het confronteert de wetenschap van nu met de maniëristische kunst van vier eeuwen geleden, de tijd van de curiositeitenkabinetten. Met een computer is het mogelijk je eigen monster te creëren. Tot en met 18 augustus.

In de Heerlense Stadsgalerij een overzicht van Rob van Koningsbruggen, die zich vanaf de jaren zeventig heeft toegelegd op het onderzoek naar de werking van kwast, doek en verf. Hij schildert onorthodoxe cirkels, kegels en diabolo's, uiterst kleurrijke doeken. Tot en met 11 augustus.

Het geworpen bestaan is de titel van een expositie van hedendaagse kunstenaars die 'vanuit het dagelijks leven tot werk komen'. In De Gele Rijder in Arnhem, tot en met 23 juni.

GR95 is een samenwerkingsverband van kunstenaars die allemaal in '95 afstudeerden in Groningen. Tot en met 16 juni een gezamenlijke expositie van GR95 in De Niggendijker (Hofstraat 21) in Groningen.

In De Bilt/Bilthoven voor het tweede jaar de keramiekmanifestatie Keramuze, met onder meer exposities op de gazons van Gemeentehuis Jagtlust en in de tuinen van historisch landgoed Houdringe. Tot en met 30 juni.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam tot en met 16 juni een grote verkooptentoonstelling van met name kunstenaars die lid zijn geweest van Arti. Van Schelfhout en Springer tot Jan Toorop en de Bergense School.

In de serie 'toegepaste kunst in de koepel' presenteert het Museum voor Moderne Kunst Arnhem Leeg, een textiel-installatie van Lam de Wolf. Tot en met 11 augustus.

Nog tot en met 16 juni in het Haags Historisch Museum De Hollandse samenleving in de tijd van Vermeer en in het museum Meermanno-Westreenianum in Den Haag tot en met 23 juni De wereld der geleerdheid rond Vermeer.

In galerie Markant in het Drentse Langelo werk van de Amerikaanse kunstenaars Kharlene Boxenbaum, Hideo Sakata en Matthew Thomas, en de Koreaanse kunstenaars Hwa-Jin Chang en Hyung-Dae Kim. Tot en met 23 juni.

Oktober en november vorig jaar werkten Rob Birza, Berend Strik en Bastienne Kramer samen met hun Indiase collega's Bhupen Khakhar, N.N. Rimzon en Mrinalini Mukherjee in een kunstenaarswerkplaats net buiten New Delhi. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert de resultaten van de samenwerking. Tot en met 30 juni.

In Museum Waterland in Purmerend tot en met 14 juli beelden en tekeningen van David Vandekop (1937-1994).

In galerie Slewe, Kerkstraat 105a in Amsterdam tekeningen en fotowerken van Elly Strik. Tot en met 29 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden