BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Amersfoort

In Museum Flehite een tentoonstelling over Utrechtse kastelen en buitenhuizen, samengesteld uit de eigen collectie tekeningen en prenten. Van 28 maart t/m 27 september.

Amsterdam

Metis, Keizersgracht 688, presenteert werk van Arthur Kempenaar, van 26 maart t/m 18 april.

Galerie Y-burg in Vrieshuis Amerika aan de Oostelijke Handelskade 25 toont een installatie van Bernaar Leenders, van 26 maart t/m 5 april.

De tentoonstelling Reflexieve figuraties in galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, brengt werk bijeen van Hans Broek, Roos Campman, Gijs Frieling, Fons Haagmans en Ton Mars. Van 28 maart t/m 3 mei.

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont schilderijen van Lucassen, van 28 maart t/m 16 mei.

Schilderijen van Piet Warffemius, vanaf zaterdag bij Galerie Clement, Prinsengracht 843, t/m 29 april.

Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, toont schilderijen van de Brit Peter Davis, de Schot Callum Innes en de Ier Seán Shanahan. Van 28 maart t/m 25 april.

In het Stedelijk Museum een keuze uit de verzameling Dodge. Hij verzamelde expressionistisch, surrealistisch, maatschappijkritisch, religieus en erotisch werk dat in de periode van 1953 tot 1988 in de marge van het Stalin-regime ontstond. Werk van Ilja Kabakov, Eli Beljoetin, Erik Boelatov en Leonid Lamm, t/m 10 mei. Verder in het museum werk van de Chinese kunstenaar Fang Lijun (t/m 13 april), de Oostenrijkse beeldhouwer Walter Pichler (t/m 26 april), de New-Yorkse kunstenaar Jonathan Lasker (t/m 19 april), en van de Nederlandse postmodernist Peer Veneman (t/m 12 april).

Tien kunstenaars onder wie Job Koelewijn, Jeroen Kooijmans, Bastienne Kramer, Femke Schaap en Federico d'Orazio, zijn afgelopen week tien appartementen aan het Watertorenplein ingetrokken. De eigenlijke bewoners van de huizen zijn nog aan het verhuizen, inrichten of opknappen. 'Moving in', rondleidingen t/m 29 maart, 2 t/m 5 april en 9 t/m 12 april. Do-vr 14.30-15.30 uur, 16-17 uur; za-zo 13-14 uur, 14.30-15.30 uur, 16-17 uur.

Schilderijen en foto's van Hester Nijland, Martin Halma en Sandra Maatman-Oonk op de tentoonstelling Frisse lentebries uit Kampen. In Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, t/m 8 april.

Roel Achterberg exposeert in Lumen Travo (Lijnbaansgracht 314), t/m 18 april.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) nieuwe beelden van Merijn Bolink, t/m 25 april.

Bij Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, recente sculpturen en videowerken van Roos Theuws, t/m 19 april.

Apeldoorn

Benin/Benin tussen gisteren/morgen is een tentoonstelling in het Van Reekummuseum met hedendaagse kunst uit Benin van Calixte Dakpogan, Théodore Dakpogan, Amidou, Kifouli & Lassi Dossou, Romuald Hazoumé, Cyprien Tokoudagba en Zinsou. Tot en met 3 mei.

Arnhem

Duivels, heksen en hermafrodieten bevolken de kleurrijke tekeningen van Ada Dispa. Zelf omschrijft Dispa haar werk als 'levenslust dansend met doodsdrift'. Losbol, t/m 17 mei in het Museum voor Moderne Kunst. Ook in het museum zelfportretten en portretten van kinderen van Kiki Lamers, die de sfeer ademen van verstilling en vervreemding (t/m 4 mei). Daarnaast veertig schilderijen van de surrealistische schilder J.H. Moesman, een nagenoeg compleet overzicht van zijn oeuvre. Tot en met 1 juni.

Stichting Josine de Bruyn Kops baarde honderd jaar geleden opzien met de tentoonstelling Vrouw en Arbeid waarbij werk van vrouwelijke kunstenaars was samengebracht. Om het feit te herdenken worden dit jaar in verschillende musea in Nederland tentoonstellingen georganiseerd. In Museum voor Moderne Kunst Een wereld van verschil, werk van achttien kunstenaressen onder wie Lidwien van der Ven, Maria Roosen en Lydia Schouten (t/m 28 juni). Tegelijkertijd in het Burgerweeshuis werk van onder anderen Charley Toorop, Maria Vos en Amélie Brantsen (t/m 3 mei).

Breda

Lokaal 01 presenteert in de vestiging aan de Kloosterlaan 138 in Breda werk van Maddy Arkesteyn, Anna Goos en Jan Adriaans (t/m 5 april), en in de vestiging aan de Verbrande Entrpotstraat 9 in Antwerpen werk van Karin Trenkel (t/m 4 april).

In De Beyerd vier tentoonstellingen: 'Door de wind getekend, door het licht gekleurd', schilderijen van Job Hansen (1899-1960); 'Ontbladering', een installatie van Menashe Kadisman; 'Vista', foto's van Michel Szulc-Krzyzanowski en 'Reis in Japan', een vijftig meter lange tekening van Raffi Kaiser. Alle vier exposities duren t/m 19 april.

Delft

In galerie de Zaal, Koornmarkt 4, de tentoonstelling Ronald in 't Hout & Friends (Jacobus Bos, Ed Doerk, Henk Elenga, Risk Hazekamp, Jan Roelfs, Arjanne v/d Spek, Sander Wissing). Van 29 maart t/m 3 mei.

Den Haag

Oude meesters zijn samengebracht op een voorjaarstentoonstelling in Kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder, Lange Vijverberg 15. Vijftig schilderijen van onder meer Jacob van Ruisdael, Ferdinand Bol, Anna Ruysch en Nicolaes Berhem zijn daar t/m 11 april tentoongesteld.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzichtstentoonstelling van tekeningen, grafiek en schilderijen van Philip Kouwen. Van 29 maart t/m 1 juni.

Eindhoven

Kunstenaar Luuk Scholten bezocht alle plekken en plaatsen waar Vincent van Gogh woonde of werkte en maakte een reeks kleurhoutsneden 'Van Gogh op nieuw' die nu tentoongesteld wordt in Museum Kempenland. Van Gogh nagereisd, t/m 3 mei.

Zoot en Genant zijn de uitbaters van de 'anaal-restaurantketen', een performance-avond van Artporn met een gastronomische omdraaiing van waarden en normen. Zaterdag vanaf 20.30 uur in De Fabriek, Baarsstraat 38.

Het Van Abbemuseum presenteert onder de titel NL een actueel, kaleidoscopisch beeld van de stand van zaken binnen de beeldende kunst in Nederland. Daarin hoort volgens het museum werk thuis van o.a. Rineke Dijkstra, Atelier Van Lieshout, Tiong Ang, Karin Arink, Erszébet Baerveldt, Jeroen Eisinga, Job Koelwijn, Aernout Mik/Marjoleine Boonstra, Marijke Warmerdam, t/m 13 april.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Onbegrensd & ingekaderd is een tentoonstelling in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, met werk van zes hedendaagse kunstenaars: Tiong Ang, Benoît Hermans, Jos van Merendonk, Kars Persoon, Jan van der Pol en Han Schuil. Van 27 maart t/m 25 april. De tentoonstelling sluit aan bij de manifestatie 'Over de grenzen van de schilderkunst' die van 4 t/m 25 april plaatsvindt, en waar de zes kunstenaars een masterclass verzorgen.

Haarlem

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum Als alles kan, kan niets, een overzicht van schilderijen, tekeningen, collages, textiele en keramische objecten, installaties, foto's, videowerk en performances van Harry Boom. Tot en met 10 mei.

Het Teylersmuseum wijdt een tentoonstelling aan de aquarellen en handingekleurde bloem- en insectenboeken van schilderes en natuurvorser Maria Sibylla Merian ter gelegenheid van haar 350ste geboortedag.

Nog meer bloemen in Haarlem. Het Frans Halsmuseum presenteert met Bloemen, constig geschikt een overzicht van bloemsierkunst in de Gouden Eeuw. Onlangs werd een onderzoek daarnaar afgerond en verscheen een stevig boekwerk. Hoe schikte men zijn bloemen, hoe werden bloempatronen op gevels aangebracht, etc... Op 5, 19, 26 april en 3 mei worden om 14.30 uur rondleidingen verzorgd. Van 28 maart t/m 10 mei.

Maastricht

Het Bonnefanten Museum toont grafiek en tekeningen van Giovanni Battista Piranesi uit de collectie van het Museum Boijmans van Beuningen. Tegelijkertijd eert het museum zijn schepper, de vorig jaar overleden architect Aldo Rossi met een tentoonstelling van diens grafisch oeuvre. Zondag houdt kunsthistorica Caroline van Eck (VU Amsterdam) een lezing over Piranesi. Aanvang 15.30 uur. Tot en met 3 mei.

De euroregionale steden Aken, Hasselt en Maastricht werken samen in een groot overzicht van Japanse traditionele en hedendaagse kunst, een dwarsdoorsnede van de Japanese International Artists Society waar zo'n 20.000 Japanse kunstenaars bij aangesloten zijn. Van 26 maart t/m 24 april in de Synagoge in Aken, in zaal Onder de Toren in Hasselt, en op verschillende locaties in Maastricht (o.a. Kumulus-West aan de Herbenusstraat 89, het Conservatorium aan de Bonnefantenstraat 15, en de Hogeschool Maastricht aan de Brusselseweg 150).

Oss

In Museum Jan Cunen een tentoonstelling met het thema De Stad in de Kamer. De conservator heeft een driedelig kostuum aangemeten gekregen, voorzien van stroomdiagrammen die interactief verbonden zijn met werk in het museum maar ook (via Internet) daarbuiten. Een idee van Mynke Buskens i.s.m. Korrie Besems, Jan de Bie, Lonnie van Brummelen, Jolande Traa, Giny Vos, Mieke van Wijk en Sylvie Zijlmans. Van 28 maart t/m 21 juni.

Rotterdam

Het Centrum Beeldende Kunst, Westersingel 83, toont tekeningen van Wim Gijzen, de installatie 'Über Wasser' van Stefan Gross en fotowerken van Ralph Kämena. Van 28 maart t/m 11 april.

De Kunsthal toont negentig Afrikaanse colons, beeldjes die vermoedelijk dienstdeden op het altaar, als symbool voor een te verwezenlijken droom (tot en met 12 april). Verder in de Kunsthal honderd 'kattenkoppen' van de Nederlandse 19de-eeuwse schilderes Henriëtte Ronner-Knip, (tot en met 26 april), en de genomineerden voor de NPS-Cultuurprijs (tot en met 10 mei).

Sittard

In het Kunstcentrum (Leyenbroekerweg 113a) een installatie van Beverly Piersol (VS), beelden en schilderijen van Philippe José Tonnard (België), een foto-installatie van Eberhard Weible (Duitsland), video, beelden en tekeningen van Judith van den Berg (Nederland) en 'hangbeelden' van Jusuf Hadzifejzovic (Bosnië). Tot en met 9 april.

Tilburg

Bij Faxx, Dunantstraat 1, een tentoonsteling van het figuratieve én tegelijkertijd abstracte werk van Arno Mertens. Tot en met 19 april.

Galerie Kokon, Stationsstraat 38, toont schilderijen van Jan Lemmens, Huub van der Loo en Lucas Silawanebessy, en hoogdrukken van Ron van de Ven, van 29 maart t/m 18 april.

Vlissingen

In de Watertoren HK Vlissingen zes solopresentaties van hedendaagse kunstenaars: Dwight Harold Marica, Ramses Anuar de Haas, Peter Morrens, Juul Sadee, Eveline van Duyl en Kees de Valk, tot en met 7 juni.

Utrecht

Blast Theory is een groep van vier Londense kunstenaars die live gebeurteniseen ensceneren. Zo voerden ze in 1994 in een voetgangersgebied in de Londense wijk Hoxton een performance uit waarbij steeds dezelfde moord opnieuw werd gepleegd. In de installatie Atomic die t/m zaterdag bij Casco, Oude Gracht 366, is opgesteld treffen bezoeker en kunstenaar elkaar face-to-face. Zondag om 17 uur een performance van Blast Theory.

Het jaar van de kat in galerie Jas, Nachtegaalstraat 3, omvat recent werk van oud-leerlingen van de schildersklas van Otto B. de Kat, professor aan de Rijksacemie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1956 presenteerden zij voor het laatst gezamelijk hun werk. Gouache's van Nico Bakker, etsen van Roger Chailloux en Dick Stolwijk, een object van René Karrer, schilderijen en litho's van Willem den Ouden, schilderijen van Louis Vornink en Wim Vaarzon Morel, aquarellen van Harry Visser en tekeningen van Peter Vos. Van 29 maart t/m 29 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden