BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Zaterdag en zondag is in het centrum onder de titel Staalkaart een atelier/galerieroute uitgezet, waaraan een honderd kunstenaars en galeries deelnemen. In de Onze Lieve Vrouwe Toren is route-informatie verkrijgbaar (www.lokaal4.nl/staalkaart).

Armando Museum (de Elleboogkerk): Armando, Vormen en herinnering is een tentoonstelling met werk van Armando, samengesteld aan de hand van het gelijknamige boek van Ernst van Alphen, die hierin een nieuwe visie op het werk van Armando toont. Tot en met 18 maart 2001.

Amsterdam

Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, heeft schilderijen en aquarellen van Jerry Zeniuk in huis. Van 14 oktober t/m 18 november.

Bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Brouwersgracht 276) t/m 11 november werk van Aglaia Konrad, Wouter van Riessen, Lara Schnitger, Berend Strik en Bik Van der Pol dat zij vorig jaar maakten tijdens hun verblijf in de buitenlandateliers van het Fonds.

Helden, hoezo?, een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waarin heldhaftige en romantische heldenverhalen over zeeoorlogen tegen het licht worden gehouden. Tot en met 13 mei 2001.

In het Consortium, Oostelijke Handelskade 29, werk van Erwin Driessens & Maria Verstappen waarin het kunstmatige leven centraal staat, zoals een kietelrobotje dat over het menselijk lichaam wandelt. Tot en met 5 november.

Stedelijk Museum: een videoregistratie van en een keuze uit het fotografisch oeuvre van de nederlandse choreograaf Hans van Manen, ter gelegenheid van de Erasmusprijs die Van Manen op 3 november in ontvangst zal nemen (t/m 26 november); For Real toont de kunstwerken die in aanmerking komen om door het Stedelijk te worden aangekocht (t/m 10 december). Cold Fusion is een overzicht van Rob Birza (t/m 26 november); schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Arnhem

Museum voor Moderne Kunst: Import Export, een tentoonstelling over 'globalisering in de kunst' met werk van Philippe Durant, Rainer Ganahl, Pierre Joseph, Fransje Killaars, Claude Léveque en Michaela Melián (t/m 19 november); Scrolling Interface/Pokerface, werk van Marten Hendriks (t/m 19 november); Poppen, geen poppen is een tentoonstelling in het kader van Images, Festival voor beeldend, object- en poppentheater (t/m 29 oktober).

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): Held op stokken, de kunst van het vogelverschrikken voert de bezoeker met schilderijen, foto's, tekeningen, film, prenten, installaties en muziek, mee naar de wondere wereld van de vogelverschrikkers (tot en met 12 november).

(www.go.to/heldopstokken.nl).

Den Haag

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15): landschappen van Bé Massie, aquarellen, gouaches en olieverven van Elska 't Hoen, en op de bovenzalen schilderijen van Wil Bouthoorn. Tot en met 26 oktober.

Eindhoven

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): met Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting wil het museum hedendaagse schilderkunst laten zien die niet naar de realiteit verwijst, maar naar een door de media gefilterde werkelijkheid. Met werk van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Tot en met 26 november.

Groningen

Galerie Sign (Winschoterkade 10): eerst maakte ze erotische tassen. Toen ging ze schilderen. Nu maakt Margriet Stegmeyer ruimtelijk werk. Memorie heet haar tentoonstelling. Van 14 oktober t/m 11 november.

Haarlem

Teylers Museum (Spaarne 16): Reizen door stad en land een collectie oude landschapstekeningen en stadsgezichten van grote meesters uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, van o.a. Hans Bol, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Rembrandt van Rijn, Aert Schouman en Jacob Cats. Tot en met 3 december.

Frans Halsmuseum: Kinderen op hun mooist met kinderportretten uit de 16de en de 17de eeuw, t/m 31 december.

Hengelo

Van 13 t/m 17 oktober wordt in het ExpoCenter, Wegtersweg 65, de tweede editie van Art Twente gehouden, een beurs voor moderne en hedendaagse kunst. Met bijdragen van een vijftigtal galeries, waaronder Galerie Serieuze Zaken, Carla Koch en De Praktijk. Tel. 0548-366860.

Leiden

De Lakenhal: Kees Buurman, graficus, schilder, dichter omvat tachtig tekeningen en schilderijen van door de Zen-filosofie geïnspireerde kunstenaar Kees Buurman (1933-1997). Van 20 oktober t/m 7 januari.

Nijmegen

Het CBK Nijmegen is voor dit jaar omgebouwd tot hotel, waar maandelijks andere kunst vertoeft. In oktober biedt het hotel plaats aan het werk van Ilap, Esther Bruggink, Suzanne Willems, Carina Diepens, Keiko Sato, Jaqueline Overberg, Timo Martijn Baerwaldt, Geert Dekkers, Frank Bruggeman, Anne van den Bosch. In de lounge werk van Bossmann en Plaats Maken.

Oss

Museum Jan Cunen (Molenstraat 65): Schilderijen Peter Koole VIA catalogus Gerardjan Rijnders DIALOOG/MONOLOOG LOOG? Koen van Bijnen N.A.V. is de lange titel voor een drietrapsraket: Peter Koole maakte schilderijen, op basis waarvan Gerardjan Rijnders een monoloog schreef en Koen van Bijnen foto's maakte. Opening 15 oktober; Crawling paint is de titel van een kleine expositie van het werk van Arno Mertens. Mertens laat verf zelf zijn weg zoeken op een schilderij. Van 15 oktober t/m 25 februari.

Rotterdam

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50): in de installaties van de Spaanse Eulàlia Valldosera speelt licht, schaduw, spiegeling en beweging een belangrijke rol. Van 15 oktober t/m 3 december.

Kunsthal: Koloniale art deco toont houtsculpturen uit Bali uit de periode 1930-1942 (t/m 14 januari); een overzicht van de Rotterdamse kunstenaar/ontwerper/fotograaf Henk Elenga, medeoprichter van het bureau Hard Werken en destijds als creative director betrokken bij de opzet van het blad Blvd (t/m 2 december); Jezus in de Gouden Eeuw, schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari); Awí! Amazone indianen zijn tekeningen van Braziliaanse indianenvolken, verzameld door Michel Pellanders en Marion Hoekveld (t/m 10 december).

Tilburg

Toonbos (Gilzerbaan 149): Nachtbloeiers is een nachtelijke buitententoonstelling van Stichting Kunst Mondiaal met bijdragen van tien kunstenaars onder wie Nicolas Dings, Ad van Buuren en Dragan Aleksic. Vanavond wordt een bossoiree gehouden met het thema maanziek. Ook zal Aleksic zijn levensgrote mensfiguur van parafine in brand gestoken. Nachtbloeiers duurt nog t/m 22 oktober. Informatie tel. 013-54364472 of via de VVV Tilburg, tel. 0900-2020815.

Venlo

Limburgs Museum: de tentoonstelling Jong!, die eerder in Het schielandshuis in Rotterdam te zien was, zoemt in op de verschillende jongerenculturen, vanaf de jaren vijftig tot nu. De tentoonstelling is uitgebreid met projecten over de Limburge muziekgroepen Rowwen Hèze, De Heideroosjes, Pussycat en Gé Reijnders. Van 14 oktober t/m 4 maart.

Utrecht

Centraal Museum: een overzicht van het complete oeuvre van Dick Bruna. Voor onbepaalde tijd.

Zwolle

Museum De Stadshof (Blijmarkt 18): Russische naïeven vertellen omvat een collectie naïeve schilderkunst uit Rusland waaronder werk van Pavel Leonov en Alexander Belych. Van 13 oktober t/m 7 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden