BEELDENDE KUNST

'Home is where the heart is', heet de tentoonstelling met werk van Betty Vogels. In de Startgalerie (Zonnehof 5A), van 4 t/m 26 oktober....

Amersfoort

Amstelveen

In het Cobra Museum collages en assemblages van Eugène Brands: fotomontages, makers en beschilderde reliëfs, t/m 2 november. Verder een selectie uit privébezit, met werk van onder anderen Appel, Corneille, Constant, Wolvecamp en Lucebert. Van 3 oktober t/m 18 januari 1998.

Amsterdam

Omdat de galeriehoudster naar Frankrijk is verhuisd, heet Galerie Barbara Farber voortaan Galerie Barbara Farber-Rob Jurka, gevestigd op Singel 28. De eerste tentoonstelling aldaar heet 'Primary Colors-Art From Los Angeles', met abstract werk van zes kunstenaars die in L.A. wonen en werken, onder wie Paul McCarthy, Michelle Fierro en Damian Moppett. Van 5 oktober t/m 6 november.

Veel tekeningen die Jan Luyken (1649-1712) voor zijn boeken maakte, staan nu nog afgebeeld op tegeltjes en koekblikken. Het Amsterdams Historisch Museum maakte een uitgebreide keuze uit zijn collectie die het dagelijkse leven in de zeventiende en achttiende eeuw aanschouwelijk maken. Tot en met 4 januari. Met honderden archeologische vondsten, waaronder manshoge godenbeelden, grafgiften, sieraden en de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto schenkt De Nieuwe Kerk aandacht aan de beschaving van het antieke Nubië. Van 3500 voor tot 350 na Christus lag Nubië in het Nijlland ten zuiden van Egypte. De Zwarte Farao's, heet de tentoonstelling en die titel slaat met name op de periode waarin de Nubische koningen als fa-

rao's over Egypte regeerden (712-656 v. Chr.). Tot en met 1 februari 1998.

De quagga, een uitgestorven zebrasoort, speelt een belangrijke rol op de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion (1961). Met behulp van teksten, geluiden en voorwerpen (o.a. het skelet van de laatste quagga) verandert Dion de witte zalen van De Appel in een afdeling van een natuurhistorisch museum. Tot en met 19 oktober.

In het Stedelijk Museum een presentatie van schilderijen van Jürgen Partenheimer, t/m 19 oktober. Sculptuur van Partenheimer is te zien in Galerie Onrust (Planciusstraat 9a), t/m 11 oktober.

Groei in de collectie Peter Stuyvesant: afgelopen vier jaar adviseerde Wim Beeren de Peter Stuyvesant Stichting bij het aankopen van internationale kunstwerken. De aanwinsten zijn te zien in het Rothmans-gebouw (Drentestraat 21) in Buitenveldert, t/m 16 oktober.

De schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, t/m 9 november.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. Tot en met 12 oktober.

Arnhem

De Gele Rijder (Korenmarkt 43) exposeert werk van Mattijs van den Bosch. Van 3 t/m 26 oktober.

Bergen

In Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) onder meer een keuze uit recente schenkingen en aankopen, met onder meer werk van Charley Toorop, Edgar Fernhout en Dirk Filarski. Van 4 oktober t/m 4 januari 1998.

Brielle

Aan de hand van een collectie negentiende-eeuwse schilderijen en prenten brengt het Historisch Museum Den Briel de woeligste jaren (1568-1585) van de Tachtigjarige Oorlog in herinnering. Kern van de expositie zijn vijftien schilderijen van Jacob de Vos. Van 4 oktober t/m 4 januari 1998.

Breda

Lighting 3 is de derde in een reeks tentoonstellingen van werk van jonge kunstenaars. Deze keer: schilderijen van Michael Kirkham. In De Beyerd (Boschstraat 22), van 5 oktober t/m 23 november.

Den Haag

In de Artoteek (Denneweg 14A) 'Kunstenaars van het laatste uur', met werk van Erik Batstra, Carla Klein en Machiel van Soest. Van 4 t/m 25 oktober.

Hendrik, Gerardine en Julius van de Sande Bakhuyzen vormen Een Haagse schildersfamilie uit de 19de eeuw, die in de vergetelheid is geraakt. In het Haags Historisch Museum, t/m 9 november een tentoonstelling over de familie Van de Sande Bakhuyzen.

Enschede

Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Enschedese School in het Rijksmuseum Twenthe de overzichtstentoonstelling 'Zelfmoord op verjaardag'. Na afloop van de tentoonstelling zal het kunstenaarsinitiatief definitief worden opgeheven.

Gorinchem

Honderd jaar geleden schreef de Brits-Ierse auteur Bram Stoker de griezelroman Dracula. Dat is voor het Gorcums Museum aanleiding om in de geschiedenis van de sinistere graaf Dracula te duiken. Op de tentoonstelling 'Dracula: al 100 jaar zo dood als een vampier', zijn onder meer originele tekeningen van vampierstrips te zien en voorwerpen uit de collecties van het Nederlands Filmmuseum en het Theater Instituut Nederland in Amsterdam. Van 4 oktober t/m 5 januari.

Groningen

In galerie Anderwereld (Folkingestraat 28-32) keramiek van Tjok Dessauvage en schilderijen van Rudy Lanjouw. Van 5 t/m 29 oktober.

Haarlem

Zestig kinderen tussen de 6 en 12 jaar zochten in de depots van het Frans Halsmuseum kunstwerken uit voor de tentoonstelling 'Kinderen kiezen kunst'. Er was een keuze uit ongeveer 25 duizend objecten. Gedurende de expositie is er ook een voorleesmiddag, een tekentalentwedstrijd en een museumspreekuur voor kinderen. Tot en met 30 november.

De tentoonstelling Mix 1 toont recent werk van onder anderen Arno Kramer, Armando, Marlies Appel en Abby Heynen. In Galerie Rob de Vries (Spaarnwouderstraat 47), van 5 t/m 26 oktober.

Kampen

In twee archieven in Kampen bevindt zich een collectie glasnegatieven van de stad uit de periode 1850-1900. Een selectie daaruit wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum, van 4 oktober t/m 15 november.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Tot en met 3 augustus 1998. Tegelijkertijd toont het museum foto's die Thom Hoffman eerder dit jaar in Tibet maakte.

In het Rijksmuseum voor Oudheden onder meer Who's Afraid of Ancient Blue?, met beelden uit Egypte en de klassieke wereld in een azuurblauw decor; Mummies! met 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's. Tot eind 1998.

Middelburg

Metro S (Kuiperspoort 22) houdt een tentoonstelling met het werk van Joop Dam. Tot en met 11 oktober.

Nijmegen

Vervallen verleden is een tentoonstelling over de ruïne in de Nederlandse teken- en schilderkunst, tot en met 2 november in Museum Commanderie van Sint-Jan.

Rotterdam

Onder de titel 'Wiretap 3.09' laten vijf kunstenaars en muzikanten zien en horen hoe zij gebruik maken van machines. Bij V2 (Eendrachtsstraat 10), 5 oktober, aanvang 14 uur.

In het Museum voor Volkenkunde de tentoonstelling Soaps, over negen soapseries uit de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid-Afrika, Egypte, China, Indonesië, Japan en Nederland. Met scènes uit de series, installaties en soap-websites. Tot en met april 1998. Tijdens de maanden september en oktober presenteert museumtheater De Evenaar soaptheater, soapgesprekken en een soapwedstrijd.

In de Kunsthal Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde. Aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen wordt een beeld geschetst van de Roemeense avant-garde. Tot en met 16 november.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

Utrecht

Van de Engelse kunstenaar Hilary Lloyd toont Casco (Oudegracht 366) een 'monumentale videoinstallatie' waarop de dj's Ewan, Dominic en Sal te zien zijn. Van 5 oktober t/m 2 november.

Voor Museum Catharijneconvent maakte Dick Bruna zijn verie van het bijbelse verhaal over de Ark van Noach. In woord en beeld. Van 4 oktober t/m 16 november.

Venlo

Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar worden aan de Limburgse kunstenaar Charles Eyck twee tentoonstellingen gewijd. In het Limburgs Museum wordt onder meer zijn levensloop geschetst met werk dat vooral betrekking heeft op zijn privé-leven. In Museum Van Bommel Van Dam hangen zijn tekeningen. Tot en met 2 november.

Woerden

In het Stadsmuseum een tentoonstelling over de Utrechtse kunstenaarsgroep De Luis, waartoe onder anderen William D. Kuik, Joop Moesman, Charles Donker behoorden. Omtrent De Luis, een grafisch gezelschap, t/m 2 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden