BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Almere

In de Paviljoens vijf kunstenaars die de 21ste eeuw tegemoet zien. Met Yael Davids, Robin Kolleman, Miriam Kruishoop, Luuk Wilmering en Elisabet Stienstra. Van 8 januari t/m 27 maart; werk van Jacques Vieille, waarmee hij commentaar geeft op landbouwtechnieken, van 8 januari t/m 27 maart.

Amsterdam

In Museum van Loon, Keizersgracht 672, kunstenaarsportretten van Hans Bayens, t/m 9 januari.

De Indiase collectie van A. Heijn met werk van o.a. Bhupen Khakhar, Jogen Chowdjury, Atul Dodiya e.a. Van 8 januari t/m 10 februari in Foundation for Indian Artists (Fokke Simonszstraat 10).

Performance door Joko: 'From milk to slaver' op 8 januari, 15 uur in galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317.

Fotografie en sculptuur van Fons Brasser, Theo Bos, Kees Bierman e.a. Van 9 januari t/m 6 februari.

Clash! in Canvas International Art, Lijnbaansgracht 319, toont het werk van 100 kunstenaars. Van 8 t/m 29 januari.

Tekeningen van Mariëtte Renssen en schilderijen van Joris van der Horst in Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, 8 januari t/m 6 februari.

Schilderijen van Peter Davids in Slewe galerie, Kerkstraat 105a. Van 8 januari t/m 12 februari.

In Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, van 8 januari t/m 12 februari schilderijen van Jos van Merendonk.

Sculpturen in hout en brons van Sjoerd Buisman van 8 januari t/m 19 februari in galerie Art Affairs, Lijnbaansgracht 316

Schilderijen en muziek van Marco Fusinato van 9 januari t/m 29 februari in galerie PS, Leidsekade 60.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israels waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 5 maart.

In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 16 januari schilderijen van Ronald Ophuis.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Van Gogh Museum: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond de vorige eeuwwisseling: Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië

In het Stedelijk Museum: Polynesian Instant Geography (P.I.G.) door Berend Hoekstra en Hilarius Hofstede, t/m 16 januari; objecten en tekeningen van Michel Huisman, t/m 16 januari.

Apeldoorn

In de Archipel van 8 januari t/m 6 februari werk van Oscar Lourens, Lee Eun Young, Alphons ter Avest, Hans Eykelboom en De Realisten.

In Paleis Het Loo, Onder den Oranje Boom, Nederlandse en Vlaamse kunst en cultuur aan Duitse vorstenhoven in de 17de en de 18de eeuw. Schilderijen, etsen, tekeningen, modellen en beeldhouwwerken. Tot en met 19 maart.

'Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945' in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Assen

Schilderijen van Sam Drukker uit 1991-1999 in het Drents Museum, t/m 6 februari.

Delft

Oude Russische Ikonen in Ikonenhuis Zoetmulder, Wateringsevest. Tot en met 9 januari.

Den Bosch

In Artis werk van studenten die aan de tweede fase-opleiding studeren of hebben gestudeerd. Tot en met 16 januari.

Noordbrabants museum: Britse beeldhouwkunst. Beelden, tekeningen en schaalmodellen van hedendaagse beeldhouwers, t/m 16 januari; schilderijen van Paul van Dongen tot en met 16 januari.

Den Haag

In galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, van 9 januari t/m 10 februari schilderijen van Koen Ebeling Koning.

In de Pulchri Studio het werk van 25 jonge Pulchri-kunstenaars naast het werk van de kunstenaars die hen beïnvloed hebben: Jonge honden - oude helden. Van 8 januari t/m 29 januari; tekeningen van Pulchri-leden, van 8 t/m 27 januari.

Een selectie van moderne beeldhouwkunst uit Nederlandse bedrijfscollecties in MalieBeeld, Bezuidenhoutseweg 12, t/m 31 januari.

Deventer

Litho's van Piet Klaasse in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, van 9 januari t/m 27 februari.

Eindhoven

Manifestatie 'Oh my god', tentoonstellingen, lezingen en een filmprogramma over hedendaagse vormen van spiritualiteit, t/m 23 januari in de Witte Dame, de Krabbedans en film- en theatercentrum Plaza Futura, Leenderweg 65.

Enschede

Spotprenten over haarmode in de achttiende eeuw, uitgegeven door het Londense echtpaar Darly, in Rijksmuseum Twenthe, t/m 16 januari.

Goes

In galerie van den Berge werk van Silvia B. en Bart Gorter, van 9 januari t/m 12 februari.

Groningen

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israels, t/m 5 maart.

In Maupertuus t/m 22 januari schilderijen van Hugo Kaagman, begonnen als graffitikunstenaar.

Het Groninger Museum: tot en met 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum, t/m 4 juni.

In de Vishal van 8 t/m 31 januari schilderijen van Peter Klapwijk.

In het Teylers Museum: 'De versierde mens', over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart. Op 8 en 9 januari geeft Henk Schiffmacher een tatoeagedemonstratie in het museum. Voorts Zwarte kunst, Engelse en Nederlandse mezzotinten uit de 17e t/m 19e eeuw, tot en met 30 januari.

Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni in de Verweyhal, Grote Markt 16.

Heerlen

In het stadhuis, t/m 3 maart, de Van Zeil Collectie, werken door jonge kunstenaars uit Limburg, zoals Paul Drissen, Romy Finke e.a.

Helmond

In Gemeentemuseum Helmond geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de vier elementen. Daarnaast etnografische objecten uit o.a. Mexico, Indonesië en Afrika. Getekend door de wind, t/m 12 maart.

Hilversum

Installaties van Sjouk van 't Hoff en Rudolf Holleman in Dienstbodenhuis De Koepel, t/m 23 januari.

Leeuwarden

Fries Museum: tekeningen, schilderijen en sculpturen van Erik van Lieshout en Bill Breckenridge, van 8 januari t/m 20 februari; grafiek van Hendrik Goltzius t/m 23 januari in het prentenkabinet; video van Arjen Boerstra, t/m 23 januari; installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', t/m 19 maart; t/m 22 januari collages van Isa Genzken, waarin foto's uit pornotijdschriften zijn verwerkt.

Leiden

Installatie van Esther Polak in de LAKgalerie, Cleveringsplaats 1. Van 9 januari t/m 11 februari.

Werk van hedendaagse kunstenaars, o.a. Halil Altindere en Ebru Oszeçem, uit Turkije in het Centrum Beeldende Kunst, t/m 16 januari: Hiç bir Yerden.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht, t/m 13 februari.

Otterlo

In het Kröller-Müller Museum werk van Chris Beekman, t/m 30 april.

Purmerend

In museum Waterland, Kaasmarkt 16, de tentoonstelling Millennium. Meer dan zestig kunstenaars, leden van de vereniging Museum Waterland, exposeren werk van het afgelopen jaar, t/m 30 januari.

Rotterdam

Installatie 'Say Cheese' van The Somniloquy Institute in het Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75. Van 9 t/m 23 januari.

In Tent., Witte de Withstraat 50: schilderijen en werken op papier van Arie de Groot, t/m 16 januari.

Zelfportretten van Wilma Kuil en schilderijen van Tim Maguire bij galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, van 9 januari t/m 6 februari.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

In de Kunsthal: overzicht van het werk van cartoonist en tekenaar Stefan Verwey, t/m 6 februari; tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; schilderijen van Alfred Eikelenboom, t/m 6 februari; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei; werken op papier uit de Instituut Collectie Nederland van Leo Gestel, t/m 5 maart;

Scheveningen

Beelden en landschapsprojecten van Gerhard Lentink in Museum Beelden aan Zee, t/m 16 januari.

Sterksel

In Galerij Germinahof, Averbodeweg 6, t/m 16 januari schilderijen van Jan de Koning en objecten van Lène Bueters.

Tilburg

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert die staan voor hoop op een beter leven, t/m 9 januari.

Uden

Tekeningen van Han Klinkhamer en porselein van Henk Wolvers in Pronkkamer Uden, tot en met 9 januari.

Utrecht

In Moira, Wolvenstraat 10, een installatie met hybridische wezens, kruisingen tussen kikkers en Formule 1 wagens door Luk Gobyn. Van 8 tot en met 30 januari.

In kunstcentrum Begane Grond, Lange /Nieuwstraat 2, schilderijen, installaties, beelden, videowerk, computeranimaties van pas afgestudeerde kunstenaars. Tot en met 23 januari.

In Museum Catharijneconvent: op 9 januari, van 14 tot 16 uur een rondleiding door Oculare, van Driekoningen tot de vlucht van de Heilige Familie naar Egypte (tel. 030-2883261); op 9 januari geeft conservator Helen C. Wüstefeld een lezing in het kader van de tentoonstelling leven na de dood; t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Voor het Genootschap Kunstliefde maakten kunstenaars als Nora van Lamsweerde, Ton Diekstra e.a. hommages aan kunstenaars die ze het meest bewonderen (t/m 9 januari).

Vianen

Tentoonstelling over het leven van Johan Wolfert van Brederode in het Stedelijk Museum, tot en met 16 januari.

Voorburg

Werk van schilder Vilmos Huszar, vormgever Piet Zwart en architect Jan Wils, die een belangrijke rol speelden in de eerste jaren van 'de Stijl', in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, t/m 19 maart.

Woerden

In het Stadsmuseum grafiek uit de laatste 25 jaar van Co Westerik, t/m 9 januari.

Zutphen

In museum Henriette Polak, Zaadmarkt 88, t/m 13 februari 'Drie realisten toen en nu': Nicolaas Wijnberg, Hans van Norden en Theo Kurpershoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden