BEELDENDE KUNST

Beeldend kunstenaars, historici, landschapsarchitecten, milieubeschermers, planologen en filosofen. Allemaal bogen ze zich de afgelopen tijd over de toekomst van het Flevolands Landschap....

Almere

Amsterdam

Vrijdag om 17.30 uur in het Stedelijk Museum de presentatie van de video Man van nu, ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Sandberg, grafisch ontwerper en museumpionier in het Stedelijk Museum waar hij van 1945-1962 directeur van was. 'Man van Nu' is een project van Sjerk Timmer, Anne van Driel en Femke Schaap.

In Artkitchen, Herengracht 160, Screened, een solotentoonstelling van Rick Goudsmit, van 25 oktober (vanaf 17 uur) t/m 21 november.

Jennifer Protas deed wat Amerikaanse kunstenaars gewend zijn als ze tijdelijk niet van hun werk kunnen leven: een baantje nemen in de horeca. Ze vinden daar vaak inspiratie die ze weer voor hun artistieke loopbaan kunnen gebruiken. Protas vatte dit wel heel letterlijk op en viste letterlijk materiaal uit de prullenbakken van het Amsterdams hotel waar ze werkte, en verwerkte die in mini-installaties. Galerie A'per, Overtoom 445, stelt ze tentoon, samen met foto's van Protas. Van 25 oktober t/m 22 november.

Hij werd de 'Delacroix van de beeldhouwkunst' genoemd, maar ook 'voor driekwart minstens gek'. De Franse kunstenaar Auguste Préault (1809-1879) hoorde in de eerste helft van de negentiende eeuw samen met David d'Angers, François Rude en Antoine-Louis Barye tot de toonaangevendste kunstenaars van zijn land. Zijn werk, voornamelijk in brons, was fel omstreden vanwege de onconventionele en vaak gewelddadige onderwerpskeuze - een slachting bijvoorbeeld. In het Van Goghmuseum een tentoonstelling over dit enfant terrible van de beeldhouwkunst waaronder zijn belangrijke werken 'Slachting', 'Ophelia' en 'Stilte', t/m 11 januari.

In de Bloom Gallery, Bloemstraat 150, 'Onaf' van Saskia van Stein die deze zomer afstudeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag met onder meer een installatie waaraan het publiek mee kon bouwen. Stein bekleedde de galerie met piepschuim en een ding lijkt zeker, de bezoeker stapt met piepschuim aan de broekspijpen weer naar buiten. Er wordt ook een videoprojectie van haar gepresenteerd. Tot en met 8 november.

Het Stedelijk Museum toont t/m 23 november gedichten van Wislawa Szymborska, vormgegeven door Wojtek Freundenreich, en recente sculpturen van Royden Rabinowitch (t/m 30 november). Verder in november een overzicht van het poëtische en exisentiële werk sinds 1988 van Walter Dahn, een leerling van Joseph Beuys. Dahn maakt sculpturen, objecten, schilderijen, tekeningen, foto's en video's. Another Time, Another Place, t/m 23 november.

Galerie Fons Welters presenteert nieuw borduurwerk en voor het eerst ook foto's van Berend Strik. Striks werk wordt getoond samen met werk van architectenbureau One Architecture (Matthijs Bouw en Joost Meuwissen) waarmee Strik vorig jaar heeft samengewerkt in het zgn. Frühshoppen-paviljoen in Salzburg. Van het duo wordt bij Welters het project 'noodlijdende buurtwinkels' getoond, deels ontstaan vanuit opwinding over de uitzetting van de familie Gümüs.

Aquarellen op handgeschept papier van Shambhavi, t/m 13 november in galerie Foundation for Indian Artists, Lijnbaansgracht/Fokke Simonszstraat.

Galerie Barbara Farber heet voortaan Galerie Barbara Farber-Rob Jurka, gevestigd op Singel 28. De eerste tentoonstelling aldaar heet 'Primary Colors-Art From Los Angeles', met abstract werk van zes kunstenaars die in Los Angeles wonen en werken, onder wie Paul McCarthy, Michelle Fierro en Damian Moppett. Tot en met 6 november.

Vele van de tekeningen die Jan Luyken (1649-1712) voor zijn boeken maakte, staan nu nog afgebeeld op tegeltjes en koekblikken. Het Amsterdams Historisch Museum bezit de meest complete collectie boeken, tekeningen en prenten van de kunstenaar. Een uitgebreide keuze daaruit moet het dagelijkse leven in de zeventiende en achttiende eeuw aanschouwelijk maken. Tot en met 4 januari.

Met honderden archeologische vondsten, waaronder manshoge godenbeelden, grafgiften, sieraden en de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto schenkt De Nieuwe Kerk aandacht aan de beschaving van het antieke Nubië. Van 3500 voor tot 350 na Christus lag Nubië in het Nijlland ten zuiden van Egypte. De Zwarte Farao's, heet de tentoonstelling en die titel slaat met name op de periode waarin de Nubische koningen als farao's over Egypte regeerden (712-656 v. Chr.). Tot en met 1 februari 1998.

Spijkers, dozen, kleren, de Angolese kunstenaar Fernando Alvim gebruikt voor zijn werk vooral materialen uit zijn directe omgeving. The Gate Foundation (Keizersgracht 613) wijdt een tentoonstelling aan zijn installaties, over herinneringen aan de Angolese burgeroorlog, t/m 19 december.

Friedrich Nietzsche voorspelde vorige eeuw dat zijn denkbeelden pas rond het jaar 2000 echt begrepen zouden worden. Zijn gedachtengoed staat nu centraal in de schilderijen, sculpturen, digitale fotografie, video en installaties van acht kunstenaars in het Trusttheater (Kloveniersburgwal 50). 'Ecce...en Nietzsche', met medewerking van onder anderen David Bade, Danielle Kwaaitaal, Barbara Vissen en Christiaan Zwanikken. Tot en met 6 november.

Ruimtelijk werk van Tom Claassen is in het Exposorium van de Vrije Universiteit. Tot en met 31 oktober.

De schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, t/m 9 november.

De tentoonstelling Vriendelijk bedankt! vormt de afsluiting van het tienjarig bestaan van het Joods Historisch Museum op het Jonas Daniël Meijerplein. Met onder meer schilderijen, tekeningen en prenten, ceremoniële voorwerpen, persoonlijke voorwerpen en foto's van onder anderen Isaac Israels, Carel Willink, Jan Veth en Eli Content. Tot en met 30 november.

Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst wil de bekendheid van Meret Oppenheim vergroten met een grote overzichtstentoonstelling met ruim 180 werken, van het vroege werk in de jaren dertig, toen Oppenheim in Parijs verkeerde met kunstenaars als Man Ray, Max Ernst en André Bréton, tot werk uit de jaren tachtig. Tot en met 23 november.

Bergen

In Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) een keuze uit recente schenkingen en aankopen, met onder meer werk van Charley Toorop, Edgar Fernhout en Dirk Filarski. Verder kunst uit de kerncollectie van de Bergense School en tijdgenoten. Tot en met 4 januari 1998.

Berg en Dal

De tentoonstelling Ujamaa (Swahili voor samenwerking) toont een twintigtal kunstwerken van voornamelijk jonge kunstenaars uit Mozambique, Uganda, Zuid-Afrika, Botswana, Angola en Nederland. In het Afrika Museum, t/m 30 december.

Dalfsen

Beeldend kunstenaar Dik Bouwhuis vroeg en kreeg een stipendium voor een fotoproject over de reorganisatie van het leger (van dienstplicht naar beroeps). Het krijgsbedrijf, van 25 oktober t/m 6 december in de atoomschuilkelder in het gemeentehuis van Dalfsen.

Delft

In het Stedelijk Museum Het Prinsenhof twee tentoonstellingen: over het grafmonument van Willem van Oranje, met de bronzen ornamenten en beelden van het praalgraf, nu de rustplaats in de Amsterdamse Nieuwe Kerk wordt gerestaureerd; en over de almanak en het dagelijks leven in Delft, tussen 1500 en 1700. Tot en met 11 januari.

Den Haag

De tentoonstelling Residu in galerie Keller, Buitenom 15, laat werk zien werk van de Haagse kunstenaars Marc van Bilderbeek en Jacquem . Van Bilderbeek maakte met gestrekte arm zelfportretten over een periode van enkele jaren en verwerkte deze in een installatie. Jacquem bracht in de serie tekeningen 'Osculatie' herinneringen aan het lichaam tot leven, en de serie 'Spazintimo' verbeeldt de karateristieken van enkele collega-kunstenaars. Van 24 oktober t/m 2 november.

In Stroom, Toussaintkade 55, de tentoonstelling De Bezetenen van het Ontariomeer, werk van de Haagse kunstenaars Gerlach en Koop. Tot en met 29 november.

Hendrik, Gerardine en Julius van de Sande Bakhuyzen vormen Een Haagse schildersfamilie uit de 19de eeuw, die in de vergetelheid is geraakt. In het Haags Historisch Museum, t/m 9 november een tentoonstelling over de familie Van de Sande Bakhuyzen.

Domburg

In het Marie Tak van Poortvliet Museum t/m 2 november een expositie over de Zeeuwse periode van schilder Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915).

Dordrecht

Het is 325 jaar geleden dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt werden vermoord. De moord op Johan en Cornelis de Witt in het Rampjaar 1672. Achtergronden en feiten is een dubbelexpositie in het Dordrechts Museum (schilderijen) en museum Mr. Simon van Gijn (prenten, tekeningen, penningen). Tot en met 23 november.

Eelde

Van 24 figuratief werkende kunstenaars zijn onder de titel De Grijpbare Vorm beelden en schilderijen te zien in het Museum voor Figuratieve Kunst. Tot en met 7 november.

Enschede

Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Enschedese School in het Rijksmuseum Twenthe de overzichtstentoonstelling 'Zelfmoord op verjaardag'. De expositie liep eerder in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na afloop van de tentoonstelling in Enschede zal het kunstenaarsinitiatief definitief worden opgeheven. Tot en met 23 november.

Franeker

Het begraven van de doden, het verzorgen van de zieken, het kleden van de behoeftigen. Drie van de zeven werken van barmhartigheid waardoor de kunstenaar Nicolas Dings zich heeft laten inspireren voor zijn installaties Hotel Dieu, vanaf zaterdag in 't Coopmanshûs, t/m 13 december.

Groningen

Stichting i organiseert in Niggendijker, Hofstraat 21, een groepsexpositie: werk van Hans Ansems, Jeroen Doorenweerd, AE Kliest, A.M. Kopper, Jaap Kroneman, Liedeke Kruk, Mark Manders, Wiebo van Mulligen, Marry Overtoom, Honoré d'O, hester Oerlemans, Maria Roosen en Q.S. Serafijn. Van 26 oktober t/m 23 november, opening zondag om 16 uur.

Haarlem

Zestig kinderen uit Haarlem tussen de 6 en 12 jaar kozen uit de depots van het Frans Halsmuseum kunstwerken uit voor de tentoonstelling Kinderen kiezen kunst. Tot en met 30 november.

Hoorn

De Prix de Rome in de categorie beeldhouwen ging dit jaar naar Femke Schaap voor haar filminstallatie De kolossale man. Tot en met 2 november is de installatie te zien in Sandberg2, de nieuwe expositieruimte van het Sandberg Instituut in de Mariakapel, Korte Achterstraat 2a.

Maastricht

Met het Bonnefanten Festival wil het Bonnefantenmuseum een 'onalledaags' beeld geven van de kunst in Limburg. Met exposities van 36 oude en jonge kunstenaars en op zondag muziek, theater, dans, film, literatuur en discussies. Tot en met 1 februari.

Nijmegen

De Paraplufabriek presenteert Tropical waterdwellings van William Speakman: een installatie met hout die de zintuigen prikkelt. In de eerste ruimte wordt hout gezaagd, in een tweede wordt hout gekookt in een basin van 80 C0 waardoor een soort van sauna-atmosfeer ontstaat, in de derde ruimte staat een potkachel die het hout droogt. Van 24 oktober t/m 9 november, opening vrijdag om 20.30 uur met een performance van Peter Fengler.

Rotterdam

In het Chabot Museum is een solotentoonstelling gewijd aan het werk van de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke', Ludwig Kirchner. Voor de tentoonstelling die met het Kirchner Museum in Davos tot stand is gekomen, zijn bruiklenen verkregen van Nederlandse, Duitse en Zwitserse musea en van particuliere verzamelaars, t/m 18 januari.

Volgens de kunstenaar Jeroen Joosen schiet het traditionele zelfportret te kort om de menselijke identiteit weer te geven. Daarom heeft hij zich op zijn zelfportretten ontdaan van zijn hoofd en knipt hij de foto's vervolgens in stukken, op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Zelfportret, geen gezicht toont het resultaat aan de hand van schetsen, tekeningen, schilderingen, videotape en performances. Ook is een ouder werk te zien, de installatie Voorstel voor een laboratorium, t/m 16 november in Centrum Beeldende Kunst, Westersingel 83.

In De Kunsthal meer dan driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School, die actief waren in de tweede helft van de negentiende eeuw. De tentoonstelling biedt het grootste overzicht dat ooit over deze schildersschool te zien is geweest. Uit alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, t/m 18 januari. Voorts in de Kunsthal Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde. Aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen wordt een beeld geschetst van de Roemeense avant-garde. Tot en met 16 november.

Hij maakt bedden om met meerdere vrouwen tegelijk in te slapen, strakke kasten en frivole pisbakken. Joep van Lieshout is opgeleid als beeldhouwer, maar heeft al jaren geleden met veel succes afstand gedaan van de 'autonome kunst'. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert als eerste museum een groot overzicht van zijn werk. 'Atelier van Lieshout', t/m 16 november. Verder In Museum Boijmans Van Beuningen maar liefst vier tentoonstellingen met kunst voor de jeugd: een expositie van meubels, een fotoproject rondom de opgroeiende dochter van kunstenaar Daan van Golden, een tentoonstelling met kunst die is gekozen door schoolkinderen en foto's van kindertekeningen van onder anderen Mike Kelley en Nan Goldin. Tot en met 7 december.

Scheveningen

Museum Beelden aan Zee nodigde Auke de Vries, beeldhouwer en docent op de Rijksacademie, uit om met oud-leerlingen een tentoonstelling samen te stellen. Onder hen Karin Arink, Erzsébet Baerveldt, Alicia Framis, A.P. Komen/Karen Murphy, Berend Strik en Ida Lohman. Tot en met 7 december.

Tilburg

Na zeventien jaar is de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone terug in Nederland. In een overzicht van zijn werk in De Pont in Tilburg toont Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, t/m 8 februari. Verder in De Pont recente schilderijen van Robert Zandvliet, t/m 4 januari.

De onvermoede creatieve mogelijkheden van het kopieerapparaat komen aan bod op een tentoonstelling van copy-art in het Scryption, t/m 1 maart.

Zwolle

In het Stedelijk Museum een overzicht van 55 schilderijen uit de 17de eeuw van Zwolse kunstenaars als Gerard ter Borch (jr én sr), Hendrick ten Oever, Roelof Koets en Pieter van Noort. Tot en met 30 november.

De tentoonstelling Een architectuur van waarneming in de Broerenkerk geeft met 40 werken een overzicht vanaf 1994 van de Zwolse kunstenaar Peter Geerts. Van 26 oktober t/m 4 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden