BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: dichter Bert Schierbeek inspireerde vele schilders en liet zich op zijn beurt door schilders inspireren. Gedichten van hem en schilderijen van Karel Appel, Lotti van der Gaag, Willem de Kooning, Johan van der Keuken, Theo Wolvecamp en vele anderen zijn te zien op Dichter bij schilders, t/m 15 oktober; Grafische signalen omvat tekeningen en karikaturen van tekenaar Fritz Behrendt uit de periode 1950 tot nu, t/m 25 juni; in het kader van Amsterdam-Japan 400 jaar schilderijen van de Japanse kunstenaar Seiichi Nihokawa, t/m 25 juni.

Amsterdam

Gisteren is de 16de KunstRAI geopend, waar dit jaar zo'n 160 galeries uit binnen- en buitenland zich presenteren. Tot en met 12 juni. Geopend vandaag van 11 tot 22 uur, vrijdag t/m maandag van 11 tot 19 uur.

Wie denkt dat voetbal en kunst niets met elkaar te maken hebben, wordt tijdens de EK verwacht in de 16 voetbalwachtlokalen in Arti et Amicitiae, Rokin 112. Daar zijn zestien kunstenaars en instellingen gevraagd een ruimte te herscheppen tot een ideale locatie, waarin voetbal optimaal beleefd kan worden. Het Parool presenteert er dagelijks een overzicht van voetbalpersfoto's die de krant niet hebben gehaald, de NPS toont een choreografie van Rudi van Dantzig, geïnspireerd op Marco van Basten, en er zijn m.m.v. Henk Spaan voetbalgedichten en verhalen te lezen en te beluisteren.

Rietveld naar de beurs!! Op Pinksterzondag wordt in de Beurs van Berlage een verkooptentoonstelling gehouden met werk van leerlingen van de Rietveld Academie.

Het Nederlandse landschap staat centraal in de schilderijen van Marena Deeling. A d K Actuele Kunst, Prinsengracht 534, toont haar werk, van 9 juni t/m 8 juli.

In de lucht is een presentatie van schilderijen van Wim Janssen bij Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, van 9 juni t/m 22 juli.

Publiek dat dat tijdens het Pinksterweekeinde op 10, 11 en 12 juni de Open Ateliers in de Jordaan bezoekt, raakt verzeild in een labyrint. Steeds moeten in de route keuzes gemaakt worden, waarmee verwezen wordt naar kunstenaars die ook steeds keuzes moeten maken in hun werk. De Open Ateliers staan in het teken van Ariadne, de vrouwenfiguur uit de Griekse mythologie die de held Theseus met een truc uit het labyrint hielp. Startpunt is de Westerstraat 187.

Maison Descartes, Vijzelgracht 2a, presenteert de expressionistische schilderijen en ijzerplastieken van de Nederlandse kunstenaar Frits Vogel, die woont en werkt in de Franse Auverge. Van 11 t/m 25 juni.

De langslepende scheiding van zijn ouders is het onderwerp van de performance van beeldend kunstenaar Cees Krijnen. Zijn 'Woman in Divorce Battle on Tour 2000 - Part II' wordt uitgevoerd in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 9 juli.

Dark mirrors of Japan in de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, brengt maatschappijkritisch werk van Japanse kunstenaars van verschillende generaties bijeen, t/m 6 augustus.

Stedelijk Museum: een overzicht van Kurt Schwitters, t/m 6 augustus; de zesentwintig deelnemers (o.a. Karel Appel, György Konrád, filosofe Martha Nussbaum en natuurkundige Steven Weinberg) aan de VPRO-reeks Van de Schoonheid en de Troost, van Wim Kayser, is gevraagd hun idee over de thema's schoonheid en troost te materialiseren - tot en met 16 juli is de bonte verzameling tentoongesteld; beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf) portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen, Face to Face, t/m 18 juni.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Arnhem

Elck zijn waerom. Vijf eeuwen kunst van vrouwen, met 300 werken gemaakt door 180 vrouwelijke kunstenaars die in de periode 1500-1950 in Nederland en België werkten. In het Museum voor Moderne Kunst, verlengd t/m 12 juni.

Delft

Reformasi Indonesia! brengt politiek geëngageerde kunst uit Indonesië uit de koloniale periode bijeen. Van 9 juni t/m 3 september in Museum Nusantara, Sint Agathaplein 4.

Galerie De Sigarenfabriek, Brabantse Turfmarkt 75a, exposeert het architectonische keramiek van Coby Brinkers, schilderijen van Johanna Didi, grafiek en zeefdrukken van Rens Labruyère, en schilderijen en foto's van Carla Roelofs. Van 8 t/m 20 juni.

Groningen

In het Noorderplantsoen 10 in het groen met werken van o.a John Körmeling, Nico Parlevliet en Hans van Houwelingen. In het Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, 20 onder dak, waar de ontwerpen voor de tien werken in het park te zien zijn, plus tien ideeën van jonge Groningse kunstenaars over wat er in het park had kúnnen zijn. Van 10 juni t/m 30 juli.

Hengelo

Met AKI Calling biedt het Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a, een podium voor kunstenaars van de Akademie voor beeldende kunst en vormgeving in Enschede. In de eerste aflevering Willie Beckmans - Dan maar hikken. Van 9 juni t/m 2 juli.

Hilversum

Elise Tak werkt al vijftien jaar aan een omvangrijk oeuvre, bestaande uit tekeningen, schilderijen, digitale computerprints van filmaffiches, stills, trailors en scenario's van fictieve filmpersonages en zelfverzonnen films. Goodnatured monsters and raging heroes, van 10 juni t/m 30 juli bij Exedra, Langestraat 52.

Leeuwarden

De Princessehof heeft sinds kort een speciale ruimte om hedendaags keramiek te presenteren. In de derde tentoonstelling werk van Zeger Reyers, 9 juni t/m 16 juli.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: werk van de zes kunstenaars, genomineerd voor The Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, een nieuwe prijs van 50.000 euro voor Europese kunstenaars, wordt van 9 juni t/m 24 september tentoongesteld. Het gaat om Elja-Liisa Ahtila, Miroslaw Balka, Oladélé Ajiboyé Bamgboyé, Carsten Höller, Pedro Cabrita Reis en Luc Tuymans.

Vier musea rond het drielandenpunt presenteren gezamelijk werk van tachtig kunstenaars die wonen of werken in Europa en Noord-Amerika, maar afkomstig zijn uit een door het Westen langdurig gedomineerd of genegeerd land. Het Bonnefantenmuseum neemt het Afrikaanse continent voor zijn rekening van Continental Shift. Stadsgalerij in Heerlen toont werk van zes Iraanse en Armeense kunstenaars; het Ludwig Forum in Aken presenteert kunst uit Latijns-Amerika; Musée d'Art Moderne in Luik die uit China, Taiwan en Peking. Tot en met 10 september.

Voor het project Buiten vroeg Stichting voor Hedendaagse Kunst (Hedah) acht kunstenaars, onder wie Tamara Dees, Chris van Steenbergen en Esther Didden een werk te maken voor het Stadspark van Maastricht. Op 10 en 11 juni. Er is een route beschikbaar bij het Mgr. Nolenspark.

Naarden

Het Comenius Museum, Kloosterstraat 33, wijdt een tentoonstelling aan de Tsjechische schilder Georg Kars (1880-1945), die behoorde tot de kunstenaarskolonie Ecôle de Paris waarvan ook Picasso, Braques en Matisse deel uitmaakten. Van 8 juni t/m 20 augustus.

Nijmegen

Bossmann, initiator van Stichting Stilte baarde ooit opzien met zijn 'Dagblad zonder nieuws'. In Beam, Pijkestraat 4, nu een nieuwe, interactieve tentoonstelling van zijn werk. Tot en met 1 juli.

Rotterdam

Boijmans Van Beuningen: de sinds de jaren twintig opgebouwde Prikkelcollectie moest de belangstelling voor kunst bij Rotterdamse bevolking opwekken. De tentoonstelling 'Een prikkelcollectie. De doorbraak van de moderne kunst in Museum Boijmans, 1950-1978' geeft een representatief beeld van de collectie (van 10 juni t/m 3 september); de tentoonstelling Uit de grond is een eerbetoon aan H.J.E. van Beuningen, die in 1991 een collectie van tienduizend pre-industrieële gebruiksvoorwerpen aan het museum schonk. Van Beuningen zou op 5 juni 2000 tachtig jaar geworden zijn (tot en met 3 september).

De Kunsthal: Ieder z'n voetbal belicht het voetbal in de beeldende kunst, van 1900 tot nu, 8 juni t/m 20 augustus; Overal is Duckstad is een gezinstentoonstelling over het beroemde geslacht van de Ducks, t/m 3 september.

Tilburg

Textiel Museum: de grote tentoonstelling Een steekje los biedt een verrassende blik op de ontwikkelingen in het breien, t/m 27 augustus.

Utrecht

Emigratie en dislocatie zijn twee thema's in het conceptuele werk van de New Yorkse Juana Valdes, dat als titel 'Transported Illusions' meekreeg. De installatie 'Haarlem/Harlem' van de collega-New Yorker Jennie C. Jones speelt met relatie tussen de 17de-eeuwse Nederlandse schildersschool in Haarlem en de Harlem Renaissance in de VS. Van 10 juni t/m 9 juli bij Kunstcentrum Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2. De New Yorkse schrijver, kunstcriticus en curator Franklin Sirmans, die deelneemt aan de tentoonstelling met een video-databank, houdt bij de opening op 9 juni om 20.30 uur een lezing over 'globalism' in de kunst.

25 Kunstopdrachten in de openbare ruimte, die op advies van het Centrum Beeldende Kunst de afgelopen vijf jaar gerealiseerd zijn in de provicie Utrecht, worden van 9 juni t/m 24 september getoond in het CBK, Breestraat 1.

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind', 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo); in de serie Central Screening wordt het videowerk 'Make over' getoond van Otto Berchem, de gehele maand juni.

Veere

Godsgeschenken deel 1 in de Grote Kerk: werk van Pierre Deloeul, Bart Drost en Kees van Gilst. Tot en met 21 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden