BEELDENDE KUNST

Aalsmeer..

Aijen

In Galerie Pictura, Aijenseweg 16b, prenten van politiek tekenaar van de Amsterdammer Johan Braakensiek (1858-1940), t/m 24 juni.

Alkmaar

Een oude bunker aan de Kennemerstraatweg, aan de rand van de Alkmaarder Hout, is in het kader van het literaire festival De Ontregeling getransformeerd in een beeldende kunst-installatie van collectief The Artsisters, bestaande uit Mans Lenards, Tineke Tukker, Ingerid Opstelten en Karen Opstelten, t/m 4 juni.

Amstelveen

In Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, een overzichtstentoonstelling van Jean Paul Vroom en Schilderen in kristal met kristallen objecten van glasvormcentrum Leerdam en werken van Fon Klement, Jan Sierhuis, Siem van der Marel, Harrie Gerrritz en Jan Verschoor, 25 mei t/m 3 september.

Cobra Museum voor Moderne Kunst: dichter Bert Schierbeek inspireerde vele schilders en liet zich op zijn beurt door hen inspireren. Gedichten van hem en schilderijen van Karel Appel, Lotti van der Gaag, Willem de Kooning, Johan van der Keuken, Theo Wolvecamp en vele anderen zijn te zien op Dichter bij schilders, t/m 15 oktober; Grafische signalen omvat tekeningen en karikaturen van tekenaar Fritz Behrendt uit de periode 1950 tot nu, t/m 25 juni; in het kader van Amsterdam-Japan 400 jaar schilderijen van de Japanse kunstenaar Seiichi Nihokawa, t/m 25 juni.

Amsterdam

Met de tentoonstelling Het beeld als microcosmos maakt het Amsterdams Beeldhouwers Kollektief de bezoekers van de Hortus Botanicus (Plantage Middenlaan 20a) bewust van hun positie in de kosmos, van 28 mei t/m 6 augustus.

In The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, werk van Mark Outjers, 24 mei t/m 2 juli.

De Mexicaanse kunstenares Betsabeè Romero verheft de auto tot een altaar op de expositie Ex auto, van 27 mei t/m 17 juni in Canvas International art, Lijnbaansgracht 319.

Werk van Annelies Slaats in galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, van 27 mei t/m 1 juli.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, toont nieuw werk van Marenka Gabeler en The magic that is me van Cornelie Tollens, van 27 mei t/m 27 juni.

In de Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, exposeren Marien Schouten en de Indiase kunstenaars Anupam Singh, Gayatri Subramanian, Bibhu Patnaik en S.M. Dhanasekaran, van 28 mei t/m 27 juni.

Schilderijen van Alexandra Brown in AYAC'S, Keizersgracht 466, van 27 mei t/m 24 juni.

In Galerie 1718-Culture & camp, Reguliersdwarstraat 25, schilderijen van Aone T. Postma. Van 26 mei t/m 25 juni.

De Australiër Glenn Sorensen probeert in zijn schilderijen een aangenaam en verleidelijk gevoel op te roepen met bloemen en zachte kleuren. Samen met een door Johannes Schwartz tot sportruimte getransformeerde expositieruimte in Annet Gelink gallery, 27 mei t/m 1 juli, Laurierstraat 187-189.

Schilderijen, sculpturen en werken op papier van Norman Dilworth bij Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, van 27 mei t/m 24 juni.

Petra Vlasman en Alexandra Rouppe van der Voort presenteren Stek. In galerie Fons Welters, t/m 17 juni.

Galerie RudolfV, Kerkstraat 427, toont acrylschilderijen van Floor de Bruyn Kops, beelden in steen van Marjan Zwiep, bronzen van Charlotte Kohler, acrylschilderijen van Alice Jetten en foto's van Jeroen Scheelings.

Ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Nederland-Japan belicht het Van Gogh Museum de invloed van de Japanse kunst op die van het 19de-eeuwse Europa. Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van Vincent van Gogh, Emile Gallé, François Eugène Rousseau, Félix Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

De Amerikaanse kunstenaar Otto Berchem (1967) maakt van supermarkt Lindeman, Amsterdamse Elandsgracht 11, één grote contactadvertentie. Door bij de ingang een bebloemd mandje te kiezen, maakt de bezoeker duidelijk 'available' te zijn, t/m 10 juni.

Stedelijk Museum: een overzicht van Kurt Schwitters, t/m 6 augustus; de zesentwintig deelnemers (o.a. beeldend kunstenaar Karel Appel, schrijver György Konrád, filosofe Martha Nussbaum en natuurkundige Steven Weinberg), aan de televisievertelling Van de Schoonheid en de Troost, die Wim Kayser voor de VPRO maakt, is gevraagd hun idee over de thema's schoonheid en troost te materialiseren. Tot en met 16 juli is de bonte verzameling tentoongesteld; beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden Eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Apeldoorn

Op de tentoonstelling Scale tonen Saskia van Drimmelen, Hendrik-Jan Hunneman en Wilco Kwerreveld vanuit een menselijke maat geconstrueerde werken. In Archipel, Vosselmanstraat 402, van 27 mei t/m 25 juni.

Bronneger

In Galerie en Beeldenpark Bronneger, Gasselterstraat 2, vanaf zondag de expositie Sculptuur in Beeld.

Den Haag

Houten en bronzen sculpturen en groeiwerken van Sjoerd Buisman in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, van 28 mei t/m 2 juli.

Kinderlijke obsessies zijn vermoedelijk de inspiratiebron voor Hans Staartjes' fotografische werk. Van 27 mei t/m 16 juni in de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15.

Haags Historisch Museum: Haagse Japanmanie is een tentoonstelling over de Japanmanie die midden 19de eeuw ontstond in Den Haag, t/m 2 juli.

Doetinchem

Vrijdag, zaterdag en zondag is in de Houtkamphal, Houtkampstraat 78, voor de achtste keer de manifestatie Huntenkunst. Zo'n 150 kunstenaars uit diverse landen zijn zelf op de kunstbeurs aanwezig. Speerpunt is het werk van elf Tsjechische kunstenaars dat vijf expositieruimtes vult.

Gorinchem

Ad de Keijzer (1923-1997) nam als geometrisch-abstracte kunstenaar licht, kleur en vorm als uitgangspunten voor zijn werk. Het Gorcums Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn werk van 27 mei t/m 9 juli.

Groningen

Piepschuim, gebruikte verpakkingsmaterialen, isolatieplaten en ook ordinair linnen zijn de materialen die Joyce Ennik gebruikt in haar grafische werken. Van 27 mei t/m 8 juli te zien in Galerie Naber, Korreweg 50.

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

32 kunstenaars brengen een ode aan de helden van het beeldverhaal in Totem! in De Vishal, Grote Markt 20, van 27 mei t/m 19 juni.

Het Teylers Museum: tekeningen, stripstroken en schilderijen van Douwe Dabbert-tekenaar en rechterhand van Marten Toonder Piet Wijn van 27 mei t/m 3 september; De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni; negentig tekeningen en schetsen van bekende en minder bekende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, t/m 16 juli.

Heerlen

Continental Shift - een reis tussen culturen is een gezamenlijke tentoonstelling van de kunstmusea Aken, Maastricht, Luik en Heerlen met werk van zes Iraanse en Armeense kunstenaars. Tot en met 10 september in de Stadsgalerij.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; in Samenscholing werk van Raymond Cuijpers, Stan Klamer, Mathilde ter Heijne, Erwin Driessen, Maria Verstappen, Norbert Grunschel, Fransje Killaars en Roy Villevoye, acht voormalige studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten;.

Middelburg

In zijn tekeningen kiest Guido Lippens voor een beeldtaal die is opgebouwd uit geometrische en organische vormen. Drie daarvan zijn van 28 mei t/m 25 juni op zaterdag en zondag te zien in Plus Min, Rampweg 24a.

Otterlo

Kröller Müller Museum: een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rotterdam

Ronald de Bloeme creëert een nieuwe beeldtaal door versleten postzakken van over de hele wereld te beschilderen met plattegronden, radarbeelden, weer-, landkaart- en verkeersschema-motieven. Van 27 mei t/m 17 juni bij Galerie Delta, Oude Binnenweg 113.

'Geert Spuijbroeks recente werken tonen dat hij op zijn leeftijd aanzienlijke fysieke belemmeringen met heerlijke resultaten trotseert.' Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag exposeert galerie Maas, Oudedijk 159, tekeningen, aquarellen, gouaches en schilderijen van de kunstenaar, van 27 mei t/m 23 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), ter gelegenheid van de herdenking van Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni.

Spanbroek

Vanwege de 100ste geboortedag van Carel Willink (1900-1983) brengt het Frisia Museum een uitgebreid overzicht van Nederlands bekendste magisch realist. Schilderijen en tekeningen, t/m 2 juli.

Utrecht

De eerste tentoonstelling in het verbouwde Museum Catharijnenconvent is De weg der wonderen. Op pelgrimstocht naar Rome. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op pelgrimage langs de Via Francigena, de weg van Pavia naar Rome. Tot en met 8 oktober.

In het Von Gimborn Arboretum in Doorn, een van de twee botanische tuinen van de Universiteit Utrecht, is werk bijeengebracht van een vijftiental kunstenaars onder wie Henk Visch en Marinus Boezem, de Koreaanse Jeong-won Yoon en de Brit Keith Wilson Tuin van verbeelding, t/m 15 oktober.

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind', 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo). Zondag om 14 uur een lezing door kunsthistorica Ingrid Goovaerts over Theo van Doesburg en de Aubette.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden