BEELDENDE KUNST

Geen nieuwe exposities deze week, daarom eerst een aantal grote of anderszins belangrijke tentoonstellingen op een rij:..

In Het Paleis in Den Haag en in het Singer Museum in Laren nog tot en met 14 januari de twee Rodin-tentoonstellingen. In Den Haag zijn vroege werk, zoals kleine sculpturen en aquarellen, aangevuld met documenten en historisch fotomateriaal, en in het Singer Museum in Laren de latere monumentale opdrachten, zoals het beeld van Honoré de Balzac, de Hellepoort en de Burgers van Calais.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Het Amerikaanse perspectief: hoogtepunten uit de collectie van het Whitney Museum of American Art, met onder meer twintig werken van Edward Hopper, aangevuld met werken van het Stedelijk Museum. Tot en met 28 januari.

Zowel in het Haags Gemeentemuseum als in het Amsterdamse Stedelijk een overzicht van Constant, ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag. In Den Haag voornamelijk aquarellen en in Amsterdam zijn schilderijen. Beide tot en met 21 januari.

In het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen Schatten van de Tsaar, met onder meer de kroonjuwelen en kostbare kerkelijke schatten. Tot en met 4 februari. In het Boymans ook nog tot en met 31 december het overzicht van Matthew Barney en tot en met 7 januari One Man's Trash is Another Man's treasure.

Een retrospectief van Franz von Stuck, Eros & Pathos in het Van Goghmuseum in Amsterdam. Schilderijen, beelden en meubelen. Tot en met 21 januari.

In het Rijksmuseum in Amsterdam De lelijke tijd: pronkstukken van Nederlandse interieurstukken uit de jaren 1835 tot 1895. Tot en met 31 maart.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo toont zijn aanwinsten in Raw Material, een titel die is ontleend aan een videoinstallatie van Bruce Nauman. Met werk van Gino Severini, Giorgio de Chirico, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Louise Bourgeois, Mario Merz en Miroslaw Balka. Tot en met 4 februari.

In De Lakenhal in Leiden De eigen weg van Bram van Velde: een overzicht van zijn vroege werk. Tot en met 8 januari.

In het Groninger Museum het retrospectief Uit innerlijke noodzaak geboren van Hendrik Nicolaas Werkman. Tot en met 14 januari.

In de Rotterdamse Kunsthal Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper en kunstenaar. Met kopieën van werken van Leonardo door tijdgenoten, tekeningen en schetsen in facsimile, modellen van uitvindingen en zelfs enkele werken van de meester zelf, waaronder een beeldhouwwerk. Tot en met 17 maart.

Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond in Amsterdam exposeert meer dan honderd etsen van James Ensor. Tot en met 7 januari.

In Slot Zeist nog tot en met 28 januari een groot overzicht van Jan Toorop met ruim 150 aquarellen, tekeningen, etsen, documenten en foto's. In Museum het Catharina Gasthuis in Gouda litho's van Jan Toorop (tot en met 4 maart).

In Het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan De Rijn; een Europese rivier in de kunst van de twintigste eeuw. Romantische, filosofische, bevlogen of politiek correcte visies op een rivier, met werk van onder anderen Beuys, Kirchner, Polke en Kiefer. Tot en met 28 januari.

De radio vervult in Afrika nog een enorm belangrijke rol. Dat diezelfde radio echter ook uitstekend verbouwd kan worden tot kunstwerk is nu te zien op de expositie Radio South Africa in de Kunsthal in Rotterdam. Tientallen vrolijke, kleurrijke of raadselachtige radio's van Zuidafrikaanse kunstenaars. Tot en met 7 januari.

In Thailand overtreft het aantal Boeddha-beelden ruimschoots het aantal inwoners. Een aantal van de mooiste, sereenste of monumentaalste exemplaren uit Thaise musea zijn nu te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Boeddha's van Siam, tot en met 15 april.

Uit de Schatkamer van de verzamelaar, in het Mauritshuis in Den Haag, bestaat uit vijfendertig Hollandse zeventiende-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit. Tot en met 7 januari.

De tentoonstelling Passage Brussel in de Rotterdamse Kunsthal, die eerder in Belgie was te zien, geeft een beeld van het Brusselse kunstleven rond 1850, dat veel jonge Hollandse schilders trok, zoals Jan Toorop, Willem Roelofs en Paul Gabriël. Tot en met 4 februari.

Overige exposities:

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam presenteert zijn collectie hedendaagse kunst en design vanaf 1960 tot heden, Zonder titel. Met werk van Marlene Dumas, Waldo Bien, Eli Content en anderen. Tot en met 17 maart.

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Ary Scheffer (1795-1858) organiseert het Dordrechts Museum een overzicht van het werk van deze Dordtse romantische schilder, beeldhouwer en lithograaf. In het museum is zijn Parijse atelier en een prachtige salon gereconstrueerd, waardoor de bezoeker zich in het Parijs van de vorige eeuw waant. Ary Scheffer, Gevierd Romanticus, tot en met 10 maart.

In het Fries Museum in Leeuwarden een presentatie van de ongeveer honderd werken die directeur Rik Vos de laatste vijf jaar heeft aangekocht. Tot en met 14 januari.

Stedelijk Museum Schiedam presenteert een keuze uit de eigen collectie Cobra- en geestverwante kunst. Werk van onder anderen Appel, Corneille, Benner en Lucebert. Tot en met 21 januari.

Ferdinand Erfmann hield van travestie. Hij had een 'moeizame verhouding' tot de andere sexe, wat een belangrijk thema in zijn werk is. In het Museum voor Moderne Kunst Arnhem tot en met 4 februari een overzicht van zijn werk.

Het Gemeentemuseum Helmond presenteert in de serie 'kasteelpresentaties van jonge kunstenaars' een installatie met recente beelden en tekeningen van Mathilde ter Heijne. Tot en met 28 januari.

Met de serie Attitudes doet de Stadsgalerij Heerlen een onderzoek naar de collectie hedendaagse Nederlandse schilderkunst. In een nieuwe aflevering de 'driedimensionale' schilderijen van Han Schuil en zelfportretten van Philip Akkerman. Tot en met 7 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden