BEELDENDE KUNST

In de Bibliotheek, Het Baken 3, een overzicht van spotprenttekenaar Willem (pseudoniem van Bernhard Holtrop), t/m 28 november...

Almelo

Almere

In de Paviljoens de verzameling hedendaagse kunst van Joost Lagerwey, 13 november t/m 10 januari.

Amersfoort

Zondag wordt in het CBK Hermen Molendijk Stichting, Breestraat 1, de Wim Izaks-prijs voor schilderkunst uitgereikt aan een van de drie genomineerden Gé-Karel van der Sterren, Vanessa Jane Phaff en Jurriaan Molenaar. De prijs ter waarde van * 20.000,- is destijds in het leven geroepen ter nagedachtenis van de schilder Wim Izaks. Werk van de genomineerden is t/m 20 december tentoongesteld.

Amsterdam

Galerie Serieuze Zaken, Elandstraat 90 (nieuw adres), viert het vijfjarig bestaan met de tentoonstelling Oeuvre: werk van Gilbert & George, Robert Wilson, Geert Lap, Damien Hirst, Wannes Royaards, Gavin Turk, Fang Lijun, Sarah Lucas, Yue Min Jun, Aad Kruiswijk, Lui Ye en Mat Collishaw. Philip Glass opent de tentoonstelling zaterdag om 16 uur met nieuwe muziek. Tot en met 9 december.

In het Joods Historisch Museum Naar mijn evenbeeld, een tentoonstelling met werk van 24 hedendaagse joodse kunstenaressen waarin hun identiteit als jood en vrouw centraal staat, 13 november t/m 31 januari; Joden in Wenen rond 1900. Een cultuur van contrasten is een tentoonstelling in het kader van 40 jaar Erasmusprijs, t/m 17 januari.

Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk in het Tropenmuseum toont de rijke cultuur van Ethiopië, 12 november t/m 15 augustus.

In De Praktijk, Lauriergracht 96, werk van Arjen Baars, 'Small wonder' van Federico D'Orazio, en foto's uit 'Paradiso Stills', een boek met portretten van Paradisobezoekers uit de periode 1979-1985 van Max Natkiel, t/m 9 december.

Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, presenteert werk van Antoine Berghs, 14 november t/m 12 december.

Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, toont werk van Setsuko Nagasawa, 14 november t/m 16 december.

Montevideo/TBA, Nederlands Instituut voor Mediakunst, presenteert nieuw werk van Elsa Stansfield en Madelon Hooykaas, 14 november t/m 24 december.

Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, presenteert schilderijen van Gunnar Ottosson en Anthonie Sas, 13 november t/m 12 december.

In het Exposorium van de Vrije Universiteit een tentoonstelling van werk uit de verzamelingen van Piet Ernsting, Frits Goossens, Moniek Peters, Jan Rector, Jan Sommers en Ad Zuiderent. Kunstminnaars op de VU, 13 november t/m 21 december.

Nieuwe schilderijen van Van den Ende, van 14 november t/m 19 december in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317.

In De Zaaijer, Keizersgracht 22, de tien prijswinnaars van de Buning Brongers Prijzen: Rana Berends, Henk de Bouter jr, Monique Camps, Raymond Cuijpers, Natasja Kensmil, Bas Louter, Jacco Olivier, Gertjan Scholte-Albers, Barbara Wijnveld en Ina van Zyl, 14 november t/m 29 november.

In Galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonzstraat 10, werk van de Indiase kunstenares Arpana Caur, 14 november t/m 19 december.

In galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, Beyond Nihilism: werk van Gijs Frieling, Jan Knap, Toon Noij en Manfred Stumpf. Van 14 november t/m 20 december.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari.

Stedelijk Museum: Jan Sierhuis: Met verf is het altijd vechten is de titel van een overzicht van het expressionistische oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar Jan Sierhuis, 14 november t/m 3 januari; een overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola, t/m 29 november; Psychopathological Art, met tekeningen en gouaches van Karel Appel, t/m 29 november.

Arnhem

In Museum voor Moderne Kunst, De Gele Rijder, Hooghuis en kunstwinkel Van Oberbach, van 18 t/m 22 november AVE.COM, een festival dat zich beweegt op het snijvlak van hedendaagse beeldende kunst en computertechnologie. Informatie: 026-3511300.

Delft

Aquarellen van Cornelius Rogge en Floor van Keulen, van 15 november t/m 10 januari bij Galerie De Zaal, Koornmarkt 4.

Den Haag

Haags centrum voor beeldende kunst Stroom, Spui 193, presenteert in de serie Try-out (voorstellen uit het atelier van 58 leden) voorstellen van o.a. Jos van der Geer, Janine Neuteboom, Rob Severijnen en Stefanie Scholte. Van 13 november t/m 28 november.

Vanavond in Den Haag weer De Haagse Rondgang met onder meer een installatie en performance van Cora Roorda & Annachien Meijer (Meijer van Eijsinga, Stille Veerkade 2), een installatie van Christophe Dumont in Hot Red International (Paviljoensgracht 133), tekeningen en schilderijen van Jacquem in De Ooievaar (Nieuwe Molstraat 384), foto's van Mischa Keijzer en een videoinstallatie van Deborah Asuni bij 1646, installaties van Anniek van Elsacker en Kim ten Oever bij Het Gele Concept en On Top, en anonieme presentaties in De kelder (alle vier aan de Boekhorststraat 125).

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim presenteert de eindexamenkandidaten van de afdeling Beeldhouwen 1998 van de AKI: Barry Berkenbosch, Charlie Kater, Heidi Sieverding, Martijn Smulders en Anneliese Sojer, 14 november t/m 9 december.

Eindhoven

In Museum Kempenland een overzicht van de Spaanse schilder Carlos de Haes, die honderd jaar geleden overleed en uit een Eindhovense familie stamt, 14 november t/m 10 januari.

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse Westcoast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Groningen

Acht beeldend kunstenaars experimenteren met het medium radio, van 15 november t/m 13 december in de Groningse ether op de frequentie 98.7 FM. Zaterdags vanaf 22 uur en zondags vanaf 16 uur. Deelnemers zijn Arthur Elsenaar, Karen Lancel, Sjaak Langenberg, Yvonne le Grand, Hermen Maat, Willem de Ridder, Remko Scha en Linda Warmoes. Informatie bij Niggendijker 050-3138260.

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Academie Minerva in de Veldspaatflat in de Groningse wijk Vinkhuizen een groepstentoonstelling van 25 gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers die sinds 1984 afstudeerden aan de academie. Daaronder zijn o.a. Aernout Mik, Alexandra Rouppe van der Voort en Wopke Oldenburger. Welkom Thuis, t/m 29 november; Voorts staan verspreid in de stad 24 schaftketen, ontwikkeld door de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata samen met studenten van de academie, t/m 30 november. Van 13 t/m 15 november wordt er een symposium gehouden over de kunstacademie van de 21ste eeuw. Van 16 t/m 21 november verzorgt de academie zijn eigen televisiekanaal, MinervaTV.

Haarlem

De druktechniek is het uitgangspunt voor een tentoonstelling van kunstenaarsvereniging De Groep in de Vleeshal, 14 november t/m 24 januari.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Heerlen

In de serie Attitudes in de Stadsgalerij een ontmoeting tussen tegenpolen Carla Klein en Charlotte Schleiffert, t/m 29 november.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Leiden

De triatlonzwemmer is de inspiratiebron voor de recente schilderijen van de Zwitserse schilder Martin Reukauf, van 15 november t/m 18 december bij LAKgalerie, Cleveringaplaats 1.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Otterlo

De beeldentuin van Kröller Müller blijft deze winter open voor publiek. Voorts toont het museum t/m 3 januari zijn tekeningencollectie van Van Gogh. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lucht- en lichtgevoelig zijn.

Rotterdam

Noname in kunst in art, Hoogstraat 32, presenteert schilderijen van Allard Budding, 14 november t/m 24 december.

In Museum Boijmans Van Beuningen Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari.

Honderdduizenden mensen hebben hun laatste rustplaats gevonden in Nederlandse musea. Op de tentoonstelling Botje bij botje in de Kunsthal is een groot aantal beenderen bijeengebracht, 12 november t/m 10 januari; voorts een tentoonstelling van beweegbare platen, fraai uitgegeven boeken die, wanneer plaat voor plaat wordt opgelicht, bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december.

Tilburg

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Utrecht

In het Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4, werk van C. Unverzagt, 13 november t/m 18 december.

Zeist

Galerie In de Praktijk, Van Renesselaan 40, presenteert 'accessoires' van Chienet Bolt en beelden van Eldo Tenpierik-Ten Have, 15 november t/m 19 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden