BEELDENDE KUNST

In de Paviljoens t/m 10 augustus Aanwezig/Afwezig, Mensen in de Collectie Almere. Met werk van vele kunstenaars, onder wie Paul Huf, Tiong Ang en Marijke van Warmerdam....

Almere

Amsterdam

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over het werk van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). Tot en met 7 september.

Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum deze zomer een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar ook van moderne kunstenaars als Matisse en Degas. Tot en met 3 augustus.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunsten een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom, die drie jaar geleden overleed. Met een groot aantal van zijn assemblages, sculpturen en tekeningen, gecombineerd met foto's, catalogi en plattegronden van zijn omgevingskunst (t/m 31 augustus). In de koepelzaal een installatie van Liet Heringa, t/m 5 oktober.

Den Bosch

Met Zomergasten toont het Noordbrabants Museum zijn bijzondere aanwinsten hedendaagse kunst, waaronder werken van Tom Claassen, Paul van Dijk, Stijn Peeters en Frank van den Broeck. Tot en met 31 augustus, vanaf vandaag.

Den Haag

Out of Drawers: werk van Marlies Appel, Frank van den Broeck, Paul Klemann, Lucassen, Zoltin Peeter, Joseph Semahen e.a. uit eigen collectie, in Galerie Nouvelles Images. Van 19 juli t/m 27 augustus.

Het Haags Historisch Museum toont uit eigen collectie de mooiste en meest bijzondere portretten uit de periode 1600-1900. Haagse gezichten 1600-1900, t/m 24 augustus.

Deventer

Ruimtelijk werk van Tom Claassen is te zien in de Bergkerk (Bergkerkplein 1), t/m 7 september.

Diepenheim

Bij Kunstvereniging Diepenheim t/m 7 september een installatie van Berlinde de Bruyckere, 'De slaapzaal'. Vanaf vandaag.

Eindhoven

In het Van Abbemuseum loopt tot en met 14 september de tentoonstelling Mike Kelley (Een selectie van werken 1985-1996). 'Adolescentenkunst' noemt de Amerikaanse kunstenaar zijn werk.

In Museum Kempenland begint vandaag een overzicht van houtsneden van de Vlaamse graficus Frans Masereel (1889-1972). Masereel geldt als vernieuwer van de Vlaamse houtsnijkunst. Ook zijn sociaal engagement maakte hem tot een belangrijk kunstenaar. Tot en met 7 september.

Leiden

In Stedelijk Museum De Lakenhal begint zaterdag de tentoonstelling Hendrik Valk, met 30 tekeningen en acht pastels. Tot en met 17 augustus.

In het kader van 'Leiden Cultuurstad 97' is aan zestien kunstenaars gevraagd hun jeugdherinneringen in realtie tot het gewijzigde landschap te verbeelden. De resultaten zijn te zien op een recreatieve route door de regio Leiden: Alkemade, Voorschoten, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude. Voor mijn moeder, heet het project, in Watertoren Noordhoek in Roelofarendsveen. Tot en met 31 augustus.

Oost-Souburg

In de Watertoren H.K. van 20 juli t/m 9 september een installatie van Mark Philips, een video van David Claerbout en foto's van Niels Donckers.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Inktvraat. De titel is ontleend aan het chemische proces dat papier aantast waarop met ijzergallusinkt is gewerkt. Tekeningen van Rembrandt, Guernoci, Claude Lorrain en Van Gogh worden erdoor bedreigd. De expositie toont voorbeelden van inktvraat uit Nederlandse musea, archieven en bibliotheken.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie.

Ook in De Kunsthal de tentoonstelling De wereld van Charles Burki. Uitvindingen en ontwerpen uit de toekomst van gisteren. De expositie omvat vooral illustraties, ontwerptekeningen, redesigns, pin-ups en cartoons die hij in de jaren vijftig en zestig maakte. Tot en met 31 augustus.

Scheveningen

Onder de titel Brandend Zand presenteert Museum Beelden aan Zee t/m 5 oktober een tentoonstelling die het mensbeeld in de monumentale keramiek als uitgangspunt heeft. Werk van ruim twintig kunstenaars onder wie Robert Arneson, Cornelius Rogge, Jun Kaneko, Nick Renshaw en Elisabet Stienstra.

Warmenhuizen

In de Oude Ursulakerk de 32ste zomerexpositie, die dit jaar de Westfriese Omringdijk tot thema heeft. Met werk van ruim twintig kunstenaars die zich lieten inspireren door deze eeuwenoude zeewering. Tot en met 24 augustus.

Zeist

In Slot Zeist ruim 70 werken van Jan Voerman, De Wolkenbouwer. Tot en met 31 augustus.

Zutphen

Met Vier ogen zien meer dan twee presenteert Museum Henriette Polak een particuliere verzameling van twee collectioneurs. Zij richtten zich op Nederlandse figuratieve kunst uit de tweede helft van deze eeuw en Scandinavische en Oosteuropese kunstenaars. Met werk van Kamerlingh Onnes, Otto de Kat, Jaap Ploos, Elisabeth de Vaal, Wim Oepts, Mari Andriessen e.a. Van 19 juli t/m 17 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden