BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

In Speijer & Vogtschmidt (Frederiksplein 14) de tentoonstelling 'KAFAK's Last Picture Show' met werk van tekenaar/illustrator KAFAK (Eddy Greidanus). Centraal staat een (onvoltooide) grafiekserie met scènes uit de roman 'Honderd jaar eenzaamheid' van Gabriel García Márquez. Tot en met 19 februari.

In De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) de tentoonstelling Unlimited.nl-3. De kijk van de Sloveense gast-curator Zdenka Badovinac op de hedendaagse kunst. Werk van Carlos Amorales, Harmen de Hoop, Renée Kool, Nebosja Seric Soba en Joost Conijn. Tot en met 19 maart.

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts (Keizersgracht 264) Terra Morale, zes video-installaties van Nol de Koning. Tot en met 12 februari.

Schilderijen van Frank Boom en Frits Marnix Woudstra en gemengde techniek van Bob Nieuwenhuysen in Printshop Galerie Clement (Prinsengracht 843-845). Tot en met 16 februari.

Tekeningen van Mariëtte Renssen en schilderijen van Joris van der Horst in de Loerakker Galerie, Keizersgracht 380. Tot en met 6 februari.

Stedelijk Museum: Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal objecten als gebouwen, huizen en wegen. Tot en met 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart. In kabinet Overholland in het Stedelijk 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, t/m 19 maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Van Gogh Museum: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond de vorige eeuwwisseling: Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, de tentoonstelling Rond 1900. Deze bevat hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Arnhem

'Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945' in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): op de tentoonstelling COPY/PROOF is werk te zien van grafisch ontwerpers die de afgelopen jaren de tweede fase opleiding aan de Academie St. Joost afrondden, t/m 27 februari.

In het Breda's Museum een overzicht van het oeuvre van Niel Steenbergen, beeldhouwer en penningsnijder. Tot en met 27 februari.

Delft

Computers uit de pioniersfase, zoals Testudo, Zebra, Pacal en X1 in het Techniek Museum. Tot en met 30 april.

Den Haag

In Museum Het Paleis de door het Gemeentemuseum georganiseerde tentoonstelling 'Passie en devotie - Barok uit Ecuador'. Sculpturen en schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw uit de zogenaamde School van Quito. Van 1 februari t/m 11 juni.

De Haagse kunstkring organiseert een expositie over blauw in de hedendaagse beeldende kunst. Van 28 januari t/m 22 februari met werk van onder anderen Paul Combrink, Eric Hirdes, André van Lier en Mieke Visser. Denneweg 64.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum tot en met 16 april 'landschapsbehang' van rond 1800 van de broers Abraham en Jacob van Strij.

Eindhoven

De Witte Dame (Emmasingel 20) presenteert CTRL-SPACE van JODI. Het computerkunstwerk is een 'gedeconstrueerde' versie van het spel Quake 1; van 28 januari t/m 27 februari, ook te vinden op ctrl-space.jodi.org

'Ruimschoots' in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) bestaat uit tekeningen en schilderijen van Frank van Hemert. Tot en met 19 maart.

Franeker

In 't Coopmanshûs twee exposities: Disfrutar/Genieten met werk van E.S.G. van der Deen, en schilderijen, boeken en gemengde techniek op papier van Jet Rotmans. Voorstraat 49-51, t/m 11 maart.

Haarlem

In Galerie Rob de Vries (Spaarnwoudestraat 47) recente tekeningen en sculpturen van Piet Tuytel. Van 28 januari t/m 20 februari.

In het Teylers Museum: 'De versierde mens', over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart. Op 29 en 30 januari tatoeëert Hollywood Mark van 13.00 tot 17.00 uur geïnteresseerde bezoekers.

Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni in de Verweyhal, Grote Markt 16.

Leiden

Boeddhabeelden, schilderijen, kleding uit Bhutan in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, t/m 30 april.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een grote tentoonstelling over Smaak. Met presentaties op het gebied van mode, design, communicatie, media, geur etc van o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anton Beeke. De bezoeker kan ook zelf ervaren, proeven en zijn mening geven over wat smaak is. Tot en met 13 februari.

Rotterdam

Tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (27 januari t/m 7 februari) filminstallaties en filmvertoningen in Museum Boijmans Van Beuningen. Nieuw werk van onder anderen Matthew Barney, Fiona Tan, Tacita Dean, Sharon Lockhart en Johan van der Keuken.

Zelfportretten van Wilma Kuil en schilderijen van Tim Maguire bij galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, t/m 6 februari.

In de Kunsthal: overzicht van het werk van cartoonist en tekenaar Stefan Verwey, t/m 6 februari; tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; schilderijen van Alfred Eikelenboom, t/m 6 februari.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum de expositie Close To The Body. Hedendaagse kunst met een breed scala aan textiele en textielverwante materialen. Met werk van kunstenaars uit Nederland, Groot-Brittannië, Polen, Duitsland, Zwitserland, België, Oostenrijk en Tsjechië. Tot en met 9 april.

Utrecht

Schilderijen van Jim Harris, Peter Lelliott en Dirk Jan Jager onder de titel 'Objects On The Ground' in Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Van 29 januari t/m 27 februari.

In Museum Catharijneconvent t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Voorburg

Werk van schilder Vilmos Huszar, vormgever Piet Zwart en architect Jan Wils, die een belangrijke rol speelden in de eerste jaren van 'de Stijl', in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101. Tot en met 19 maart.

Zeist

Sieraden, objecten, tekeningen en foto's van de Koreaanse kunstenaar Lee Eun Young in Galerie In de Praktijk (Van Renesselaan 40). Tot en met 20 februari.

Zutphen

In museum Henriette Polak, Zaadmarkt 88, t/m 13 februari 'Drie realisten toen en nu': Nicolaas Wijnberg, Hans van Norden en Theo Kurpershoek.

Zwolle

Meesters uit de marge is een overzichtstentoonstelling van outsiderkunst, tot eind februari in Museum De Stadshof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.