BEELDENDE KUNST

Sinds 1986 werkt Mark Manders aan zijn 'zelfportret als gebouw', waarvan hij soms delen exposeert. Tot en met 17 juli in het Van Abbemuseum in Eindhoven twee filmpjes uit dit zelfportret....

Als gast in haar collectiepresentatie presenteert het Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven een installatie van de Spaanse kunstenares Cristina Iglesias, One Room. Van 25 juni tot en met 4 september.

In Beikes' Kunstzaal in Groningen tot en met 17 september Salon der Simulanten met 'mimetische kunst' van Karen Behage, Siert Dallinga, Gerard Druiven, Petra Koonstra, Paul de Vos, H.W. Werther en anderen.

Zondag begint de beeldententoonstelling in de tuin van Galerie de Beerenburght van Danielle de Vreeze in Eck en Wiel. Met werk van Joost Barbiers, Karin Beek, Leendert Buth, Marion Jacobse, Gustav Meist, Henny van Overbeek, Frits Vanèn en vele anderen. Tot en met 16 oktober, elke donderdag tot en met zondag.

De Gemeenschap Beeldende Kunstenaars opent vanmiddag om 17 uur een ledententoonstelling in Huize Sonsbeek in het Arnhemse Park Sonsbeek. Tot en met 28 augustus.

Aquarellen van Rudolf de Bruyn Ouboter in Pulchri Studio, Den Haag. Tot en met 17 juli, opening zaterdag om 15 uur.

Nog tot en met 30 juni in Galerie Barbara Faber in Amsterdam Art Argentina met werk van acht jonge Argentijnse kunstenaars.

In Gemeentemuseum Roermond tot en met 21 augustus Passies en idolen, schilderijen van Marianne Aartsen, waarin elementen uit de klassieke mythologie en het christendom zijn verwerkt.

Galerie Maya Wildevuur in Hooghalen viert haar tienjarig bestaan met twee beeldententoonstellingen in de tuinen van landgoed Hiemstrastate te Hooghalen (Drenthe) en landgoed Op de Ennemaborgh te Midwolda (Groningen). Tot en met 28 augustus, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 18 uur.

De historicus L.J. Booij deed onderzoek naar het leven en werk van de vader van Piet Mondriaan, die zich bezighield met politiek, onderwijs en de tekenkunst. In het Mondriaanhuis in Amersfoort een tentoonstelling over Mondriaan senior. Tot en met 4 september, opening zaterdag om 15 uur.

In Amazone in Amsterdam vandaag en zaterdag nog Goed verkeerd belicht en in de Posthoornkerk (Kunstcentrum Narthex) Pride, van 16 tot 21 uur. De (Euro-)Pride-tentoonstelling in Consious Dreams, Kerkstraat 117 duurt tot en met 7 juli.

Sculpturen en tekeningen van Paul van Gysegem in de expozaal van De Brakke Grond in Amsterdam. Tot en met 28 augstus, opening zaterdag om 17.30 uur.

Tijdens de manifestatie Ik + De Ander, dignity for all: reflections on humanity van het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Artimo in de Beurs van Berlage in Amsterdam zondag van 12 tot 14 uur een discussie over de waardigheid van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland met medewerking van Maarten van Traa, Jaap Hoekstra, Joy Bakker en ex-vluchteling Koushar Parsi.

Het Limburgs Museum (v/h Goltziusmuseum) in Venlo toont zijn aanwinsten uit de periode 1986-1993, In uitvoering I. Tot en met 4 september.

Jan Riske exposeert schilderijen en tekeningen in Warmoestraat nr 12 in Amsterdam. Tot en met 9 juli.

Schilderijen en tekeningen van W. Jan Zakrzewski in Galerie Tanya Rumpff, Haarlem. Tot en met 18 juli.

Tot en met 31 juli in Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid tekeningen van Karin Arink, Dan Asher, Glen Baxter, Thomas Bernstein, Paul Klemann, Gerard Polhuis, Andrei Roiter, Mathias Völcker en Sylvie Zijlmans.

Stichting Biënnale Skulptuur organiseert een beeldententoonstelling op de pleinen aan de Apollolaan in Amsterdam.

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum in Haarlem een overzicht van minder bekend werk van Kees Verwey, tot en met 2 oktober.

Karel Appel in Museum van der Togt in Amstelveen, Van Cobra tot heden. Tot en met 24 juli.

Films van Ian Carr Harris, cabinetten van Wyn Geleynse en granieten keien van Paul Kipps in W139 in Amsterdam. Tot en met 3 juli.

In Het Apollohuis in Eindhoven installaties van Juan Geuer, Stephen Williams en Michael DeLia, tot en met 3 juli.

Denkbeelden op zicht is een verzameling schilderijen en tekeningen uit het bezit van mr J.M. Boll, lid van Raad van State in het Exposorium Vrije Universiteit, Amsterdam. Tot en met 7 juli.

Tussen schrift en leegte in het Dordrechts Museum is een keuze uit de schilderijen, tekeningen, plastieken en poëzie van Willem Hussen (1900-1974). Tot en met 28 augustus.

De collectie Becht omvat circa 300 tekeningen van ruim 40 Nederlandse kunstenaars. De verzameling geeft een beeld van de ontwikkelingen in de tekenkunst vanaf 1950 en is te zien in het Van Reekum Museum in Apeldoorn, tot en met 25 september.

Het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam toont Venda, houten sculpturen van kunstenaars uit Venda, in het noorden van Transvaal. Tot en met 26 februari 1995.

Tot en met 25 september in Museum Kranenburgh, Bergen, De maaltijd der vrienden, een tentoonstelling rond het gelijknamige groepsportret van Charley Toorop.

De Toren van Oud organiseert op 30 juni, daags voor de Dag van de Architectuur een talkshow over de museumbouw in Nederland in het NAi in Rotterdam. Deelnemers zijn Coop Himmelblau, Wim Quist en Jan Hoet.

De vijf ontwerpen voor de invulling van het Chasséterrein in Breda zijn te zien in het Stadskantoor. Ontwerpen van Rem Koolhaas, Ashok Bhalotra en Bert Dirrix/Rein van Wyllick.

Architect Theo Bosch, die in april overleed, wordt geëerd met een expositie in Arcam in Amsterdam. Tot en met 9 juli.

William S. Burroughs, 'Word falling - photo falling - towers open fire' is een tentoonstelling in The Vintage Gallery, Bethanienstraat 9 in Amsterdam met foto's van Burroughs en foto's gemaakt door Burroughs. Tot en met 15 juli.

In de Galerie De Meerse in Hoofddorp tot en met 10 juli foto's van Theo Baart.

Een presentatie van Jeffrey Silverthorne en Weegee in Stelling Gallery, Leiden. Tot en met 3 juli.

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden een groot overzicht van historische foto's uit het voormalig Nederlands-Indië, van 1857 tot 1908. Het is grotendeels gebaseerd op de collectie van Portretstudio Woodbury & Page dat zich in 1857 in Batavia vestigde. Tot en met 28 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden