BEELDENDE KUNST

Niet tolerant zijn, nieuwe beelden van Theo Schepens in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem (v/h Gemeentemuseum). Tot en met 12 november, opening zaterdag om 16 uur....

Vanaf vandaag exposeren meer dan zeventig beeldend kunstenaars in scholen, kerken, winkels, in kantoren, bussen en in tuinen in Breda. Confrontatie 1995, tot en met 13 oktober.

Dora Dolz exposeert in galerie Mia Joosten (Keizersgracht 520) in Amsterdam. Tot en met 28 oktober, opening zaterdag om 16 uur.

De flora van het Geuldal waar hij woont is de inspiratiebron van schilder Frits van der Zander. Museum Van Bommel Van Dam in Venlo wijdt een tentoonstelling aan zijn werk, waarover tevens een monografie verschijnt. Van 17 september tot en met 5 november.

Het Haags Gemeentemuseum toont met Stadsgezicht 1995 de collectie schilderkunst, zoals die is verzameld. Van 16 september tot en met 12 november. Het is de laatste tentoonstelling van stadsconservator Domeniek Ruyters, die ter afsluiting van drie jaar het boek Voor de stad en de wereld: de Stadscollectie Den Haag 1993-1995 samenstelde.

Beelden en tekeningen van Bernaar Leenders in Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439) in Amsterdam. Tot en met 21 oktober.

In de jaren zestig is de directie van het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst begonnen met het verzamelen van kunst. Van 16 september tot en met 15 oktober in Arti et Amicitae in Amsterdam (een keuze uit) De collectie van het CLB.

Australia Now, Hedendaagse aboriginal kunst in het Groninger Museum. Het bestaat uit drieëntwintig aangekochte werken en een keuze uit de Donald Kahn Collectie. Tot en met 5 november.

De Nederlandse vereniging van illustratoren (NIC) viert haar 10-jarig bestaan met een expositie in de Westergasfabriek in Amsterdam. Illustratie '95, van 17 september tot en met 8 oktober.

Schilderijen van Willem Schilder in Kunstcentrum De Twee Wezen in Enkhuizen. Tot en met 15 oktober, opening zondag om 16.30 uur.

Pop Art, grafiek uit de collectie van Hans Sonnenberg in het Gorcums Museum, van 16 september tot en met 12 november.

In het kader van de beeldende kunst-manifestatie Reizen in Delft in galerie Lutz Rousseau, een eenzaam wandelaar, werk van Marcel Warmenhoven. Tot en met 1 oktober.

Werk van de Indiase kunstenares Shambhavi tot en met 4 oktober in galerie Schoo/Foundation for Indian Artist, (Fokke Simonszstraat 10 in Amsterdam.

In Casco (Oudegracht 366) in Utrecht schilderijen van Rob Verf. De beeldtaal van zijn werk heeft verwantschap met comics, speelgoed en tekenfilms.

In Reuten Galerie (Fokke Simonszstraat 49) in Amsterdam tot en met 14 oktober werk van Jorgen Leijenaar.

Gebakken en geglazuurd in Museum Kempenland in Eindhoven toont werk van zesentwintig keramisten uit de regio Eindhoven. Tot en met 12 november.

In Museum Waterland (Kaasmarkt 16) in Purmerend tot en met 15 oktober Adventures in Paradise, een multimedia-projekt van beeldend kunstenaar Gerard Hali.

In de Grote Kerk in Edam recent werk (schilderijen en beelden) van Benjamin Royaards. Tot en met 24 september.

Galerie d'Eendt (Spuistraat 270) in Amsterdam toont tot en met 1 oktober werk van Peter Archer.

Pieter Stoop exposeert nieuwe schilderijen in de Archipel (Vosselmanstraat 402) in Apeldoorn. Tot en met 8 oktober.

In Galerie Scheper (Herengracht 247) in Amsterdam heeft tot en met 7 oktober schilderijen van Ger Dekker.

Het Catharina Gasthuis in Gouda heeft een educatieve tentoonstelling ingericht over moderne kunst. Moderne kunst, wat doe je ermee, tot en met 29 oktober.

Galerie Slewe (Kerkstraat 105a) in Amsterdam stelt schilderijen van Steven Aalders tentoon. Tot en met 18 oktober.

Een overzicht van Theodoor Heynes in museum Henriette Polak in Zutphen. Tot en met 12 november.

In Stroom hcbk (Spui 193) in Den Haag tot en met 18 november werk van Marin Kasimir die een panoramische opname maakte van het Spui en die verder bewerkte. Ook in het nieuwe stadhuis van Den Haag panoramisch fotowerk van Kasimir.

Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) in Amsterdam heeft tot en met 22 oktober werk van Henk Visch in huis.

Nog lopende exposities

In het Fries Museum in Leeuwarden vanaf zaterdag de overzichtstentoonstelling Salut au monde over het Friese landschap. Wim van Sinderen, tentoonstellingsmaker van de Rotterdamse Kunsthal, deelde de tentoonstelling op in tweeën: een nationaal-kunsthistorisch en een internationaal-hedendaags deel. Tot en met 19 november.

Het raakvlak tussen land en water vormt de inspiratiebron voor de manifestatie Kustlijn in Hoorn. Vierentwintig kunstenaars (onder wie Dennis Oppenheim, Marinus Boezem, Luc Deleu) en zes fotografen (onder wie Marlo Broekmans, Hannes Wallrafen) presenteren tot en met zondag langs de kust en in gebouwen in de binnenstad hun werk.

Het Dordrechts Museum herdenkt de overleden Kees Verwey met een kleine tentoonstelling van zijn werk. Tot half oktober.

In Galerie Boomerang, Boomstraat 12 in Amsterdam tot en met 18 september The Summer Show met werk van twaalf Australische kunstenaars, onder wie enkele Aboriginals.

Artis in Den Bosch vroeg voor haar vijftigste tentoonstelling vierentwintig kunstenaars om tekeningen te vervaardigen op grootformaat. XL, tekeningen van formaat, met werk van onder anderen Paul Klemann, Jan de Bie en Reinoud van Vught. Tot en met 24 september.

Met Pop Art - Topstukken uit de Collectie Nederland in de Kunsthal in Rotterdam zijn voor het eerst meer dan honderd pop-art kunstwerken verzameld. Met werk van Warhol, Oldenburg, Lichtenstein, Dine en Christo. Tot en met 11 november.

De Newyorkse kunstenaar Paul Thek is tot nu toe onderschat, meent het Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam, dat een retrospectief van hem inrichtte. The wonderful world that almost was, tot en met 8 oktober.

Het Paleis in Den Haag presenteert de collectie Marvin en Janet Fishman. Deze verzameling van 'Entartete Kunst' laat het verzet zien van Duitse kunstenaars tegen het opkomend fascisme in het Interbellum. Werken van Dix, Grosz, Nussbaum en Heartfield. Tot en met 1 oktober.

Wie een dezer dagen baantjes gaat trekken in het Zuiderbad in Amsterdam zal Vlinderslag niet ontgaan. Tien beeldend kunstenaars onder wie Marlies Dekkers, Rineke Dijkstra en Peter Zegveld lieten hun gedachten gaan over chloorwater, badhokjes en kopje-onder gaan. Tot en met 24 september.

Museum De Pont in Tilburg begint het seizoen met Blow up, schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans die de kunst van het uitvergroten toepast. Hij exposeerde al eerder in Londen, Frankfurt en Nantes. Tot en met 14 januari.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een selectie van het prentenkabinet bijeengebracht die meer dan vijfhonderd jaar omspant. Met werken van grote meesters als Dürer, Modigliani, Van Gogh en Man Ray. Het Portret tot en met 29 oktober.

De Stadshof, museum voor naïeve en outsider kunst aan de Blijmarkt in Zwolle, toont recent werk van psychiatrische patiënten en een deel van de collectie van schilder/psychiater Plokker die in de loop der jaren werk van patiënten verzamelde en onderzoek verrichtte naar de achtergrond ervan. Ateliers van de ziel, tot en met 5 november.

In Het Domein (Kapittelstraat 6 in Sittard) nemen een twintigtal Nederlandse en Belgische kunstenaars deel aan een bijzondere tentoonstelling: In Introduce ontbijt gast-conservator Ranti Tjan iedere dag met twee inwoners uit Sittard. Samen gaan ze op atelier-bezoek bij een van de twintig kunstenaars. De volgende dag wordt het kunstwerk van die betreffende kunstenaar in Het Domein onthuld en spelen de twee Sittardenaren tussen 15 en 17 uur alleswetende suppoost bij dat werk. Met de dag groeit zo de tentoonstelling met één werk, na 27 dagen is Introducé compleet. Tot en met 15 oktober.

In het kader van het festival Cultura Nova in Stadsgalerie Heerlen (Raadhuisplein 19) CD-HOME, een installatie van Yvonne Dröge-Wendel die zich begeeft op het CD-ROM terrein. Niet met een computer maar met een oud houten takelwiel, afkomstig uit een Amsterdams grachtenhuis, en kilometers electriciteitskabel. Tot en met 22 oktober.

In het CBK, Trompsingel 27 in Groningen Neo-futurisme: videosculpturen, over videoscuptuur in Duitsland, vanaf 1963 tot nu. Met installaties van Paik, Vostell, Odenbach en Vom Bruch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden