BEELDENDE KUNST

In het Fries Museum in Leeuwarden vanaf zaterdag de overzichtstentoonstelling Salut au monde over het Friese landschap. Wim van Sinderen, tentoonstellingsmaker van de Rotterdamse Kunsthal, deelde de tentoonstelling in tweeën: een nationaal-kunsthistorisch en een internationaal-hedendaags deel....

Willem de Kooning is vooral bekend om zijn schilderijen. Minder bekend zijn sculpturen van zijn hand. Het Bonnefantenmuseum presenteert vanaf zaterdag

- afkomstig uit de collectie van het Amsterdamse Stedelijk Museum - sculpturaal werk van

De Kooning.

Bij de recente werk schilderijen van Henri Jacobs in Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116 in Amsterdam) raakt de logica als vanouds zoek. Tot en met 11 oktober, vanaf zondag.

Galerie Espace (Keizersgracht 548 in Amsterdam) toont tot en met 21 oktober recente werken op papier van Breyten Breytenbach, werk uit de jaren zestig van Anton Heyboer, en vier nieuwe doeken van Hannes Postma. Vanaf zondag.

De Belgische kunstenaar Kamagurka is vooral bekend om zijn strips over Cowboy Henk en Bert Vanderslagmulders. De Vrije Universiteit, De Boelelaan in Amsterdam heeft tot 24 oktober haar Exposorium ingericht met tekeningen en teksten van Kamagurka. Op 5 september om 17 uur een interview met de kunstenaar door Carel Blotkamp.

De realistische schilderijen van Anya Janssen zijn bevolkt met prehistorische wezens en ruimtevaartuigen. Vanaf zaterdag tot en met 29 oktober in het Arnhemse gemeentemuseum.

Kunstcentrum Sittard (Leyenbroekerweg 113a in Sittard) wijdt een solo-expositie aan het werk van de Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij. Tot en met 8 oktober, vanaf zondag.

Artis in Amsterdam vroeg voor haar vijftigste tentoonstelling vierentwintig kunstenaars om tekeningen te vervaardigen op grootformaat. XL, tekeningen van formaat, met werk van onder anderen Paul Klemann, Jan de Bie en Reinoud van Vught. Tot en met 24 september, vanaf zaterdag.

Donderdagavond in galerie Van den Crommenacker de opening van de groepstentoonstelling Witte & Company. Met werk van onder anderen Peter Jordaan, Niek de Jong en Ivo Kamphuis. Twee maal per week zal de galerie worden omgetoverd tot een restaurant voor twaalf personen. Informatie: 085-423135.

De beeldend kunstenaars Denny Baggen, Marianne de Bil, Diederik Grootjans en Erik Odijk ontworpen in opdracht van filmhuis Cinemariënburg in Nijmegen, ieder twee billboards over 100 jaar cinema. Onthulling van de billboards, vandaag om 17 uur in Delta Art Gallery, Oranjesingel 2a in Nijmegen.

De zintuigen worden geprikkeld bij het zien van het werk van Lútzen Meerstra. Beyond perceiving tot en met 24 september in de Kunstruimte (Oudestraat 137 in Kampen).

De jaarlijkse Septembersalon in De Illusie (Westerkade 19a in Rotterdam) staat open voor alle proffesionele beeldend kunstenaars in de regio Rotterdam, en probeert op die manier 'nieuwe kunst' te signaleren. Op 15 september wordt een aantal werken met een prijs beloond. Tot en met 1 oktober, vanaf vandaag.

In het CBK (Trompsingel 27 in Groningen) Neo-futurisme: videosculpturen, een tentoonstelling over videosculptuur in Duitsland, vanaf 1963 tot nu. Met onder meer installaties van Paik, Vostell en Odenbach.

Kunstcentrum Zaanstad (Westzijde 39 in Zaandam) exposeert van 2 tot en met 23 september schilderijen van Bep Toscani, en beelden van Nelson Carrilho.

Flinterdunne objecten van Olivier Julia (gemaakt van blik, ijzerdraad en gaas) en tekeningen van Iene Ambar in Galerie Amsterdam (Warmoesstraat 101 in Amsterdam), tot en met 30 september.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens diende als uitgangspunt voor de dubbeltentoonstelling over 'tolerantie' van de Zwitserse kunstenaar/grafisch vormgever Roger Pfund en de installatie-kunstenaar Monika Klange. Tot en met 24 september in Boekhandel Nijhof & Lee (Staalstraat 13a in Amsterdam), vanaf zaterdag.

Grafisch werk, schilderijen, aquarellen en bladmuziek van Gerard von Brucken Fock (1859-1935) tot en met 5 november in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg. Opening zaterdag om 16 uur.

In het Centraal Museum in Utrecht weer drie solo-presentaties: installaties van Kim Adams (Canada, 1951), cartooneske tekeningen en muurschilderingen van Nicole Eisenman (Frankrijk, 1963) en schilderijen van Johan van Oord (1950). Van 2 september tot en met 29 oktober.

In museum Kranenburgh in Bergen een dubbeltentoonstelling van olieverfschilderijen en werken op papier van Jaap Min (1914-1987) en Dirk Trap (1922-1993).

Al in augustus begonnen de kunstenaars Bill Breckenridge, Eponce en Reggy Gunn aan hun muurschilderingen in Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59 in Amsterdam). Vanaf zaterdag zijn ze te bezichtigen, tot en met 8 oktober.

Schopenhauer en het Invalide Paard is de titel die Gerard Marinus Verkerke gaf aan zijn recente, ruimtelijke werk. Tot en met 30 september in Fort Rammekens. (Rijksweg A58 Vlissingen-Bergen op Zoom; afslag Oost-Souburg; richting Ritthem/Vlissingen Oost).

In Vervoering is het resultaat van samenwerking tussen het CBK in Leiden en de busmaatschappij ZWN. Tot en met 27 augustus is kunst van onder anderen Luuk Kramer, Dieter Schutte en Els Snijder te zien in bussen die in en rondom Leiden rijden.

In De Boterhal (Kerkplein 39 in Hoorn) werk van Marijke Don, Wiek Röling, Sjoerd Buisman, Kirsten Geisler en Jan van Munster. De overeenkomst tussen de kunstenaars is het gebruik van licht en warmte als basis van hun kunstwerken. Tot en met 8 oktober, vanaf zaterdag.

Bij SBK Kunstuitleen Amsterdam (Nieuwezijds Voorburgwal 325 in Amsterdam) vijftig schilderijen uit de serie 'Hommage aan Yves Klein' van Peter Keizer. Tot en met 23 september, opening zaterdag om 16 uur.

Aflopende exposities

Sociaal-realistische kunst van de Antwerpse 'kunstenaar van het volk' Eugeen van Mieghem (1875-1930) in De Markiezenhof in Bergen op Zoom. Tot en met 3 september.

Laatste weekeinde van De trots van Haarlem - promotie van een stad in kunst en historie, een manifestatie in het kader van 750 jaar stadsrechten voor Haarlem, in het Teylers Museum en het Frans Halsmuseum.

Ook de tentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven van videotapes en installaties van de Newyorkse kunstenaar Bill Viola loopt dit weekeinde ten einde. De bizarre, chaotische installaties gaan over de condition humaine.

Tot en met zaterdag nog in het Stedelijk Museum Schiedam van Appel tot Zadkine een groot overzicht van de eigen collectie, waarmee het museum zijn 95-jarig bestaan viert.

Laatste weekeinde voor Het galante tijdperk onder welke titel het Rijksmuseum in Amsterdam achttiende-eeuwse stadgezichten, landschappen, portretten en stillevens uit de eigen collectie presenteert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden