BEELDENDE KUNST

Carl-Henning Pedersen hoorde tot de Co-afdeling van Cobra. Een overzichtstentoonstelling is t/m 19 januari te zien in het Cobra Museum....

Amstelveen

Museum Jan van der Togt biedt een overzicht van schilderijen en gouaches van Wil Bouthoorn. Van 3 november t/m 8 december.

Amsterdam

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller toont het Rijksmuseum een groot overzicht. Tot en met 12 januari.

In het Stedelijk: Scanning, gemeenteaankopen op het gebied van toegepaste kunst en fotografie, t/m 8 december.

Nadat archeologen aan het begin van de negentiende eeuw ontdekten dat de marmeren beelden van de Grieken en Romeinen van oorsprong een kleur hadden, betekende dat een omslag in de beeldhouwkunst. Kunstenaars versierden hun beelden ineens met alle mogelijke pigmenten. Het Van Gogh Museum heeft honderd 'vergeten' Beelden in Kleur opgediept, t/m 17 november.

Jules Chapon, 50 jaar kunstenaar. Een wereld van bewogen lijnen is een retrospectief in het Joods Historisch Museum, t/m 8 december.

Stichting De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) presenteert werk van Mona Hatoum, Werner Feiersinger, Keiko Sato en Craig Bell. Van 1 november t/m 15 januari.

Canadese en Nederlandse kunstenaars werken mee aan Home is where the heart is, een project van Fremdkörper, dat internationale samenwerking wil bevorderen. Deelnemers zijn o.a. William Eakin, Joep van Lieshout, Erwin Olaf en Wanda Koop. Tot en met 17 november in de Westergasfabriek.

Werk van Paul van Dongen, Marc Mulders en Reinoud van Vught bij de Praktijk (Lauriergracht 96), tot en met 13 november.

Stedelijk Museum Bureau werkte voor The Unbelievable Truth nauw samen met Tramway in Glasgow en stuitte op sterke overeenkomsten. Deelnemende kunstenaars zijn

A.P. Komen & Karen Murphy, John Shankie en Job Koelewijn. Tot en met 8 december.

Apeldoorn

Tsaar Peter de Grote kocht een deel van de inventaris van Peterhof, het zomerpaleis bij Sint-Petersburg, op zijn reizen door Nederland. De tuin werd door Hollandse hoveniers aangelegd. Hoe groot de Nederlandse invloed was, is te zien in Paleis Het Loo. Tsaren tronen op Het Loo toont schatten uit de keizerlijke collectie, t/m 3 april.

In het Van Reekum Museum de grafiek van de laatste 25 jaar van Cees Andriessen. Tot en met 5 januari.

Arnhem

Maurits Ver Huell 1787-1860. Zee-officier, kunstenaar, schrijver is een tentoonstelling in het Arnhems Historisch Museum, t/m 24 november.

De Stichting Signature geeft voor de twintigste keer de Gelderse Grafiekmap uit. Het Museum voor Moderne Kunst nodigde Mattie van der Worm, Mirjam de Zeeuw, René Roeten, Coen Pausma en Arthur Kleinjan uit te laten zien welke plaats grafische middelen in hun werk innemen, t/m 10 november.

Berg en Dal

Het Afrika Museum presenteert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan Geest(en)Kracht, Vodun uit West-Afrika, een tentoonstelling waarin de wortels van de Voodoo-traditie worden blootgelegd, t/m 31 december.

Bergen op Zoom

De Nederlander Dick Fluitsma voelt zich als beeldhouwer een 'white negro'; een kruising tussen een westerling en een Afrikaan. Zijn houten beelden zijn nu te zien in het Markiezenhof. Tot en met 17 november.

Delft

In galerie De Sigarenfabriek (Brabantse Turfmarkt 75a) recent werk van Hélène Doornebal, Miluska Dorgelo, Rosina Kamphuis en Reinier Kelder, t/m 10 november.

Den Bosch

De provincie Noord-Brabant viert haar tweehonderd-jarig bestaan onder meer met een serie tentoonstellingen met werk van kunstenaars die uit Brabant komen, zoals Jan Sluyters, Van Gogh, Derkinderen, Toebosch, Körmeling, Vanderheyden, Mulders en Visch. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch bestrijkt de periode 1796-1940, De Beyerd in Breda toont kunst van 1945-1990 en De Pont in Tilburg en het Van Abbemuseum in Eindhoven wijden zich aan de jongste generatie kunstenaars. Tot en met 1 december.

De geboren en getogen Boschenaar JCJ Vanderheyden exposeert recent werk t/m 13 december bij Arti Capelli. 'Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in werkelijkheid complex.'

Den Haag

In Van Ouborg tot Akkerman presenteert het Gemeentemuseum 'Haagse meesters uit de Stadscollectie'. Tot en met 31 december. Die gehele periode is het museum gratis toegankelijk.

Ton Martens maakte verschillende frottages (afdrukken op papier) van de vloeren van een huis in de Jacobastraat, vlak voordat het huis werd gerenoveerd, t/m 8 december in het Haags Historisch Museum.

Zee Zeil Zwerk. Galerie Kadans (Maziestraat 13) allitereert er op los voor een expositie met de zee als thema. Werk van Hermanus Berserik, Hens de Jong, Marina van Laer, Johan Meeske en Margriet Wehrmeijer, t/m 24 november.

Niek van de Steeg, als enige Nederlander vertegenwoordigd op de Aperto van de Biënnale in Venetië, exposeert een element uit zijn Très Grande Administration Democratique, tot en met 8 december in de Statengalerie.

Schilderijen en objecten van Jeroen Henneman in Seasons Galleries (Toussaintkade 70). Van 3 t/m 24 november.

Deurne

In Museum de Wieger een eerste overzicht van schilderijen en tekeningen van de glazenier Joep Nicolas (1897-1972), t/m 12 januari.

Dordrecht

Robert Zandvliet (1970) exposeert in het Dordrechts Museum. Hij schildert eigentijdse producten, die hij levensgroot in het beeld plaatst. Tot en met 17 november.

Enschede

Het verbouwde Rijksmuseum Twenthe toont kunst en cultuur uit de pruikentijd: Een groot gedruis en eene onbesuisde vrolykheit, feesten in de 18de eeuw. Het is een historiserende tentoonstelling, die inzicht wil verschaffen in de kunst uit een tijd, die doorgaans als zoetig en decoratief wordt afgedaan. Tot en met 5 januari.

Eindhoven

'Rust zacht' is een cultuurhistorische tentoonstelling over dood en begraven in Noord-Brabant, t/m 17 november in Museum Kempenland.

Finsterwolde

Bij Galerie Waalkens (Hoofdweg 39) t/m 24 november beelden van Anton Broos.

Franeker

't Coopmanshûs toont onder de titel 'Bern' een serie tekeningen van Tjibbe Hooghiemstra naar aanleiding van een gedicht van Trinus Riemersma. Tot en met 7 december.

Groningen

Groningen herdenkt de honderdste geboortedag van de dichter/essayist/

schilder Hendrik de Vries. In het Centrum Beeldende Kunst een expositie van Jan Wolkers, die dit jaar de Hendrik de Vries-prijs kreeg uitgereikt (t/m 10 november). In het Groninger Museum 'Hendrik de Vries, 't Geheimste is geheim gebleven', over het beeldend werk van De Vries (t/m 8 december). In het Grafisch Museum (Rabenhauptstraat 65) bibliofiele uitgaven van Hendrik de Vries (t/m 1 december).

In het Groninger Museum een overzicht van de performance-kunstenares Marina Abramovic. Tot en met 17 november.

Vuur onder de wereld luidt de titel van de vierde galeriemanifestatie Noord Nederland in de Martinihal. Van 31 oktober t/m 3 november presenteren zich daar dertig galeries.

Haarlem

Het Teylersmuseum heeft een expositie met tekeningen van Johan Sybo Sjollema (1900-1990), van 2 november t/m 12 januari.

Piet Zwaanswijk is uitgenodigd om solo het pand Olympia te vullen. Grof Vuil is een impressie van afdankertjes, oud nieuws en herinneringen, t/m 17 november bij Vide Cultura (Kinderhuissingel 2).

In galerie Lieven de Key (Nassaulaan 8) werk van Tammo Schuringa, Harm van Ee, Helmuth van Galen, Marjan Jaspers, Rob Slooten en Karola Veldkamp, t/m 23 november.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen presenteert de tentoonstelling In het spoor van de Avantgarde, moderne kunst, architectuur en stedebouw in Heerlen 1927-'62. Van 2 november t/m 5 januari.

In Kunstencentrum Signe stelde Pieter Defesche een expositie samen, Oude en nieuwe liefdes, waarin zijn persoonlijke voorkeuren duidelijk worden. Van 3 november t/m 15 december.

Helmond

De tentoonstelling 'Everbody's talking' toont visies van hedendaagse kunstenaars op communicatie. Met werk van The Butler Brothers,

A.P. Komen, Inez van Lamsweerde, George Legrady, Ria Pacquée, Stephen Willats e.a. Tot en met 12 januari in het Gemeentemuseum.

Hoorn

In het kader van het Peter de Grote jaar in het Westfries Museum een expositie over de geschiedenis van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland vanaf de tijd van Tsaar Peter de Grote, t/m 1 december.

Leiden

In Museum De Lakenhal tot en met 12 januari een overzicht van het werk van Jan van Goyen (1596-1656).

Maastricht

In het Bonnefanten Museum een aantal tentoonstellingen: de eerste grote museale solopresentatie van de Engelse schilder Gary Hume (1962), de Oostenrijkse kunstenaar Franz West maakte een installatie ('Leviten') voor de koepelzaal, Benoît Hermans toont dertig recente werken, 'Falschnehmungen'; op de tweede verdieping een zaal met schilderijen en tekeningen van Gilbert de Bontridder en een met werk van Arnulf Rainer. Op die van Hume na (t/m 24 november) lopen alle exposities t/m 5 januari.

Nijmegen

Rosemin Hendriks, Rinke Nijburg en Jaap Kroneman behoren tot de kunstenaars die deelnemen aan Het grote verlangen, de derde Biënnale Gelderland, in de Synagoge bij Museum Commanderie van St. Jan.

Oss

De Reinart Gallery viert zijn eerste lustrum met tien beeldend kunstenaars en tien dichters die zich door de Maas laten inspireren. Aan Maas, een rivier nemen o.a. Han Klinkhamer, Hans Wap, Elma van Haren en Jana Beranová deel, t/m 17 november.

Otterlo

In Museum Kröller Müller een overzicht van Franz West, de bekendste hedendaagse kunstenaar uit Oostenrijk, t/m 19 januari. Tevens in het Kröller Müller 'Landfall': 25 fotowerken van Lon Robbé, t/m 5 januari.

Rotterdam

In de Kunsthal een expositie over het Luminisme, met werk van Mondriaan, Jan Sluyters en Jan Toorop, t/m 8 december. Eveneens in de Kunsthal: Collectie Afrika, een hommage aan de pure kunst met een paar honderd kunstwerken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Aanleiding is de schenking van de privé-verzameling van het echtpaar Sanders-Sanders. Tot en met 16 februari.

Het Museum voor Volkenkunde toont t/m 5 januari een groot aantal belangrijke aanwinsten pre-Columbiaanse aardewerk en textiel.

Sittard

Stedelijk museum Het Domein toont vier installaties van Guillaume Bijl, van 2 november t/m 8 december.

Tilburg

Foto's uit het noorden van Finland van de beeldend kunstenaar Esko Männikkö in De Pont. Tot en met 12 januari.

Utrecht

Het handschrift met de psalmen van Koning David, het Utrechts psalter, geldt als een van de meest intrigerende handschriften uit de middeleeuwen. In het Catharijneconvent is het handschrift te bewonderen, t/m 17 november.

In Accessoires van Van A tot Z, van armband tot zakdoek toont het Centraal Museum een doorsnede uit dit onderdeel van haar collectie mode en kostuums. Tot en met 1 december.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam bestaat 25 jaar en doet zich voor de gelegenheid voor als een spiegelpaleis. De tentoonstelling Reflecties toont hoe het museum is uitgegroeid tot wat het nu is (t/m 12 januari).

Zwolle

De kunstenaar Arnulf Rainer toont zijn collectie naïeve kunst in De Stadshof in Zwolle, t/m 16 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden