BEELDENDE KUNST

Het retrospectief Uit innerlijke noodzaak geboren van Hendrik Nicolaas Werkman, dat de afsluiting vormt voor het Werkmanjaar, opent zondag in Het Groninger Museum....

Parallel aan het H. Werkman-retrospectief in het Groninger Museum, exposeert galerie Hofsteenge (Ged. Zuiderdiep 146) in Groningen werk van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Tot en met 14 januari, opening zaterdag om 14 uur.

Schilderijen, tekeningen en installaties van K. Persoon tot en met 7 januari in De Beyerd (Boschstraat 22) in Breda. Tegelijkertijd worden de nieuwe aanwinsten van de stadscollectie Breda gepresenteerd.

In het Van Reekum Museum in Apeldoorn Joseph Beuys - kleine tekeningen, uit de collectie die Hans en Franz Joseph van der Grinten bijeenbrachten. Tot en met 3 maart. Tijdens de opening zondag om 12 uur een uitvoering van de liederencyclus Harawi van Olivier Messiaen door Gesine van der Grinten en Nina Heimbach.

Op de expositie Oranje in ballingschap, 1795-1813 in Paleis het Loo wordt aan de hand van prenten, documenten en schilderijen de geschiedenis beschreven van stadhouder Willem V, die door het binnenvallen van de Fransen, ruim zeven jaar noodgedwongen in Engeland te gast was bij koning George III. Tot en met 14 januari, vanaf zondag.

Zondag om 16 uur in Ramgalerie (Hoornbrekersstraat 8) in Rotterdam, de presentatie van de cd rom Sculpture City: de weerslag van een workshop en een tentoonstelling vorig jaar in de galerie van zeven kunstenaars en zeven architecten.

Deaf95 is een internationaal festival rond kunst en mediatechnologie van 21 tot en met 26 november in theater Lantaren/Venster, Nighttown, V2-gebouw (Eendrachtsstraat 10) en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Met een expositie van electronische kunst (virtual reality, Internet en CD Rom), concerten en performances. Informatie bij V2-Organisatie: tel. 010-4046427. e-mail: v2@v2.nl (Url:www.vpro.nl/ www/arteria/V2onW3/DEAF/

DEAF.html)

Het Parijse atelier van Mondriaan dat in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) in Amersfoort is nagebouwd (vorig jaar korte tijd te zien geweest in de Beurs van Berlage in Amsterdam) is vanaf vandaag tot en met 10 december ook op virtuele wijze te bezoeken.

Pulchri Studio (Lange Voorhout) in Den Haag presenteert hedendaagse beeldende kunst uit het Chileens Museum voor Moderne Kunst in Santiago. Van 18 november tot en met 10 december.

Een installatie van Ni Haifeng in het CBK (Hooglandse Kerkgracht) in Leiden. From Human to Humbug, tot en met 17 december. Opening vandaag om 17 uur.

In De Verschijning (Lanciersstraat 42) in Tilburg tot en met 3 december werk van Ron Nout.

In het Comenius Museum in Naarden wordt, aan de hand van het boek Het Labyrint der Wereld van Comenius een beeld geschetst van 'het doolhof'

in de mythologie en de kunst. Van 17 november tot en met 18 februari.

Jaski Art Gallery (Nieuwe Spiegelstraat 27) in Amsterdam heeft schilderijen en gouaches in huis van Paul de Lussanet. Tot en met 12 december, opening vanmiddag om 17 uur.

In galerie Lumen Travo van 21 november tot en met 22 december collages en objecten van Thierry Renard.

Honderd kunstenaars uit Dordrecht exposeren in 'De Salon' in de voormalige RED-energiecentrale (Noordendijk) in Dordrecht. Van 18 november tot en met 16 december.

In de Vleeshal in Haarlem Liefde op het eerste gezicht: tien kunstenaars van 'De Groep' kozen ieder een kunstwerk uit de collectie van het Frans Halsmuseum, en zetten daar een verwant eigen werk naast. Tot en met 11 februari, vanaf zaterdag.

In Windkracht 10 in Kunstvereniging Diepenheim (Grotestraat 17) tot en met 10 december ruimtelijk werk van tien pas afgestudeerde studenten van de AKI in Enschede. Vanaf zaterdag.

In het Haags Gemeentemuseum van 18 november tot en met 25 februari een installatie van Piet Dirkx.

Nog Lopende exposities

In De Vishal in Haarlem Not my cup of tea, variaties op het kopje thee door Kees Schouten en Change van Kirsten Geisler, een videoinstallatie die via communicatielijnen ook in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien is. Tot en met 3 december.

In De Lakenhal in Leiden De eigen weg van Bram van Velde: een overzicht van zijn vroege werk ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van de autodidact Van Velde, die faam verwierf met de manier waarop hij in zijn

schilderijen en litho's half-

ransparante kleurlagen over elkaar heen zet. Tot en met 8 januari.

Ter gelegenheid van zijn 15-jarig bestaan organiseert Het Appolohuis in Eindhoven in samenwerking met twee kunstinstellingen in Tokyo het uitwisselingsproject NowHere. In het pand van Schellens Furnishing Textiles (Vestdijk 80a) in Eindhoven. Tot en met 17 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden