BEELDENDE KUNST

Almelo..

Almere

In De Paviljoens De Tussenstand, aanwinsten en opdrachten uit de periode 1995 tot 2000. Van 3 februari t/m 1 april.

Amsterdam

In Galerie Rob Jurka (Singel 28) Geronnen bloed, schilderijen van Edu Kisman. Van 4 februari t/m 10 maart.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, presenteert haar Nieuwe Leden 2000, van 3 t/m 25 februari.

In de kelders van de Torensluis, de brede brug over het Singel ter hoogte van de Torensteeg, bouwde Moniek Spaans haar 'Stad aan de Waanzee', een 'historische luchtspiegeling'. Van 3 februari t/m 18 maart, elke zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

In Outline, Oetewalerstraat 73, exposeren Eefje Versteegen, Dirk Jan Jager, Toon Berghahn en Chantal Spit hun schilderijen. Mastodont (de voorwereldlijke werkelijkheid), op 3 februari vanaf 16 uur; ook op 4 februari van 13 tot 17 uur.

In Galerie de Expeditie (Leliegracht 47) schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ina van Zyl. Van 3 februari t/m 10 maart.

Jeroen Kooijmans exposeert in galerie Annet Gelink, Laurierstraat 187-189, van 3 februari t/m 10 maart; in dezelfde galerie ook de groepstentoonstelling Far from us met nieuw werk van Carla Klein, Michael Raedecker, Dirk Skreber en Robert Suermondt (3 februari t/m 10 maart).

Met Wij zijn weer thuis presenteert De Praktijk (Lauriergracht 96) werk van o.a. Gijs Assmann, Annemarie Bleeker, Natasja Kensmil, Ronald Ophuis, Thom Puckey, Dieuwke Spaans, Martin van Vreden en Ronald Zuurmond. Van 3 februari t/m 7 maart.

Bij Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59) enkele monumentale beelden van Adam Colton. Van 3 februari t/m 18 maart.

Beelden en objecten van Ron Hooghiemstra en Luk van Soom in Loerakker Galerie, Keizersgracht 380. Van 3 februari t/m 4 maart.

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat Unlimited.NL#4, samengesteld door Vasif Kortun, met werken van Ebru Ôzseçen, Jan Rothuizen, Servet Koçygit, Daniel J. Ashes en Philippine Hoegen. Tot en met 18 maart.

Reuten Galerie (Fokke Simonszstraat 49): 'Homeless', fotowerken van Ine Lamers en Germaine Kruip; in het jonge gastenprogramma exposeert Eric Jan van de Geer (t/m 24 februari).

Ellen de Bruijne Projects (Rozengracht 207a): Stick to your own knitting is een onderzoek naar objectiviteit cq subjectiviteit in het totstandkomen van kunstwerken. Met werk van Matthias Hartmann, George Korsmit, Michiel Kluiters, Thomas Rentmeister, Wilhelm Mundt (t/m 3 maart).

De Nieuwe Kerk: De Weg naar de Hemel, met kerkschatten uit de collecties van onder meer de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York.

Het Rembrandthuis presenteert 85 prenten van de Zwitserse kunstenaar Gérard de Palézieux (1919). Zijn werk wordt voor het eerst buiten Zwitserland getoond (t/m 25 februari).

Stedelijk Museum: zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Arnhem

Museum voor Moderne Kunst: Het is gezien is een tentoonstelling, samengesteld door Leen van Weelden die afscheid neemt als directeur Tentoonstellingsdienst van de Stichting Beeldende Kunst Gelderland. Van 3 februari t/m 22 april.

Ruimtelijk werk van Harm Jan Vrolijk, Melanie Bosboom en Roosmarie Vlek in Agree disagree misagree, van 4 t/m 25 februari in het Hooghuis, Vossenstraat 10.

In De Gele Rijder (Korenmarkt 43) Van hoenders en de nacht, lofzang op de poëzie, samengesteld door Inge Pollet. Zij nodigde de kunstenaars Bert Begijn, Kimmy ten Broek, Ester Eva Damen, Jissel Kerkstra en Anand Mahabier uit.

Breda

In Lokaal 01, Kloosterlaan 138, White Trash, werk van vijf 'enthousiaste jonge, witte mannen in male bonding bijeen', te weten Jan Adriaans, Robert-Jan Verhagen, Hans Klaverdijk, William Speakman en Henk Visch. Vanaf 2 februari.

Simon Kentgens exposeert vrouwelijke silhouetten achter een kamerscherm, in het paviljoen van park Wolfslaar. Van 2 februari t/m 26 maart.

Bergen

Museum Kranenburgh Bergen (Hoflaan 26): David Kouwenaar, een portret is een tentoonstelling over deze Bergense schilder, die dit jaar tachtig wordt. Tot en met 13 mei; Besnyö in Bergen, over het werk van de 90-jarige fotografe Eva Besnyö, is verlengd t/m 13 mei.

Delft

Rituelen, nieuw werk van Cornelius Rogge in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, van 4 februari t/m 11 maart.

Den Bosch

From the Edda is een tentoonstelling van Dan Geesin in Artis, Boschveldweg 471. Van 3 t/m 25 februari; op de opening, zaterdag om 17 uur, zal Geesin muziek maken bij zijn film 'Some Kind of a Killer'.

Den Haag

Louis Couperus Museum (Javastraat 17): Couperus inspireert ... beeldend kunstenaars toont werk van leden van Pulchri, geïnspireerd op Couperus' boeken, met werk van o.a. Fioen Blaisse, Peter Donkersloot en Jan Wolkers. Tot en met 1 april.

Haags Gemeentemuseum: veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van directeur Wim van Krimpen, is verlengd t/m 1 april; tekeningen van Arno Kramer, t/m 9 februari.

Mauritshuis: veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Eindhoven

Een solopresentatie van Mark Brusse in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27). The White Moment, van 4 februari t/m 1 april.

Museum Kempenland (Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5): Tussen realisme en impressionisme, aquarellen van meesters van de Haagse School, verlengd t/m 11 maart.

Groningen

Aan de hand van ruimte-experimenten van beeldend kunstenaars gaan doctoraalstudenten kunstgeschiedenis van de RG op de tentoonstelling Grensgangers in op de vragen 'wat is ruimte en hoe ervaren we ruimte'. Van 5 februari t/m 2 maart in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26.

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); mode fotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart; RedRibbonArt, werk van o.a. Erwin Olaf, Teun Hocks, Claudy Jongstra, Mendini en Cornelie Tollens, t/m 11 februari.

Haarlem

In Galerie Rob de Vries (Spaarnwouderstraat 47) Accent op sculptuur, werken van Hieke Luik, Armando, Piet Tuytel, Semna van Ooy en Arjanne van der Spek. Van 1 t/m 25 februari.

Galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74) presenteert tekeningen van Nedko Solakov, 'Anywhere, van 1 t/m 25 februari.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen (Raadhuisplein 19): als vierde in de reeks duotentoonstellingen over de grenzen van de schilderkunst een confrontatie tussen kunstenaars David Bade en Twan Janssen. Tot en met 25 maart.

Laren

Singer Museum: Camille Claudel 1864-1943 toont vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (t/m 22 april); I Paint I Write I Paint, recent werk van Jan Cremer, tot en met 18 februari).

Leeuwarden

Bureau Leeuwarden (Turfmarkt 10): drie installaties van Nederlands-Israëlische kunstenares Yael Davids, t/m 18 februari. Op 2 februari worden tussen 20 en 21 uur drie performances van haar uitgevoerd.

Fries Museum: Uit de doeken is een selectie schilderijen, aangevuld met kleding en accessoires die op het doek te zien zijn. Van 3 februari tot en met de zomer van dit jaar; Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht t/m 8 april; 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert (t/m 18 februari); in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (t/m 18 februari); Alles in de wind, portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari).

Princessehof: Comic Relief, beelden van Gijs Assmann (t/m 11 februari); figuratieve keramiek uit Afrika, Magische Aarde, t/m 4 februari - zondag om 14.30 uur een rondleiding.

Leiden

Els Snijder richt de expositieruimte van het Centrum Beeldende Kunst (Hooglandse Kerkgracht 19-21) in als aardrijkskundelokaal, waarmee ze een balans zoekt 'tussen wereldburgerschap en nomadenbestaan'. Waar je wil zijn, 7 februari t/m 25 maart.

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon, over de befaamde farao Achnaton (t/m 18 februari).

Maastricht

Bonnefantenmuseum: zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert (15de eeuw). Tot en met 11 februari.

Joke Robaard presenteert No hortus is conclusus, deel II, het eerste project in een reeks van drie in het centrum beeldende kunst Marres (Capucijnenstrat 98) over de tuin. Van 3 februari t/m 18 maart.

Middelburg

Reizigers, meisjes en een verstrikte bok is een tentoonstelling van Janpeter Muilwijk in De Kabinetten van de Vleeshal, van 6 februari t/m 18 maart.

Rotterdam

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei; een wandplastiek van Hans Eijkenboom, vanaf 3 februari.

In het Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, Echo, fotowerken en schilderijen van de IJslandse kunstenaars Inga Sólveig Fridjónsdóttir en Inga Hlödversdóttir. Van 3 februari t/m 4 maart.

TENT. Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (Witte de Withstraat 50): 'filmisch' werk van o.a. Donigan Cumming, Liam Gillick en Gianni Plescia i.v.m. het Filmfestival, t/m 11 februari; van 3 februari t/m 4 maart Karin Trenkel.

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50) in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad en het International Filmfestival Rotterdam: de installaties van Manfred Pernice verwijzen naar concrete resten van verkeersstromen, goederentransporten en consumptiepatronen; Anarrations toont werk van Anneke A. de Boer, Fow Pyng Hu, Gabriel Lester en Pia Wergius.

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): Thoughts unsaid, then forgotten zijn films, foto's, installaties en documentatie van de in 1975 waarschijnlijk verdronken kunstenaar Bas Jan Ader (t/m 25 maart); Bekijk het! bestaat uit Maaslandse beelden uit de collectie, van 3 februari t/m 4 juni.

Utrecht

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: De weg naar de hemel, tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) met relikwieën uit de Lage Landen, t/m 22 april.

Simone Tuinenburg exposeert video's, keramiek en tekeningen bij Stichting Moira, Wolvenstraat 10. Zomaariemand, van 3 t/m 25 februari.

Wirdum

Geur van wanorde is een tentoonstelling op Borg Rusthoven (Rijksweg 39) van George Tokaya, die zich liet inspireren door zeven gedichten van Harold Pinter. Van 3 februari t/m 4 maart.

Zwolle

Het Stedelijk Museum presenteert de kunstcollectie van de plaatselijke ziekenhuizen, de Isala klinieken. Beter kijken, van 2 februari t/m 25 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden