BEELDENDE KUNST

Amsterdam In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Abraham, t.g.v. 50ste verjaardag van galeriehouder Dirk Vermeulen, een weerslag van de bonte stoet van kunstenaars die in de toekomst in de galerie te zien zullen zijn....

Voor de tentoonstelling Unlimited.Nl-2 in De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, ging de Chinese curator Hou Hanru te rade bij kunstenaars maar vooral bij architecten. Tot en met 21 maart. Op 13 februari is er een discussie met Tayba Al-Khalifa Shariff. Aanvang 13.30 uur.

In de Achterzaal van W 139, Warmoesstraat 139, Een bleek huis, een replica van een modernistische bungalow, aangekleed met beelden, tekeningen, beelden en teksten van zeventien kunstenaars (Ivan Dobrev, Marcel Doorduin, Sean Dower, Marcel van Eeden, Dora Garcia, Luk Gobyn, Arjan van Helmond, Nic Hess, nanette van de Lisdonk, Andreas & Michael Nitschke, Michael Raedecker, P.J. Roggeband, Christof Steinmann, Michael Tedja, Veron Urdarianu, Leen Voet, Menno Wigman en Luuk Wilmering, t/m 21 februari; in de voorzaal 'Iets op Bach' van Sven Augustijnen, t/m 7 februari.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont nieuw werk van Merijn Bolink, Job Koelewijn, Matthew Monahan, Maria Roosen en Berend Strik,

t/m 27 februari.

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond presenteert drukgrafiek en tekeningen van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 maart.

Not a Chinese show in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, toont werk van Hong Hao, Tiong Ang/Roy Villevoye en Ding Yi. Tot en met 26 februari.

Stedelijk Museum: Mooi maar goed toont een selectie van wat er de afgelopen elf jaar op grafisch gebied is gepresteerd, t/m 28 februari; een overzicht van de Amerikaanse kunstenares Jo Baer, t/m 22 februari; Maks, Breitner en Sluijters toont het kleurrijke werk van Kees Maks uit de collectie, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten Breitner en Sluijters, t/m 7 februari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Arnhem

Ad Gerritsen maakte twintig jaar geleden een serie psychologische portretten, die nu tijdelijk in het Museum voor Moderne Kunst worden getoond. Van 6 februari t/m 23 mei; Animal.Anima.Animus toont 'dierenkunst' van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Bergen op Zoom

In het Markiezenhof Het Oude Testament en de Apocalyps gezien door de

ogen van Theo Gootjes, 7 februari t/m 25 april.

In de stuART Galerie en in de synagoge in Bergen op Zoom schilderijen, gemengde technieken en beelden van de expressionist Jan

Wessendorp.

Breda

De Beyerd, Boschstraat 22, presenteert een overzicht van schilderijen, tekeningen, objecten en beelden van Mark Brusse, 7 februari t/m 28 maart.

Delft

Stedelijk Museum Het Prinsenhof kocht een groot portret van de familie Van der Dussen van Hendrick Cornelisz van Vliet. Het staat centraal op Een Delfse geschiedenis. Het verhaal van de familie Van der Dussen uit 1640 waarin aan de hand van schilderijen, prenten en gebruiksvoorwerpen een beeld wordt geschetst van het leven in Delft rond die tijd. Tot en met 5 april.

Den Bosch

Het Noord-Brabants Museum presenteert Bloeiende Symbolen over bloemen

in de kunst in het fin de siècle, 6 februari t/m 9 mei.

Broeikas, een tentoonstelling waarvoor Manon Bovenkerk, Gary Hurst, Leroy van Lieshout en Dirk van Lieshout al enige tijd hebben (samen)gewerkt in Artis, Boschveldweg 471. Op 7 februari 's middags The inventors Art Show waar Ab Daniels en Michiel Kassies , Simon van

Wees, Feddo van Riel, Theo Jansen, Joost Conijn en Hildegard Dekker hun uitvindingen presenteren; op Eenhoog schilderijen van Vittorio Roerade.

Den Haag

Luxus, Boekhorststraat 99, exposeert onder de titel Perfect strangers

werk van Heloise Valk en Abeba de Brauw, 4 februari t/m 1 maart; in de projectieruimte nieuw werk van André Kruysen, 4 februari t/m 24 maart.

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont hedendaags beeldhouwwerk van

twaalf Chileense kunstenaars, 9 t/m 28 februari.

Enschede

Sinds zijn tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum in 1996 werkte

Frank van Hemert aan tien grote drieluiken. Rijksmuseum Twenthe presenteert de drieluiken, die alle de titel 'Geboorte leven dood' meekregen. Van 6 februari t/m 28 maart.

Goes

In galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, werk van Roel Achterberg, Willem Buijs, Dave Meijer en Mark de Weijer, t/m 13 februari.

Gorinchem

De stoel is onderwerp op een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, 6 februari t/m 18 april.

Groningen

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Haarlem

Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, presenteert prenten van o.a. Kippenberger, Villevoye, Zijlmans, Richter, Miro en Long, 4 februari t/m 7 maart.

Een dubbeltentoonstelling over de kunstenaar Jacobus van Looy (1855-1930) in Haarlem: de Verweyhal toont zijn olieverfschilderijen,

het Teylers Museum zijn tekeningen, pastels en aquarellen, t/m 28 februari.

Hoorn

IJspret en narigheid in het Zuiderzee Museum geeft aan de hand van prenten, schilderijen, foto's en gebruiksvoorwerpen een historische impressie van het leven in het Zuiderzeegebied in de wintermaanden. Tot en met 14 maart.

Leeuwarden

Ter afsluiting van het Escher-jaar presenteert Museum het Princessehof een grote tentoonstelling over leven en werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher. Het museum was vroeger het ouderlijk huis van Escher, hier werd hij op 17 juni 1898 geboren. Van

6 februari t/m 18 april.

Leiden

LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, toont schilderijen van Jessica Helbach, t/m 12 februari.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum tekeningen van Lucebert, 7 februari t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, 7 februari t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse

kunst die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, 7 februari t/m 30 mei.

Vandaag, vrijdag en zaterdag houdt Hedah Centrum voor Hedendaagse Kunst in zijn ruimte aan de Brusselsestraat 114 en in Filmhuis Lumière de manifestatie Various Video's & Films, waarin films getoond

worden van veertig kunstenaars. Zaterdag ook een selectie van kunstfilms uit het Rotterdamse filmfestivalprogramma.

Middelburg

In de Vleeshal 'Nightprowler' van Tobias Rehberger; in de Kabinetten van de Vleeshal 'How sweet II', schilderijen van Guido Lippens, 'untitled (the sleepwalkers)' van Sophie Tottie, en werk van Jaap Kronemans. t/m 7 maart.

Rotterdam

In het Maritiem Museum Het Spotschip; de maritieme beeldtaal van de politieke prent. Het zwaartepunt van deze tentoonstelling ligt op prenten uit kranten en tijdschriften. Van 6 februari t/m 13 juni.

Nevenprogramma's in het Rotterdams Film Festival: in Witte de With From/To, een cartografisch project van Fareed Armaly (1957), zoon van

Libanees-Palestijnse emigranten, over de Palestijnse kwestie, t/m 21 maart; Exploding Cinema in Museum Boijmans Van Beuningen presenteert 'The Melting Pot' met installaties, internetprojecten, computerspelen, lezingen en presentaties van kunstenaars een indruk gegeven van de hybride vormen die het bewegende beeld heeft aangenomen; voorts in het museum nog drie presentaties van Marcel Broodthaers, Marieke van der Lippe en het duo Tiravanija/Rawanchaikul, t/m 7 febr; in het Nederlands Architectuur instituut 'Echo', een drieluik van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar en filmmaker William Kentridge (1955), t/m 5 april.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de benefiettentoonstelling ten bate van het Liliane Fonds verlengd t/m 7 februari. Het Liliane Fonds

is een fonds voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden; zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van

het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari.

Noname in kunst in art, Hoogstraat 32, toont schilderijen van Jacq Devries, t/m 13 maart.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert de Cookie Snow Feature met werk van Lisa Beck, Dike Blair, Lucky DeBellevue, Joe Cavallaro, Jason Fox, Michael Lazarus, Judy Linn, Jerry Philips, Alexander Ross en B. Wurtz. Tot en met 7 februari.

In de Kunsthal foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen, een 'sensitief kunstenaar in een snelle wereld', t/m 4 april;

de tentoonstelling Vier miljoen jaar mens over de evolutie van de mens t/m 28 februari; een overzicht van de Noorse schilder Odd Nerdrum, al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, t/m 14 maart; voorts 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars, t/m 28 februari; een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang

van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

Schiedam

Het werk van Sylvie Zijlmans heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Het Stedelijk Museum toont haar werk, 6 februari t/m 21 maart; VIA Schiedam toont werk van de Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst (1950-1954), t/m 21 februari.

Tilburg

Schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei in Stichting De Pont.

Reinier Berendsen maakt zijn debuut in galerie Artikel, Wilhelminapark 38. Zijn schilderijen zijn van 6 februari t/m 13 maart

tentoongesteld.

In het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Soft Sculptures, 'zachte' beelden van Lidy Jacobs, Nico Parlevliet, Femke van Heerikhuizen en Harry Boom; voorts solotentoonstellingen van Wilma Kuil en Karin Arink, t/m 18 april.

Utrecht

In Date ontmoeten Pakvis en Matthews, twee qua thematiek verwante kunstenaars, elkaar. Van 4 t/m 29 februari in Sophie's Galerij, Bemuurde Weerd O.Z. 13.

Venlo

Museum Van Bommel van Dam toont beelden van Arie Berkulin en schilderijen van Theo Kuijpers, t/m 11 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden