BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

In het multimediaspectakel Citysite hebben tien beeldend kunstenaars zich verschanst in de openbare ruimte van Amersfoort, van waaruit zij middels digitale media een visie op kunst in de publieke ruimte geven (t/m 30 november).

Armando Museum (de Elleboogkerk): Armando, Vormen en herinnering is een tentoonstelling met werk van Armando, samengesteld aan de hand van het gelijknamige boek van Ernst van Alphen, die hierin een nieuwe visie op het werk van Armando toont. Tot en met 18 maart 2001.

Amstelveen

Cobra Museum: het museum viert zijn vijfjarig bestaan met Het kind in Cobra, een tentoonstelling met 120 werken waarin de invloed van de kindertekening op de Cobra-beweging zichtbaar is (t/m 28 januari).

Amsterdam

In Arti et Amicitiae Sandberg zoveel, een keuze uit 10 jaar autonome kunst van het Sandberg Instituut, een experimentele opleiding 2de fase kunst. Tot en met 18 november.

Galerie Nanky de Vreeze, Lange Leidsedwarsstraat 198, toont recente schilderijen van Osmo Rauhala, voor wie de schemering het juiste licht om te werken is. Van 11 november t/m 16 december.

De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10): solopresentaties van de twee jonge film- en videokunstenaars Christian Jankowski en Anri Sala. Tot en met 7 januari.

W139 (Warmoesstraat 139): I.C.I. is een tentoonstelling van Michael Blum, Una Henry, Krijn de Koning, Guillaume Leblon, Erik Odijk, Florian Pumhösl, Anne Marie van Splunter, Helmut Weber/Sabine Bitter en Peter Stel. Gemeenschappelijke noemer van de tien is dat ze alle site-specific installaties maken. Tot en met 3 december.

PS (Leidsekade 60): abstracte schilderijen van Tilman. Van 12 november t/m 31 december.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

In computerspelletjes spelen doorgaans supermasculiene helden de hoofdrol. Maar de fabrikanten hebben een nieuwe bron aangeboord: vrouwen en meisjes. Gameshow belicht een maand lang op diverse locaties in Amsterdam de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van computerspelletjes. In Montevideo de tentoonstelling Over - Spel met installaties waarin hedendaagse kunstenaars de spelletjes naar hun hand zetten. Hoogtepunt is ongetwijfeld The Last Roadtrip van Arno Coenen, een half uur durende, hyperreële reis door Los Angeles aan de hand van het aloude spel van hebzucht en kans Monopoly. Gedurende de hele maand november is de interactieve internet-installatie van de Canadese kunstenaars Michelle Teran en Amanda Ramos (www. ubermatic .org) te bezoeken. Op 16 november om 21.30 uur in De Balie Patch and Play, een presentatie van nieuwe gamepatches (programma's waarmee bestaande games kunnen worden gehackt).

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont nieuwe sculpturen van Thomas Houseago, t/m 25 november.

De films van Jeroen de Rijke en zijn compaan Willem de Rooij bevinden zich op de grens van film en schilderkunst. Bantar Gebang is de titel van hun nieuwste film die eerder dit jaar in West-Java werd opgenomen. Vertoningen in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59), t/m 10 december.

In Galerie De Praktijk (Lauriergracht 96) een tentoonstelling van Bas Meerman, acryl op doek en Jeroen Jacobs, beelden/ruimtelijke werken. Beide schilders zijn actief in Berlijn. Tot en met 22 november.

Onder de titel InnerCity Wally presenteren negen kunstenaars diaprojecties in de nachtelijke binnenstad van Amsterdam. Tot en met 28 november is de beurt aan Odette Muijsers (Haarlemmerstraat).

Stedelijk Museum: een videoregistratie van en een keuze uit het fotografisch oeuvre van de Nederlandse choreograaf Hans van Manen, ter gelegenheid van de Erasmusprijs die hij heeft gekregen (t/m 26 november); For Real toont de kunstwerken die in aanmerking komen om door het Stedelijk te worden aangekocht (t/m 10 december). Cold Fusion is een overzicht van Rob Birza (t/m 26 november); schilderijen en prenten van A.R. Penck; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Assen

DeFKa (Vaart NZ 2): een solotentoonstelling van Sake Elzinga onder de titel 'Spaanse Traditie'. Van 12 november t/m 9 december.

Den Bosch

Een ceder in mijn tuin is een groepstentoonstelling in het voormalige gebouw van Rijkswaterstaat, Waterstraat 16, met bomen als thema. Met bijdragen van veertig kunstenaars, onder wie Alexandra Rouppe van der Voort/Petra Vlasman, Frank Mandersloot, Jaap de Vries (t/m 26 november).

Set 7 bij Stroom, Toussaintkade 55, vertelt het verhaal van een overmoedige regisseur die in het dorp Broncoli een studio bouwde waar hij met zijn crew kan gaan werken. Van 10 november t/m 30 december.

Deventer

Bergkerk (Bergkerkplein 1): Gerard Groenewoud en Tilly Buij werken sinds 1988 als kunstenaarsduo samen. Voor Surface to air, een tentoonstelling in de Bergkerk, maakten ze grote opblaasbeelden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt hun oudere werk, de 10 meter hoge opblaasbeer 'Beu' op het Marktplein in Deventer gezet.

Dordrecht

Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Aafke Bennema worden als verwante kunstenaars bestempeld. Voor Helder in het Dordrechts Museum kozen ze ieder een expositiepartner uit waarmee zíj zich verwant voelen. Het zijn respectievelijk Juul Kraijer, Leif Trenkler en Klaasje Vroon. Helder, t/m 19 november.

Eindhoven

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): met Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting wil het museum hedendaagse schilderkunst laten zien die niet naar de realiteit verwijst, maar naar een door de media gefilterde werkelijkheid. Met werk van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Tot en met 26 november.

Emmen

Centum Beeldende Kunsten Emmen (Raadhuiszaal 1): de ontwapenende, poëtische en soms confronterende installaties, schilderijen en objecten van Astrid Naastepad. Van 11 november t/m 7 januari.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van de spraakmakende modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart.

Haarlem

Teylers Museum (Spaarne 16): Reizen door stad en land een collectie oude landschapstekeningen en stadsgezichten van grote meesters uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, van o.a. Hans Bol, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Rembrandt van Rijn, Aert Schouman en Jacob Cats. Tot en met 3 december.

Vleeshal (Grote Markt 16): Tegenbeeld is een presentatie van acht contrastrijke installaties van vier leden van kunstenaarsvereniging De Groep (Lieselotte Bierman, Harm van Ee, Frans Vendel en Mark Verburg) en van vier jonge gastkunstenaars (Marien van Assendelft, Matthijs Mulder, Ronald Nijhof en Berber Oostenbrug). Van 11 november t/m 10 december.

In de Vishal (Grote Markt 20): 'Paard in de Vishal' is een presentatie van Jacqueline Bieze. Opening zondag om 16 uur; het paard zal op opening aanwezig zijn (indien mogelijk). Van 11 november t/m 4 december; in de Kleine Zaal videowerk van Marcella Kuiper.

Frans Halsmuseum: Kinderen op hun mooist met kinderportretten uit de 16de en de 17de eeuw, t/m 31 december.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen (Raadhuisplein 19): 82,65% verf; een keuze uit de aanwinsten 1991-2000 is een afspiegeling van de collectie schilderkunst, zoals die de afgelopen tien jaar is aangelegd. Tot en met 3 december.

Leiden

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon een tentoonstelling over de befaamde farao Achnaton. Tot en met 18 februari.

De Lakenhal: Kees Buurman, graficus, schilder, dichter omvat tachtig tekeningen en schilderijen van door de Zen-filosofie geïnspireerde kunstenaar Kees Buurman (1933-1997). Tot en met 7 januari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Van 11 november t/m 11 februari.

Marres (Capucijnenstraat 98): ruimtelijke werken en video's van Paul Devens en Danio Man. Van 11 november t/m 3 december.

Nijmegen

Beam, Pijkestraat 4, La vie est si gênante, part II.E is presentatie van de verzameling van snuisterijen gemaakt van dode dieren. Van 12 november t/m 10 december.

Rotterdam

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50): installaties van de Spaanse Eulàlia Valldosera waarin licht, schaduw, spiegeling en beweging een belangrijke rol speelt. Tot en met 3 december.

Kunsthal: Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam (Hoogstraat 112): nieuw werk van de Schiedamse kunstenaar Tony van Wassem, die na een reis van drie maanden door India en Nepal zijn oude werk ritueel verbrandde. Tot en met 10 december.

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): Les Amants Lunatiques, tekeningen van eigentijdse jongeren door Emmanuelle Mafille, t/m 10 december; De verzameling geeft een beeld van de nieuwe aanwinsten in de collectie hedendaagse kunst, t/m 10 december.

Utrecht

Centraal Museum: Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van het complete oeuvre van Dick Bruna. Voor onbepaalde tijd.

In het Centraal Museum (Nicolaaskerkhof 10) de tentoonstelling Levitatie, recente tekeningen van Roland Sohier, t/m 3 december.

Zeist

Galerie in de Praktijk (Van Renesselaan 40): prenten van Ellen Baptist en keramiek van Marlinda Weijers. Van 10 november t/m 17 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden