BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

350 Werken van Salvador Dali in de Laurenskerk, t/m 3 september.

Amsterdam

De tentoonstelling Cos-Play in Arti et Amicitiae is geënt op het Japanse fenomeen Costume-Play: spel met de identiteit. In een land waar het leven van de werknemer volledig door de werkgever wordt bepaald, zijn ontsnappingen aan de realiteit en aan de uniformiteit van de massa onmisbaar. Met werk van Kyupi Kyupi, Junko Suzuki, Rob Scholte, Lisa Holden, e.a., t/m 27 augustus.

Van Gogh Museum: De wereld van Montmartre is een tentoonstelling over de beroemde Parijse kunstenaarswijk, de bakermat voor stromingen als dada, surrealisme, fluxus en performance art (t/m 24 september); Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van van Gogh, Rousseau, Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

Stedelijk Museum: recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, 26 augustus t/m 19 november; werken op papier van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 3 september; de zomeropstelling Hangen-staan-liggen in de nieuwe vleugel is een greep uit de collectie van minimal art, conceptuele kunst en arte povera van o.a. Andre, Brouwn, Dibbets, Gilbert & George, Merz, Nauman, LeWitt en Calder (t/m 3 september); Werkman en de avant-garde, t/m 3 september.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober); Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september.

Delft

Galerie INKT, Choorstraat 29, bestaat tien jaar en viert dat met een Walking Dinner: een driegangendiner, verspreid over drie lokaties. Twintig kunstenaars tonen tegelijkertijd hun werk, waarbij ze zich lieten inspireren door het thema 'eten'. Van 26 augustus t/m 22 september. Tel. 015-2138650.

Den Haag

Op het Lange Voorhout t/m 12 september Den Haag Sculptuur: veertig beelden bijeengebracht onder het motto 'De mens in beweging', naar Rodins bronzen beeld 'L'homme qui marche'.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober; in de tuin een beeld van de Duitse kunstenaar Jürgen Partenheimer, t/m 13 september.

Dordrecht

Sef Peeters, docent aan de Academie Minerva in Groningen, was gefascineerd door de onherbergzame tuin van het Centrum Beeldende Kunst aan de Voorstraat 180, en hij bedacht dat het een mooie plek zou zijn voor een expositie. Vanaf zaterdag gaat Proeftuin open, de eerste in een serie waarin docenten van kunstacademies oud-studenten uitnodigen een werk te maken voor in deze door Adriaan Geuze ontworpen CBK-tuin. Tot en met 28 oktober.

Eindhoven

Een driedimensionale reisfolder van surrealistische bestemmingen, zo omschrijven Femke Roos en Esther Tielmans hun installatie in de kelder van De Fabriek, Baarsstraat 38, van 27 augustus t/m 1 september; tegelijkertijd toont De Fabriek hangende kunstwerken van 54 kunstenaars onder de titel Van Onderen, van 27 augustus t/m 1 september.

Groningen

Groninger Museum: de Britse kunstenaar Marc Quinn gebruikt de kunst om zijn lichaam te ontgiften, te ontdoen van de zeven 'hoofdzonden'. 'Emotional detox: The Seven Deadly Sins', t/m 31 oktober; de berg Fuji verbeeld door de grote, 18de- en 19de-eeuwse Japanse prentkunstenaars, t/m 10 september; honderdvijftig topstukken Japans export-porselein, t/m 10 september.

Haarlem

In de Vishal, Grote Markt 20, fotowerken van Gabor Ösz, 'Landscape of the Atlantic Wall', en werk van Marinus Fuit. Tot en met 4 september.

Heemstede

Staal in Beeld in Het Oude Slot biedt een dwarsdoorsnede van Nederlandse staalkunst door de generaties heen, van Joost Baljeu, André Volten en Gust Romijn tot de jongste generatie van Piet Tuytel en Herbert Nouwens, t/m 27 augustus.

Heerlen

In Kunstencentrum Signe, Akerstraat 82a, een documentaire tentoonstelling over de Poolse kunstenaar Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885-1939), aangevuld met portretten die 21 kunstenaars maakten volgens het befaamde reglement van Witkiewicz' portrettenfirma. Tot en met 17 september.

Ontdekt in het depot in het Stadhuis geeft inzicht in het aankoopbeleid van de Stadsgalerij, begin jaren vijftig tot eind jaren zestig, toen de CoBrA-kunstenaars Constant, Corneille, Eugene Brands en Theo Wolvecamp de lijst aanvoerden. Tot en met 8 september.

Leeuwarden

Koos Breukel portretteerde veertien skûtsjesyl-families, Céline van Balen fotografeerde bewoners van asielzoekerscentra in Friesland, en Paul Kooiker focuste zich op de Friese kerktorens. Zij behoren tot de groep van tien kunstenaars die hun visie geven op Friesland, t/m 3 september in het Fries Museum; recente aankopen en landschappen uit de grafiekcollectie Knecht-Drenth, t/m 3 september.

Leiden

'Voices from Japan', t/m 1 oktober: in De Lakenhal Trading Views met werk van vier gevestigde Japanse kunstenaars, Matsui, Nara, Yanobe en Takahashi; in het Centrum Beeldende Kunst een installatie van Oiwa, 'Garden of Eden', en een expositie van Hiroyuki Matsukage en in de Hortus Botanicus het 'Revive Time Kaki Tree Project' van Tatsuo Miyajima, dat te maken heeft met een boom die de atoombom overleefde. In het het Rijksmuseum voor Volkenkunde Holland, Japan & De Liefde over het handelsschip De Liefde dat op Japan voer (t/m 17 september).

Nijmegen/Arnhem

De afgelopen maanden realiseerden de kunstenaars Iwan Boverhof en Kevin van Braak zowel in het Arnhemse Hooghuis (Vossenstraat 10) als in de Nijmeegse Paraplufabriek (Van Oldenbarneveldtstraat 63a) een dubbelpresentatie. Van 25 augustus t/m 10 september. Tijdens de opening op 27 augustus om 14 uur, rijdt tot 17 uur een pendelbus.

Rijswijk

24 Internationale papierkunstenaars doen mee aan de derde Holland Papier Biënnale 2000, t/m 10 september in Museum Rijswijk.

Rotterdam

De tentoonstelling Eb & Vloed bij Kunst & Complex aan de Keileweg 26, verenigt recente werken van Marit Shalem en 'Men's Journey into the Unknown' van Aleksander Komarov. De tentoonstelling wordt omlijst met performances/installaties van Lotte Bovi, Hans Weemering en Erik Hombrink. Opening vrijdag om 18 uur; om 20 uur een podiumgesprek met o.a. Nico Haasbroek (hoofdredacteur NOS-journaal), Joep van Lieshout (beeldend kunstenaar), Peter Swanborn (dichter) en Ole Bouman (hoofdredacteur Archis).

Boijmans Van Beuningen: de tentoonstelling Exorcisme/Esthetisch Terrorisme trakteert het publiek onder meer op wulpse kadavers, gekooide nachtmerries en verse braakballen van onder anderen Louise Bourgeois, Atelier van Lieshout en Bruce Nauman, t/m 3 september.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Chris Driessen en Marianne Brouwer initieerden het project Lustwarande/ Pleasure-garden in De Oude Warande, het sterrenbos aan de rand van de stad. Met werk van Louise Bourgeois, Tom Claassen, Jan Fabre, Bertrand Lavier, Luan Nel, Franz West e.a., t/m 15 oktober.

Utrecht

25 Kunstopdrachten in de openbare ruimte, die op advies van het Centrum Beeldende Kunst de afgelopen vijf jaar gerealiseerd zijn in de provincie Utrecht, t/m 24 september in het CBK, Breestraat 1.

Bij Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, vieren onbegrip en misverstanden hoogtij op een expositie waaraan twaalf kunstenaars meewerkten onder wie Charlie Citron, Lucia King en Sheila Makhijani. Mis-understanding, van 26 augustus t/m 24 september.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden