BEELDENDE KUNST

'Misschien wil ik alleen een moment van onderzoek laten zien, en een stap terug doen. Alleen het proces tonen, niet het eindresultaat.' Deze uitspraak van kunstenaar Tariq Alvi vat samen waar het in Peiling 5 in het Stedelijk Museum in Amsterdam om gaat....

Het Centrum Beeldende Kunst in Leiden toont vanaf vandaag de recente abstracte schilderijen van de Leidse schilder Fer Hakkaart. Inspiratiebronnen voor hem zijn Picasso, Dix en Beckman. Tot en met 11 mei.

Het decor van Transit Zone, drie installaties van Mike Nelson, Ania Rachmat en Erlend Williamson in de achterzaal van W 139, Warmoesstraat 139 in Amsterdam doet het meest denken aan een imaginaire wereld die ten onder is gegaan. Tot en met 12 mei, opening vanavond om 21 uur. In de Voorzaal Schudden voor gebruik; Biosphere II: werk van Joep van Liefland en Evert Rodewijk, die het materiaal voor hun werk betrekken van straat, rommelmarkten en vuilnisbelten. Tot en met 5 mei.

De Stadshof, museum voor naïeve en outsider kunst in Zwolle, brengt een hommage aan de onlangs overleden Ank van Pagée. Tot en met 16 juni, vanaf vandaag.

Museum Waterland in Purmerend presenteert Imploded volumes, grote stalen objecten van Ewerdt Hilgemann. Tot en met 19 mei, vanaf vandaag.

In het prentenkabinet van Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan gewassen tekeningen van de Parijse kunstenaar Colette Deblé. Tot en met 19 mei, opening vandaag om 16.30 uur.

Een installatie van Charlotte Schleiffert en schilderijen van Jerry Zeniuk bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105 A in Amsterdam. Tot en met 18 mei, vanaf zaterdag.

Kunstenaar Anne Kreiter liet zich voor zich voor haar recente werk inspireren door de moderne communicatietechnieken. Behalve van de klassieke technieken als schilderen, beeldhouwen en tekenen, maakt ze gebruik van fotomanipulaties, fax en andere electronica. Babel, van 13 april tot en met 12 mei in Stedelijk Museum Zwolle.

Het Gorcums Museum in Gorinchem presenteert De geur van hout, een tentoonstelling toegespitst op het gebruik van hout in de beeldende kunst. Beelden en objecten van zestig kunstenaars onder wie Karel Appel en Joost Baljeu. Tot en met 7 juli, opening zondag om 11 uur in de Grote Kerk, Groenmarkt in Gorinchem.

Onder de titel In het voetspoor van Rubens geeft het gemeentemuseum Weert een overzicht van religieuze schilderijen van Jacob de Wit. Van 14 april tot en met 7 juli.

Rienke Enghardt reisde in 1991 door Zuid-Oost Azië. De tekeningen die zij tijdens haar reis maakte stuurde ze naar kunstenaars in Azië met het verzoek ze aan te vullen met eigen werk. Quadrant, centrum voor beeldende kunst in Groningen presenteert het resultaat van de inmiddels vele reizen en de kunstwerken die daaruit onstaan zijn: Weather Report, van 16 april tot en met 9 juni.

Nog lopende exposities

Na het grote retrospectief Ary Scheffer, Gevierd Romanticus, dat circa 25 duizend bezoekers trok, organiseert het Dordrechts Museum Na Scheffer. Deze tentoonstelling toont werk van tien jonge kunstenaars die in de periode 1983-1995 een beurs uit het Ary Scheffer-fonds kregen. Tot en met 16 juni.

Met Crap shoot sluiten vijf deelnemers aan het Curatorial Training Program hun curatoren-cursus bij het Amsterdamse Centrum voor Beeldende Kunst De Appel af. Gezamenlijk stelden ze een tentoonstelling samen, waarin de huidige ontwikkelingen in de kunsten worden getoond. Tot en met 19 mei in De Appel.

Tot en met 30 juni bij galerie Steltman (Spuistraat 330) in Amsterdam litho's en bronzen van Michel Parkes.

Boterhal in Hoorn was vroeger en pesthuis. Beeldend kunstenaar Godelieve Smulders heeft zich door de ruimte laten inspireren voor Pestkop, een monumentale kop van was. Tot en met 21 april.

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch Uit Koninklijk Bezit, meer dan zeshonderd objecten uit de verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Van etsen en tekeningen van Rembrandt en Rubens tot een perkamenten familieverdrag uit de dertiende eeuw. Tot en met 30 april.

Tussen 1631 en 1635 werkte Rembrandt nauw samen met de Leidse kunstenaar Jan van Vliet. Hij bracht schilderijen van Rembrandt in prent, maakte etsen naar ontwerp van Rembrandt en voltooide zelfs zijn prenten. Rembrandt & Van Vliet tot en met 5 mei in het Amsterdamse Rembrandthuis gaat in op die samenwerking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden