BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Stedelijk Museum Alkmaar: zeventig schilderijen van de Alkmaarse schilder Dirk Oudes (1895-1969), t/m 13 september.

Almere

In De Paviljoens, Odeonstraat 5, de video-installatie 'Zomer' van Aernout Mik, t/m 30 augustus.

Amersfoort

'Het dier als metafoor', werk van o.a. Mark Dion, Joseph Beuys, Ted Noten, Wim T. Schippers en Edward Lipski. In De Zonnehof, t/m 4 oktober.

In Beeldlijn etsen van Rolf Weyburg en beelden van Filippa de Boer, t/m 27 september.

Amsterdam

Ninette Koning toont het verval van materialen in haar beelden; Wendela de Vries maakt poëtische tekeningen en litho's waarin herinneringen aan een jeugd in de tropen een rol spelen; Irma Horstman probeert goed en kwaad, kind en volwassene in haar koppen en torso's te vangen. Het Glazen Huis (Amstelpark), 29 augustus t/m 13 september.

De Praktijk toont werken van Bas Meerman en Bas Louter, 29 augustus t/m 30 september.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, presenteert onder de titel Spiegelbeeld 150 zelfportretten van leden van de kunstenaarsvereniging, t/m 20 september.

Het kunstenaarscomplex Nieuw & Meer, dat ligt op een landtong tussen het Nieuwe Meer en de ringvaart van de Haarlemmermeer, viert zijn 10-jarig bestaan met de manifestatie Archipel. Twaalf kunstenaars maakten tien kunsteilanden, die zwemmend of per boot bereikbaar zijn. Tot en met 6 september, van zonsopgang tot zonsondergang te bezichtigen.

In het Rembrandthuis Rembrandt ist mein Gott, een overzicht van zijn 18de-eeuwse navolgers, t/m 20 september. In de nieuwe vleugel Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

In het Scheepvaartmuseum Zeilend over Wereldzeeën over het clipperschip, t/m Sail 2000; De wijde wereld van J.P. Glerum toont topstukken van het museum, uitgezocht door de veilingmeester Jan Pieter Glerum, t/m 30 augustus.

Galerie Metis toont pasteltekeningen van Erik Mattijsen en een object van Sander Haccou, t/m 26 september.

In het Allard Pierson Museum reisboeken, prenten en tekeningen van Cornelis De Bruijn (1652-1726), t/m 13 september.

In het Rijksmuseum etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober; Van tempera naar olie over Venetiaanse schilderkunst, t/m 30 augustus.

In het Koninklijk Paleis Een vredesmonument na tachtig jaar oorlog over de gevolgen van de Vrede van Munster, (t/m 6 september).

Apeldoorn

In het Van Reekum Museum Wilhelmina in Beeld, over hoe zij deze eeuw door verschillende kunstenaars werd af- en uitgebeeld. Er is werk te zien van o.a. Pyke Koch, Piet Zwart, Charlotte van Pallandt, van 29 augustus t/m 11 oktober.

Arnhem

Kunst uit Afrika, het zwarte continent in de Eusebiuskerk omvat Afrikaanse maskers, beelden, muziekinstrumenten, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Verder: traditionele verhalen uit Afrika van een Senegalese verhalenverteller en hedendaagse kunst van koningszoon Toyin Loye. Tot en met 13 september.

Hier - de reis - daar, een hommage aan Mieke van den Crommenacker en een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Galerie van den Crommenacker, 29 augustus t/m 27 september.

Assen

Het Drents Museum wijdt een tentoonstelling aan de geëngageerde schilder, tekenaar en graficus Rudi Seidel, van 30 augustus t/m 4 oktober.

Bergen

'Land bij de Zee' in het gemeentehuis toont o.a. werk van Eric Beets, Jurriaan van Hall, Peter Klashorst en James Turrell, t/m 30 augustus.

Museum Kranenburgh aquarellen, tekeningen, grafiek, keramiek en beeldhouwwerk Bergense School-kunstenaar Piet Wiegman, t/m 6 september.

Bergen op Zoom

Engelen, gevleugelde schoonheid door de eeuwen heen is een tentoonstelling in Het Markiezenhof over engelen in de kunst, t/m 1 november; het overzicht van de Vlaamse kunstenaar Jozef van Ruyssevelt (1941-1985) in Het Markiezenhof is verlengd t/m 25 oktober.

Breda

Heilige kruisjes, borduurwerk met bijbelse en religieuze motieven, in Nederlands Centrum voor Handwerken, t/m 26 september.

Delft

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

Den Bosch

In het Noordbrabants Museum Veertig jaar werk op papier, een retrospectief van de Brabantse kunstenaar Gerard Verdijk, en JCJ Vanderheyden, beide t/m 6 september.

Den Haag

In Pulchri Studio Debuut, eindexamenwerk van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, t/m 6 september.

Het Mauritshuis: tien miniatuurportretten van de hand van Gerard ter Borgh, t/m 11 oktober.

Galerie Nouvelles Images toont beelden, tekeningen en schilderijen van Mari Boeyen, Seet van Hout, Uwe Poth en Daniel Schlier.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht van de Haagse School-schilder Paul J.C. Gabriël (1828-1903); Mitano, 5 kunstenaars in vereniging toont werk van Frans van Lent, Arthur van der Hoek, Hans van Arkel, Jan Barel en Ton van Dalen, beide t/m 30 augustus.

Sculpturen van stof van Hil Driessen, in Intermezzo, 1 september t/m 4 oktober.

Eindhoven

Het Van Abbe Museum presenteert een overzicht van René Daniëls in het nieuwe, tijdelijk onderkomen tegenover het PSV-stadion, t/m 30 augustus.

Dimitar Grozdanov en Krassimir Terziev komen uit Bulgarije. De eerste maakt tekeningen met 'het cement van de beschaving' (stront), de tweede maakt installaties van overhemden. Shots shouts shits is zondagmiddag te zien in De Fabriek, 30 augustus.

Enschede

Onder de titel Van oog zoo fiks, van hand zoo juist presenteert Rijksmuseum Twenthe 18de-eeuwse prenten en tekeningen, t/m 20 september.

Goes

Maria Magdalena. Vrouw + Man. Raadsel in de Grote of Maria Magdalenakerk omvat o.a. werk van Klaar van der Lippe en Thorvaldur Thorsteinsson. In het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland een historische tentoonstelling, beide t/m 3 oktober; het symposium 'Waanzinnige beelden', 2 oktober in de Grote Kerk.

Gorinchem

Onder de hemelen de polder: kunstwerken op locatie in Gorinchem en in de polders van de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, van Gerco de Ruijter, Theo Baart, Rudy Luijtens, Jeroen van Esten en duo KKEP, 1 september t/m 1 november.

Gorredijk

Schilderijen van Jurriaan van Hall in galerie Hoogenbosch, 1 september t/m 4 oktober.

Gouda

Kunstestafette 'Mooi versus Mentaliteit' presenteert in Museum het Catharina Gasthuis, 'stedenbouwkundige' kunstwerken van Hans Venhuizen, t/m 6 september.

Groningen

Groninger Museum: De Ploeg: variaties in kleur, verf en vorm, een chronologisch beeld van de moderne kunst van 1920 tot 1960, t/m 6 september; recente schilderijen van Siep van den Berg, t/m 25 oktober; Textilia, textiel uit de 17de tot en met de 19de eeuw, t/m 13 september.

Hans Koster (beeldconstructies) en Tonni van Sommeren (objecten van piepschuim, schuimrubber, etc.) exposeren in galerie Sign, 1 t/m 26 september.

Haarlem

Het Frans Halsmuseum: schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995) en zijn leermeester Henri Boot (1877-1963), t/m 13 september.

In het Teylers Museum Uit kisten en kastjes, collecties die vanwege kwetsbaarheid voor daglicht zelden tentoongesteld worden, t/m 30 augustus.

Heerlen

De Stadsgalerij liet theaterregisseur Theu Boermans werk uitkiezen van o.a. Nitsch, Dubuffet, Rainer, de Chapman Brothers, Richard Billingham, Ronald Ophuis en Marc Mulders, t/m 13 september.

Heino

In Kasteel Het Nijenhuis de IJsselschilder Jan Voerman (1857-1941), samen met tijdgenoten als Breitner, Verkade, Israels en Jan Toorop, t/m 13 september.

Helmond

De zomeropstelling in het Gemeentemuseum Helmond toont o.a. 'Kinderparking' van Dick Verdult, videowerk van de Italiaanse kunstenaar Federico d'Orazio, en foto's van Inez van Lamsweerde en Anton Corbijn, t/m 27 september.

Hengelo

In Kunstzaal Hengelo, Industriestraat 17a, werk van de Hengelose Cobra-schilder Theo Wolvecamp, t/m 27 september. In de voormalige staalgieterij Dikkers, Esrein 6-16, de hedendaagse kunst-manifestatie 'Home is where the Heart is . . . on the Bus', t/m 20 september.

Heusden aan de Maas

Schilderijen, beelden en werken op papier van Karel Appel, Gerrit Benner, Corneille, Eugène Leroy, Arnulf Rainer, Shinkichi Tajiri, Carel Visser e.a. in galerie Tegenbosch (Putterstraat). Zomer in Heusden, t/m 7 september.

Hoorn

In Kunstuitleen West-Friesland (Grote Oost 26) schilderijen van Anneke Peereboom en keramiek van Anita Manshanden, t/m 1 oktober.

Leiden

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei '99.

De Lakenhal brengt een eerbetoon aan beeldhouwster Charlotte van Pallandt, met voorstudies, tekeningen en een fotoreportage die Ama Kaag van Van Pallandt in haar atelier maakte, t/m 1 november.

Loosdrecht

Vermeulen Art Gallery presenteert werk van 31 kunstenaars, waaronder schilderijen van Theo de Bruyn, Joke Langendorff en Jacky Sluijter.

Maastricht

Het Bonnefantemuseum heeft de expositie over de spraakmakende reclamecampagnes van Benetton verlengd t/m 20 september.

Middelburg

In het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, het Stedelijk Museum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg exposities over Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933), 'schilders van Zeeland', t/m 1 november.

Nijmegen

In de Nijmeegse binnenstad Beeldende Kunst in de Etalage 1998: 33 winkeliers stelden hun etalage beschikbaar voor evenzoveel kunstinstallaties, t/m 13 september.

Leftovers heet de expositie van het werk van Theo Berlie. Hij gebruikt (bedrukt) blik in alle soorten en maten. Te zien in de Centrale Hal van de B-faculteit, t/m 9 oktober.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november; De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte toont werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), t/m 25 oktober; t/m 30 augustus heeft De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Moshekwa Langa tijdelijk bezit genomen van het museum.

In de Kunsthal Ons Brons, van Boeddha tot Rodin: vijfhonderd bronzen objecten, t/m 30 augustus; Streetwise - Tien jaar Party, House & Dance: tien jaar house in Nederland, t/m 20 september.

In de nieuwe Rotterdamse galerie Blik, Oostzeedijk Beneden 193, installaties, zeefdrukken en beelden van Natasja de Sénerpont Domis, t/m 24 september.

Ter gelegenheid van het symposium Cerebellar Modules presenteert de Medische Faculteit (naast de Kunsthal) een tentoonstelling over Kunst en hersenen, met werk van Yael Davids, Klaar van der Lippe, Matthew Monahan en vele anderen, t/m 18 september.

Klassiekers & nieuwkomers: Lydia Schouten en Marcelle van Bemmel blikken terug op hun performances in de jaren tachtig, met dia's en video. Zaterdagmiddag 29 augustus, 13-17 uur, Centrum Beeldende Kunst. Ook gouaches van Ad Schouten, en performances van Sanne van Rijn en Madeleine Berkhemer.

Rijswijk

eventueelIn Museum Rijswijk de Holland Papier Biënnale, t/m 6 september.

Scheveningen

Sculptures without a hero: beelden van Karel Appel in Museum Beelden aan Zee, t/m 11 oktober.

Sittard

In het Domein tekeningen van Juul Kraijer. Een meisjeswereld die vervuld is van 'een onheilspellende schoonheid', van 29 augustus t/m 5 oktober. Paradise Lost: foto's en video's van de Finse Heli Rekula, 29 augustus t/m 11 oktober.

Tilburg

Stichting de Pont presenteert t/m 18 oktober de hallucinerende tekeningen van Rob Birza.

Utrecht

Drie videowerken van Yasu Ichige zijn te zien in Casco: Mud - Slip - Rally, t/m 13 september.

In de Academiegalerie exposeren Lieven Hendriks (schilderijen) en Jaap Kroneman (ruimtelijk werk), t/m 19 september.

De man is een wonder: vijf installaties in vijf kamers van Harm Hajonides van der Meulen in Kunstcentrum Begane Grond, t/m 27 september.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden