BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Armando Museum (de Elleboogkerk): Armando, Vormen en herinnering is een tentoonstelling met werk van Armando, samengesteld aan de hand van het gelijknamige boek van Ernst van Alphen, die hierin een nieuwe visie op het werk van Armando toont. Tot en met 18 maart 2001.

Amstelveen

Cobra Museum: het museum viert zijn vijfjarig bestaan met Het kind in Cobra, een tentoonstelling met 120 werken waarin de invloed van de kindertekening op de Cobra-beweging zichtbaar is (t/m 28 januari); sculpturen, gouaches en schilderijen van Antonietta Peeters (t/m 27 januari).

Amsterdam

Galerie Witteveen (Keizersgracht 538): kinderschilderijen van Anneke Timmerman, 22 december t/m 23 januari.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59): Mindset, video verhalen van Saskia Olde Wolbers. Tot en met 28 januari.

Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Brouwersgracht 276): Nicolaas Wijnberg - Een man van kleur toont schilderijen, affiches, illustraties en bibliofiele uitgaven van Wijnberg, die onlangs de oeuvreprijs kreeg van het fonds. Tot en met 20 januari.

Het Rembrandthuis toont 85 prenten van de Zwitserse kunstenaar Gérard de Palézieux (1919). Zijn werk wordt nu voor het eerst buiten Zwitserland getoond. Tot en met 25 februari.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

Stedelijk Museum: De Voorstelling, de tentoonstelling waarin Koningin Beatrix als gastconservator optreedt en driehonderd werken uit de collectie koos (t/m 4 februari); Dutch Glory, werken op papier van dertig Nederlandse kunstenaars onder wie Henk Visch, Hannah van Bart, René Daniëls, Marlene Dumas, Henri Jacobs, John Körmeling en Juul Kraijer (t/m 4 februari); een overzicht van keramische bronzen en aluminium beelden van Guido Geelen (t/m 7 januari).

De Nieuwe Kerk (zie ook Museum Catharijneconvent in Utrecht): De weg naar de hemel, kerkschatten uit de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York bijeengebracht door Henk van Os. In de Nieuwe Kerk ligt het accent op de internationale ontwikkeling van reliekhouders in de Middeleeuwen (t/m 22 april).

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Rijksmuseum: in Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Den Haag

Haags Gemeentemuseum: Pleidooi voor intuïtie is de eerste expositie van de nieuwe directeur Wim van Krimpen (t/m 14 januari); museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, t/m 4 februari.

Mauritshuis: een overzicht van veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Deventer

Kunstpaleis (Grote Kerkhof 1): Oef Woef-Waf Af is een tentoonstelling voor honden, en hun baasjes, met tekeningen uit het nieuwe prentenboek van de Utrechtse tekenaar Tom Eyzenbach, een speciale hondenkamer met bed, hondenliedjes en video's over honden. Van 22 december t/m 14 januari; 2000 Jaar Eten en drinken + 100 andere cartoons verenigt vijftig cartoons over eten en drinken met de honderd beste cartoons uit de periode 1983-1997. van 22 december t/m 14 januari.

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim (Grotestraat 17): transparante schalen van dun polyester van Jos Kruit. Van 23 december t/m 7 februari.

Eindhoven

Van Abbemuseum (Vonderweg 1): onder de titel Buren toont het museum hedendaagse beeldende kunst uit de eigen provincie van Thomas Bakker, Marc Bijl, Wineke gartz, Mathilde ter Heijne, Diederik Klomberg, Sjaak Langenberg, Dirk van Lieshout, Erik van Lieshout, Phoebe Maas, Steffen Maas, Laurent Malherbe, Jeroen Offerman, Paul van Osch, Alexandra Rouppe van der Voort en William Speakman. Tot en met 4 februari.

Museum Kempenland (St. Antoniusstraat 5-7): Tussen realisme en impressionisme. Aquarellen van Meesters van de Haagse School, 120 aquarellen (t/m 14 januari); schilderijen van de Eindhovense kunstschilder Henri Hess (t/m 14 januari).

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); een overzicht van mode fotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Niggendijker heeft een aantal kunstenaars gevraagd om op 23 december het drukke winkelverkeer in binnenstad te ontregelen met ludieke acties. Om 14 uur wordt bij Niggendijker een 'kerstverhaal' verteld.

Leeuwarden

Fries Museum: 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert bijvoorbeeld gras etend zittend in een doos met stro (t/m 18 februari); in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (t/m 18 februari); Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari); De Zilveren Eeuw, Fries 17de-eeuws pronkzilver (t/m 7 januari).

Princessehof Leeuwarden: Comic Relief, beelden van Gijs Assmann (t/m 11 februari); Magische Aarde: figuratieve keramiek uit Afrika. Met aardewerk uit o.a. Mali, Ghana, Nigeria en Soedan. Verlengd t/m 4 februari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 februari.

Marres (Capucijenstraat 98): Welkom gaat u zitten, een oeuvreoverzicht van Moniek Toebosch, t/m 7 januari.

Nijmegen

Iedere maand bood het Centrum Beeldende Kunst (Oude Haven 102) in het Hotel onderdak aan steeds een nieuwe lichting kunstenaars. De laatste lichting bestaat uit Adie Hoesle en Brabara Friess, Stefan Hoffman, Sibylle Hofter, Maria Blondeel, Lily van der Stokker, Iwan Boverhof + Kevin van Braak, Lique Schoot en Antoine Berghs. Op 22 december vanaf 20 uur Grande Finale Hotel met uitreiking van de catalogus, Hotel 2000 in lichtbeelden en een feest.

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59): Heerlijke natuurtooneelen toont romantische landschapschilderkunst uit Beek en Ubbergen (1810-1860). Tot en met 18 februari.

Rotterdam

In de Oplichterij (Witte de Withstraat 48a) zijn vijftien strakke tantes aan de muur genageld door beeldend kunstenaar Willij van de Linden, 22 december t/m 21 januari.

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50): op 21 december een voorvertoning van videofilms die de afgelopen maanden gemaakt zijn door studenten van het Piet Zwart Instituut, de tweede fase van de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Thema is hygiënie. Op 12 januari worden de films vertoond op Salto Amsterdam als onderdeel van een reeks uitzendingen van W139.

Twee tentoonstellingen in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad en het International Filmfestival Rotterdam: de installaties van Manfred Pernice verwijzen naar resten van verkeersstromen, goederentransporten en consumptiepatronen; Anarrations toont werk van Anneke A. de Boer, Fow Pyng Hu, Gabriel Lester en Pia Wergius.

Parijs is de dresscode tijdens het Moha Lifestyle Event, op 25 december in Nighttown (Westkruiskade 28). Op het programma haar- en modeshows, videowalls, styling en visagie en een fotoexpositie over Parijs & Rotterdam. Moha Lifestyle Event valt in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad en wil Rotterdam de allure geven van wereldsteden als Parijs of New York.

Kunsthal: Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Utrecht

Museum Catharijneconvent: De weg naar de hemel (zie ook de Nieuwe Kerk in Amsterdam), kerkschatten uit de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York bijeengebracht door Henk van Os. In het Catharijneconvent ligt de nadruk op de verering van relieken in de Lage Landen (t/m 22 april).

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (23 december t/m 18 maart); Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden