BEELDENDE KUNST

Aalsmeer..

Almelo

Installatie van Quinta Bies, van 27 november t/m 27 januari in Het Torentje, Egbert Gorterstraat.

Amsterdam

Twee dagen en nachten durende non-stop marathontentoonstelling van Rob Scholte en Boris Abramov in Gallery Donkersloot. Van zaterdag 27 november 19 uur tot maandag 29 november 19 uur. Emile Ratelband opent de expositie. Maandagavond een afterparty in Winston, Warmoesstraat 129, 23 uur.

De ateliers van de kunstenaars, werkzaam op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, Sarphatistrat 470, zijn open voor het publiek. Op 26, 27 en 28 november.

Video-installatie De kluis van Frederieke Jochems en Andras Hamelberg in het Filmmuseum, t/m 2 december.

Schilderijen van Jeroen Krielaart, van 27 november t/m 23 december in Ayac's, Keizersgracht 166.

Beelden en tegeltableau's van Christian Wisse in galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, t/m 15 december.

Schilderijen van Islam Zein Al-Abdeen in galerie Fi Beiti, Prinsengracht 157-huis. Tot en met 18 december.

Domaine M.B. exposeert tot en met 31 december in Campus Merulae, 2de Leliedwarsstraat 17H.

In de Westergasfabriek t/m zondag Triple X, het festival met alternatieve beeldende kunst, theater, muziek en vormgeving. Met o.a. Marina Abramovic. (www.triplex.nl)

In de Appel werk van Ayse Erkmen, Ann-Sofi Sidén, Gerald van der Kaap, Johan Grimonprez, Simon Starling en Katarzyna Kozyra: Fireworks. Tot en met 3 januari.

In de Wetering Galerie t/m 15 december werk van o.a. Roel Achterberg, Marcel van Eeden en Jus Juchtmans.

Schilderijen, gouaches, collages, keramiek en sculpturen van Alphons Freijmuth in galerie Collection d'art, Keizersgracht 516. Tot en met 24 december.

Stedelijk Museum: dertig tekeningen van Willem de Kooning uit de verzameling van Museum Overholland, t/m 9 januari; objecten en tekeningen van Michel Huisman, t/m 16 januari.

Installaties, foto's en schilderijen van Roelof W. Kok en Erika Smulders in het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars, Nieuwe Herengracht 119. Tot en met 7 januari.

In het Van Gogh Museum tekeningen en schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari; zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Tot en met 9 januari.

Arnhem

Arno Arts en Erik Buijs exposeren in Kunstwinkel Von Oberbach, Beekstraat 7: Buijs vs. Arts. Van 1 december t/m 8 januari.

Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945 in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Breda

Schilderijen van Willem Hussem en Martijn te Winkel en foto's van André Homan in Lokaal 01, Kloosterlaan 138. Van 25 november t/m 18 december.

In het Breda's Museum een overzicht van Niel Steenbergen, beeldhouwer en penningsnijder. Van 27 november t/m 27 februari.

Delft

Computers uit de pioniersfase, zoals Testudo, Zebra, Pacal en X1 in het Techniek Museum. Van 25 november t/m 30 april.

Den Haag

Stroom aan het Spui presenteert een weekeinde lang zelfbeeltenissen van zeven kunstenaars: See Me, Hear Me! Op 26, 27 en 28 november, vanaf 17 uur.

Schilderijen, werken op papier en grafiek van Rainer Fetting in Living Stone Gallery, Hartogstraat 11. Tot en met 11 december.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt, Rembrandt zelf. Schilderijen, tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari.

Deventer

Beeldhouwwerken van de Belgische Luk van Soom in de Bergkerk, van 28 november t/m 23 januari.

Eindhoven

Food for thought in De Witte Dame, Emmasingel 20, is multimediakunst uit China, t/m 12 december.

Instituut voor zwakke plantjes is een installatie van Anton Watzeels in De Overslag, Hofstraat 89, van 28 november t/m 19 december. Op de laatste dag wordt er geoogst en een oerhollandse wintermaaltijd (rode kool en hachee) geconsumeerd (15 uur).

Van Abbemuseum, t/m 9 januari: de aanwinsten uit de beleidsperiode van Edy de Wilde (museumdirecteur van 1946-1963). Met werk van o.a. Charley Toorop, Piet Mondriaan en Hendrik Chabot; in dezelfde periode korte films en diawerken van Ger van Elk, schilderijen van Michael Raedecker (winnaar van de John Moores Prijs) en een serie etsen van Nono Reinhold.

Groningen

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Haring, Van Lamsweerde, Baselitz en Corbijn; t/m 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken.

Haarlem

Installatie van Olga van Rhede van der Kloot wordt getoond in galerie Lieven de Key, Nassaulaan 8, van 27 november t/m 24 december.

Heerlen

Overzichtstentoonstelling van Jan Elburg: 'Ik hoop dat ik stoor' in Stadsgalerij Heerlen, Raadhuisplein 19. Van 27 november t/m 30 januari.

Hilversum

Installaties van Sjouk van 't Hoff en werk van Rudolf Holleman, van 28 november t/m 23 januari in De Koepel, landgoed Zonnestraal.

Hoorn

Video en filmprojecties van Tessa Joosse in Sandberg 2, Weeshuistuin 4, t/m 12 december.

Laren

In het Singer Museum schilderijen, tekeningen en litho's van Adriaan Lubbers, van 28 november t/m 20 februari.

Leerdam

In Museum Het Oude Raadhuis t/m 3 december Zand & IJs, een monumentale zandschildering van Fransje Booij.

Leeuwarden

In Het Princessehof, Nanne Ottema (1874-1955), een kleurrijk verzamelaar, een verzameling van Chinees porselein tot wandelstokken en van uurwerken tot schilderijen. Ook in het Fries Museum. Tot en met 9 januari 2000.

Maastricht

In het Centrum Beeldende Kunst Marres, Capucijnenstraat 98, de installatie 'Home-land' van Jozef Legrand, tot en met 24 december. Daarnaast werken van Lois Weinberger en een flotationtank van Mike Tyler.

Middelburg

Honderd boeken van meer dan 40 beeldend kunstenaars, t/m 11 december in de Zeeuwse Bibliotheek. In zijn lezing, zaterdag om 16 uur, plaatst Johan Deumens kunstenaarsboeken in historisch perspectief.

Nijmegen

In Centrum Beeldende Kunst t/m 5 december Leg vast!, een studie naar de houding van kinderen en tieners ten opzichte van schoonheid en uiterlijk door o.a. Geke Oosterhof.

Otterlo

Schilderijen en werken op papier van Isaac Israels, t/m 2 januari in het Kröller-Müller Museum.

Rotterdam

Eendagstentoonstelling 'AbacadabrA' van Tim Oegema in de Van Nelle Ontwerpfabriek, op 27 november om 14 uur.

Striptentoonstelling van Jeroen Funke en kijkkasten van Ilse Meijerink in Blik Kunstbemiddeling, Oostzeedijk Beneden 193. Van 28 november t/m 30 januari.

In kunstruimte Room van 27 november t/m 18 december tekeningen van Alexandra Roozen en Martijn Renier.

In de Kunsthal van 27 november t/m 6 februari werk van Frans Jansen: 'Grand tour'.

Constructies van William Engelen in de MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53. Van 30 november t/m 19 december.

Werk van Tony van Wassem en Peter van Beveren, t/m 12 december in Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81a.

Tekeningen en schilderijen van William Anthony en foto's ('zelfportretten') van Bert Sissingh/Sjoukje Boersma in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, t/m 19 december.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme.

Tilburg

Werk van Jan van den Berg in Document 35, Willem II straat 47-49. Tot en met 15 januari.

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert. Tot en met 9 januari.

Utrecht

Honderd nuttigste, vermakelijkste, handigste en verschrikkelijkste vindingen van de eeuw in de Gemeentebibliotheek. Van 25 november t/m eind januari.

Tekeningen en schilderijen van Margo van Berkum en Van der Vegt in galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7. Van 27 november t/m 24 december.

Vianen

Tentoonstelling over het leven van Johan Wolfert van Brederode in het Stedelijk Museum, t/m 16 januari.

Woerden

In het Stadsmuseum grafiek uit de laatste 25 jaar van Co Westerik, t/m 9 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden