BEELDENDE KUNST

De tentoonstelling over Hendrik Nicolaas Werkman, Uit innerlijke noodzaak geboren, die eerder in Groningen te zien was, is verhuisd naar de Beyerd in Breda....

Het Fuga Futuri van Alex Vermeulen verhaalt over een stad gebouwd onder de ijskap van Antarctica. Tot en met 3 maart toont het Stedelijk Museum in Amsterdam behalve deze imaginaire wereld van Vermeulen ook tekeningen en beelden van Helen Frik. Vanaf zaterdag.

Wilfried Pas is de schepper van twee monumentale beelden van Willem Elsschot en Paul van Ostayen. Tot en met 18 februari toont De Brakke Grond in Amsterdam foto's, tekeningen en voorstudies van de beelden.

De mediakunstenaars Ingo Günther en Krzysztof Wodiczko presenteren vanavond in De Unie in Rotterdam respectievelijk Refugee Republic en Alien Staff Project als onderdeel van de mediaconferentie en -tentoonstelling Next 5 minutes: Tactical Media die gelijktijdig in Rotterdam (V2-Organisatie) en Amsterdam (De Balie, Paradiso) plaatsvindt.

Grafisch vormgeefster Wilma van Wijnen heeft zich voor de installatie Sade laten inspireren door De 120 dagen van Sodom, of De school der losbandigheid. Volgens Hans Warren, de Nederlandse vertaler van markies D.A.F. de Sade 'het meest schandelijke boek' dat hij kent. De installatie is tot en met 28 januari te zien in galerie Bijster aan de Haarlemmerstraat 25 in Amsterdam, opening vanavond om 20 uur.

Op de zolder van de Chassé kazerne in Breda is de duopresentatie Schemerkamer - A4 ingericht: beeldend werk van Mark Heuymans en Piet Vloemans. Tot en met 28 januari.

Zaterdag en zondag in theater Romein en het Filmhuis in Leeuwarden het Second International Videofestival met kunstvideo's, animaties, documentaires en lezingen (door mediakunstenaars Maarten Sprenger en de Russische Tatiana Didenko). Tot en met 4 februari is er ook een tentoonstelling van videoinstallaties.

In De Markiezenhof in Bergen op Zoom vanaf zondag een overzicht van tekeningen van Martha Meurs. Tot en met 17 maart.

De kunstenaars Franco Angeloni, Hermen Maat en Martin Uit den Boogaard vroegen zich af of de kunst interessantere vragen oplevert dan de harde werkelijkheid. Hun antwoord is te zien in De Garage (Pakhuisstraat 18) in Hoorn. Tot en met 25 februari, opening zondag om 16 uur.

De kracht van de herhaling is een dubbeltentoonstelling in Museum de Wieger in Deurne en Museum Jan Cunen in Oss. Met werken van onder anderen Piet Dieleman, Ine Lamers en Jan Schoonhoven. Tot en met 24 maart, vanaf zaterdag.

Duitse grafiek uit de jaren vijftig, waaronder werken van Trier, Baumeister en Schumacher, in de Zonnehof in Amersfoort. Tot en met 3 maart, opening zondag om 16 uur.

Pop-art uit Egypte: tot en met 1 april presenteert het Tropenmuseum 60 monoprints van Chant Avedissian. Idolen van de Nijl, vanaf 24 januari.

Nog lopende exposities

De Heerlense Stadsgalerij toont Afrikaanse 'straatkunst'. De meeste kunsenaars zijn niet opgeleid en hun werken herinneren aan de in de jaren zeventig populaire graffiti-kunst. Tot en met 17 maart.

Still/A Novel in Kunstcentrum Witte de With is de laatste expositie samengesteld door voormalig directeur Chris Dercon. Met werken van Eadweard Muybridge, Jan Dibbets, Carl Andre en Marcel Broodthaers wordt de geschiedenis van de cinema belicht vanuit de fotografie. Tot en met 10 maart.

In een vervolg op Bits and Pieces in Arti et Amicitiae in Amsterdam opnieuw een tentoonstelling die is samengesteld door twee ontwerpers, Gielijn Escher en Marten Jongeman. Ze hebben beiden een grote affiniteit met de natuur en voor One Nature een Natuur, koos Escher affiches van Lucian Bernhard, A. Mouron Cassandre en Herbert Leupin. Marten Jongema toont werk van Merijn Bolink, Mat Collishaw, Fortuyn/O'Brien, Kevin Griffin en Andreas Gursky. Tot en met 4 februari.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Het Amerikaanse perspectief: hoogtepunten uit de collectie van het Whitney Museum of American Art, met onder meer twintig werken van Edward Hopper, aangevuld met werken van het Stedelijk Museum. Tot en met 28 januari.

In het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen Schatten van de Tsaar, met onder meer de kroonjuwelen en kostbare kerkelijke schatten. Tot en met 4 februari.

In het Rijksmuseum in Amsterdam De lelijke tijd: pronkstukken van Nederlandse interieurstukken uit de jaren 1835 tot 1895. Tot en met 31 maart.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo toont zijn aanwinsten in Raw Material, een titel die is ontleend aan een videoinstallatie van Bruce Nauman. Met werk van Gino Severini, Giorgio de Chirico, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Mario Merz en Miroslaw Balka. Tot en met 4 februari.

In de Rotterdamse Kunsthal Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper en kunstenaar. Met kopieën van werken van Leonardo door tijdgenoten, tekeningen, en modellen van uitvindingen. Tot en met 17 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden