BEELDENDE KUNST

In Het Torentje (Egbert Gorterstraat), een expositieruimte voor installaties, vanaf vandaag werk van Sibyl Heijnen, die het gebouw als uitgangspunt nam....

Almelo

Amstelveen

In het Cobra Museum een omvangrijke expositie uit de Cobra-museumcollectie. Tevens is er een thema-presentatie over de 'Appelbar': Karel Appels beschildering van de koffiekamer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tot en met 16 maart. Daarnaast zijn er veertig kunstenaars

portretten te zien van Dirk de Herder, die in de jaren vijftig onder anderen Karel Appel, Constant en Corneille fotografeerde (tot en met 23 maart).

Recente schilderijen en werken op papier van Jef Diederen in Museum Jan van der Togt, van 31 januari tot en met 16 maart.

Amersfoort

De Wim Izaks-prijs voor jong schildertalent is vorig jaar uitgereikt aan Erik van Lieshout. Werk van hem, en de genomineerden Beth Namenwirth en Gijs Frieling, t/m 16 februari in het Mondriaanhuis.

Amsterdam

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling die een mengeling is van beeldende kunst, muziek en science fiction. Mothership Connection toont werk van Britse en Nederlandse kunstenaars, als Tariq Alvi, Chris Ofili en Black Audio Film Collective. Tot en met 9 februari.

René Coelho, directeur van MonteVideo/TBA in Amsterdam, stelde voor het Stedelijk Museum een tentoonstelling samen die een indruk wil geven van recente ontwikkelingen in de mediakunst. 'The Second, Time Based Art from the Netherlands' bestaat uit zeventien installaties van twaalf Nederlandse mediakunstenaars rond één thema: tijd. Met bijdragen van Peter Bogers, Boris Gerrets, A.P. Komen, Fiona Tan, Pieter Baan Müller en anderen (t/m 9 maart).

In het voorjaar van 1996 maakte Tiong Ang samen met de New Yorkse kunstenaar Carte Kustera een vervolg van het project The Making of Painted Strokes, een live opname van een 'situation comedy' over het alledaagse leven van kunstenaars. Twee video's die onderdeel van die performance uitmaken, Rehearsels/incestuous, zijn nu te zien bij Proton ICA, t/m 22 februari.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Wat tsaar Peter driehonderd jaar geleden in Nederland aanschafte, verscheepte hij naar zijn Kunstkamer in St.-Petersburg: kunstwerken, medische instrumenten en anatomische preparaten. 250 van die voorwerpen zijn nu te zien in het Historisch Museum. Voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

De tentoonstelling Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995 vindt haar oorsprong in de viering van twintig jaar Surinaamse onafhankelijkheid, vorig jaar. Nederland gaf toen als cadeau een overzichtstentoonstelling van Surinaamse kunst in Paramaribo. Het Stedelijk Museum heeft de expositie overgenomen, en voegde aan de oorspronkelijke honderd werken 35 toe. Tot en met 16 februari.

In het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling van De Enschedese School, ter ere van het opheffen van het kunstenaarsinitiatief, dat eind 1976 als een vorm van postdoctoraal onderwijs ontstond op de AKI in Enschede. Titel en motto: 'Zelfmoord op verjaardag' Tot en met 9 maart.

Apeldoorn

Houtsneden van Kassiël Gerrits in het Van Reekum Museum, t/m 2 maart.

Tsaar Peter de Grote kocht een deel van de inventaris van Peterhof, het zomerpaleis bij Sint-Petersburg, op zijn reizen door Nederland. De relatie tussen de tsaristische zomerresidentie en Het Loo is te zien op Paleis Het Loo: Tsaren tronen op Het Loo. Er zijn schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, vazen en tronen: die van Peter de Grote, en de troon van de laatste tsaar in 1917 geliquideerd door de communisten (t/m 3 april).

De Belgenmoppen zijn al veel ouder dan vandaag. In het Historisch Museum spotprenten uit 1830, het

jaar van de Belgische afscheiding. Over koning Willem I als verlopen kaashandelaar, en België als land van de domme gans. Tot en met 31 maart.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is (t/m 16 februari). Eveneens in het museum gebruiksaardewerk en kleinplastiek van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (t/m 13 april), en wandkleden van Barbara Broekman (t/m 30 maart).

Delft

In gesprek met Vermeer in Het Prinsenhof bestaat uit werk van 32 eigentijdse Nederlandse en buitenlandse beeldende kunstenaars met een grote belangstelling voor Vermeer. Mary Waters, Alain Girel, Vanderheyden en Fortuyn/O'Brien gebruiken zelfs afbeeldingen van Vermeer of details daarvan. Tot en met 2 maart.

Den Bosch

Joods Leven in Brabant brengt de bloeitijd van de joodse bevolkingsgroep in Noord-Brabant in beeld. Op de tentoonstelling staan de judaïca centraal: voorwerpen die een beeld geven van de - religieuze - identiteit van de joodse gemeenschap. Verder zijn er schilderijen, prenten en foto's. Noordbrabants Museum, t/m 9 maart.

De Brabantse kunstenaar Jos van der Sommen, in 1996 de eerste winnaar van de Jan van Gemertprijs, exposeert tot en met 2 maart circa 25 tekeningen en schilderijen in de galerij van het Noordbrabants Museum.

Den Haag

Het Paleis aan de Lange Voorhout presenteert zo'n veertig schilderijen van Suze Robertson (1855-1922): stadsgezichten, portretten en het arbeidersleven. Verder een tachtigtal recent gerestaureerde tekeningen, pastels en aquarellen van haar hand, waarvan het merendeel niet eerder werd getoond. Tot en met 16 februari.

Naar aanleiding van James Turell's permanente werk in de duinen bij Kijkduin, toont Stroom HCBK nu twee tijdelijke kunstlichtwerken van zijn hand, wegens grote belangstelling tot en met 23 maart.

Stadsconservator Leo Delfgauw maakte een keuze uit de stadscollectie Den Haag: de verzameling hedendaagse Haagse beeldende kunst uit het Haags Gemeentemuseum. 'Uit en Thuis' heet de expositie in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, de eerste presentatie 'op locatie' van het Haags Gemeentemuseum, dat wordt gerenoveerd. Van 5 tot en met 28 februari.

Deurne

In Museum De Wieger Figuratief Expressionisme, een expositie van de particuliere collectie Smithuis, met vooral figuratief werk van de Bergense School en de Groningse kunstvereniging De Ploeg. Er zijn onder meer schilderijen te zien van Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop en Johan Dijkstra. Tot en met 14 april.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum vanaf 1 februari een expositie van de genomineerden van de Prix de Rome 1996 voor Fotografie en Film & Video, onder wie Désirée Dolron, Astrid Hermes en Jeroen Eisinga. Tot en met 16 maart.

Eindhoven

In Museum Kempenland een expositie over het kunstenaarsinitiatief Peninsula, dat tien jaar bestaat. Met aandacht voor het verleden én het heden - onder meer door een expositie van een achttal kunstenaars die zich met Peninsula verwant voelen. Tot en met 9 maart.

In het kader van het zestigjarig jubileum organiseert het Van Abbemuseum een tentoonstelling over 'het begrip identiteit in de hedendaagse kunst'. Aan ID werken mee Eija-Liisa Ahtila uit Finland, Vanessa Beecroft en Willie Doherty uit Ierland, Douglas Gordon uit Schotland, Aernout Mik uit Nederland, Tony Oursler en Sam Samore uit de Verenigde Staten, Georgina Starr en Gillian Wearing uit Groot-Brittannië. Tot en met 9 februari.

Enschede

Schilderijen, gouaches en tekeningen van Hans Ebeling Koning in Rijksmuseum Twente, tot en met 16 maart.

Gorcum

Achttien net-afgestudeerde kunstenaars van de academie voor beeldende vorming van Tilburg Kunst in uitvoering, een project voor de stad Gorcum. Naast een tentoonstelling van het werk van de kunstenaars in het museum van Gorcum, bestaat het project uit workshops en manifestaties om inwoners te betrekken bij beeldende kunst in de stad, tot en met 9 maart.

Haarlem

Jan Polak schildert ramen. Een morgenraam, blauw en blinkend. Het uitzicht op het zwart van de nacht. Eindeloze variaties op het klassieke thema van het venster. Vanaf 2 feburari in de Vishal, tot en met 24 februari.

Hoorn

Stichting de Kleur van Kunst organiseerde een expositie met hedendaagse kunst van zwarte en blanke kunstenaars uit Zuid-Afrika. Vanaf vandaag in het Westfries Museum, tot en met 16 maart.

Laren

In het Singer Museum een overzichtstentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Reimond Kimpe (1885-1970), een bouwkundig ingenieur die op latere leeftijd besloot te gaan schilderen. De gulden middenweg, t/m 9 maart.

Leeuwarden

In het Fries Museum Engelse grafiek uit de collectie Knecht-Drenth: de eerste presentatie uit de omvangrijke collectie grafiek die het museum onlangs van het Amsterdamse echtpaar ontving. Tot en met 23 februari.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum The Spiral Village: een door Francesco Bonami samengestelde expositie met werk van zestien, voornamelijk jonge kunstenaars uit tien landen. Bonami, hoofdredacteur van de Amerikaanse editie van Flash Art Magazine, stelde eerder de Aperto-sectie van de Biënnale van Venetië samen, alsmede de eerste 'Campo' in Turijn. Tot en met 25 mei.

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, waar werk te zien is van figuren als Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Jan Andriesse zelf. De tentoonstelling loopt tot en met 2 maart.

Rotterdam

De tentoonstelling Re-Make/Model plaatst beeldende kunst en vormgeving uit de jaren zeventig naast werken van hedendaagse kunstenaars, die op een of andere manier naar die tijd verwijzen. In het Centrum Beeldende Kunst, tot en met 8 februari.

In de Kunstkelder vier jonge kunstenaars; Henriëtte Boerendans (schilderijen), Marieke Raemakers (schilderijen), Nelleke Scharroo (tekeningen) en Edwin Schot (ruimtelijk werk), t/m 19 februari.

Lof der Zeevaart in Museum Boijmans Van Beuningen toont meer dan honderd zeegezichten en een overzicht van de tekeningen van Willem van de Velde de Oude. Tot en met 23 februari.

In de Kunsthal Collectie Afrika, een hommage aan de pure kunst met een paar honderd kunstwerken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Aanleiding is de schenking van de privé-verzameling van het echtpaar Sanders-Sanders. Het museum verwierf in één klap zestig uitzonderlijke maskers, sculpturen, zetels en gebruiksvoorwerpen. De expositie is te zien tot en met 16 februari.

In Witte de With een dubbeltentoonstelling van de Britse kunstenares Tacita Dean, die in films, foto's, tekeningen en objecten verhalen 'construeert', en de Rotterdamse kunstenaar Gerco de Ruijter, die experimenteert met het oog van de camera. Hij legt bijvoorbeeld beelden van het landschap vast door zijn camera aan een vlieger te hangen. Tot en met 16 maart.

In de periode van carnaval, de vastenperiode en Pasen is er in het Museum Boijmans Van Beuningen een kleine expositie te zien rond carnaval in vroegere eeuwen. Aan de hand van prenten, keukengerei en huishoudelijke voorwerpen wordt duidelijk gemaakt dat carnaval van oudsher het feest van de omgekeerde wereld is geweest. Nog altijd worden tijdens de carnavalsperiode de sleutels van de stad symbolisch overgedragen aan de Prins. Tot en met 6 april.

Scheveningen

In Museum Beelden aan Zee een keuze uit de eigen collectie gebeeldhouwde portretten, 'Met kop en schouders'. Tot eind februari.

Schiedam

Fransje Killaars exposeert een installatie, 'Wish', in het Stedelijk Museum. Killaars staat bekend om haar gebruik van felle kleuren, in tapijten, of installaties van textiel. Tot en met 2 maart.

Tilburg

Passie/Passion is een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Christian Boltanski (1944) in De Pont. Boltanski neemt de bezoeker mee op een tocht langs dood, herinnering, geweld en compassie (t/m 13 april). Tevens recente schilderijen van Hans Broek, tot en met 11 mei.

In het Nederlands Textielmuseum geluidssculpturen van de kunstenaar Nico Parlevliet. Negen raadselachtige luchtzakken met toeters en trechters die accoorden vormen. Tot en met 23 maart.

Utrecht

'Snowflakes falling on the International Dateline' is de poëtische titel van een expositie van drie paren Engelse kunstenaars in Casco (Oudegracht 366), tot en met 23 februari. De kunstenaars delen een interesse in de populaire media en het schijnbaar tegenovergestelde hiervan: kunst en kunstgeschiedenis.

Museum Catharijneconvent laat voorbeelden zien van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst, afkomstig uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Het gaat om 87 loeboks: prenten en tekeningen gemaakt door Oud-Gelovigen, een afsplitsing van de Russisch Orthodoxe kerk. Engelen, Monniken en Demonen, t/m 2 maart.

In het Centraal Museum presenteert Carsten Höller, kunstenaar en bioloog, t/m 9 februari een parcours van beelden en installaties, die mogen worden betast en gebruikt. GELUK heet de expositie die de bezoeker in een zekere staat van tevredenheid wil brengen. Geschikt voor kinderen.

In de Begane Grond Heb ik wat van je aan soms, met werk van onder anderen Mathilde ter Heijne, Twan Janssen en Martien van Mens. Tot en met 23 februari.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam een expositie van zeven kunstenaressen uit de regio, gegroepeerd rond de in Venlo geboren kunstenares Giselle Kuster (1911-1972). Tot en met 31 maart.

Woerden

Emo Verkerk (1955), de kunstenaar van wie een aantal belangrijke Nederlandse musea werk bezit, exposeert recent werk in het Stadsmuseum, van 1 februari tot en met 16 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden