BEELDENDE KUNST

De Zonnehof staat stil bij de honderdste geboortedag van Willem Sandberg, voormalig museumdirecteur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In een tentoonstelling, die duurt t/m 1 februari, wordt het belang van Sandberg als grafisch kunstenaar getoond....

Amersfoort

Amstelveen

Weinig mensen weten dat schilder Willem de Kooning een korte periode (1969-1975) ook sculpturen heeft vervaardigd. Het Cobra Museum stelt acht beelden van De Kooning tentoon, samen met dertien schilderijen van tijdverwante Amerikaanse schilders als Sam Francis, Ellsworth, Frank Stella en Cy Twombly. Tot en met 8 februari. Verder in het Cobra Museum een selectie uit privébezit, met werk van onder anderen Appel, Corneille, Constant, Wolvecamp en Lucebert. Tot en met 18 januari.

Amsterdam

Krijn de Koning en Gladstone Thompson presenteren in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam A collaborative Work 2, een installatie op het snijvlak van schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Tot en met 18 januari.

In Galerie Paul Andriesse van 6 januari t/m 14 februari Miss World van Marlene Dumas.

De belofte luidt de titel van een installatie van mediakunstenares Michal Shabtay, de openingstentoonstelling van het jubileumprogramma in het Joods Historisch Museum ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Tot en met 29 maart.

In de presentatieruimte van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Brouwersgracht 276, de tentoonstelling Fast forward, werk van film- en videomakers die in 1997 een individuele subsidie kregen. Tot en met 17 januari.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de wintermaanden uitgekozen om een grote tentoonstelling over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te houden. Langs velden en wegen, t/m 3 maart.

Paul Gallis deed de vormgeving van de tentoonstelling Van Siberië tot Cyberspace in het Tropenmuseum. Over sjamanen, goden en geesten, de natuur en de zoektocht van de ziel. Tot en met 16 augustus.

Hij werd de 'Delacroix van de beeldhouwkunst' genoemd, maar ook 'voor driekwart minstens gek'. De Franse kunstenaar Auguste Préault hoorde begin vorige eeuw tot de toonaangevendste kunstenaars van zijn land. Zijn werk, voornamelijk in brons, was fel omstreden vanwege de onconventionele en vaak gewelddadige onderwerpskeuze. In het Van Gogh Museum een tentoonstelling over dit enfant terrible van de beeldhouwkunst, t/m 11 januari.

Sinds de Amsterdamse gemeente-aankopen niet langer onzichtbaar plaatsvinden maar door Rudi Fuchs regelmatig in het Stedelijk Museum tentoon gesteld worden, is de kwaliteit van het aanbod sterk toegenomen. De exposities zijn uitgegroeid tot kleine overzichten van de stand van zaken binnen de hedendaagse Nederlandse kunst. Deze versie heet In de sloot, uit de sloot met werk van o.a. Alexandra Rouppe van der Voort, Gillion Grantsaan, Aernout Mik, Barbara Visser, Hans van Houwelingen en Britta Huttenlocher, t/m 1 februari.

Verder in het Stedelijk Museum negenenzeventig, nooit eerder in het openbaar getoonde tekeningen, aquarellen en gouaches van de Russische constructivist Kasimir Malevitsj (1878-1935) afkomstig uit de verzameling van de in 1996 overleden Russische literatuurwetenschapper Nikolaj Chardzijev (t/m 25 januari), en Free from Content, werk van Bjarne Melgaard (t/m 18 januari).

Met honderden archeologische vondsten, waaronder manshoge godenbeelden, grafgiften, sieraden en de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto schenkt De Nieuwe Kerk aandacht aan de beschaving van het antieke Nubië. Van 3500 voor tot 350 na Christus lag Nubië in het Nijlland ten zuiden van Egypte. De Zwarte Farao's, heet de tentoonstelling en die titel slaat met name op de periode waarin de Nubische koningen als farao's over Egypte regeerden (712-656 v. Chr.). Tot en met 1 februari.

Den Bosch

Onder de titel Imponderabilia is in Stichting KW14, in de voormalige brandweerkazerne, Jan Heinstraat 1, werk samengebracht van elf kunstenaars, onder wie Paul Klemann, Hans van der Pennen en Marjan Teeuwen. De gemeenschappelijke noemer van dit heel diverse werk is 'verstoring'. Tot en met 18 januari.

Den Haag

Museum Het Paleis stelt recente sculpturen van Auke de Vries tentoon. De Vries kreeg onlangs Ouborg Prijs uitgereikt, de oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. Tot en met 22 februari. Auke de Vries leidt op 28 december, 11 en 25 januari en 8 februari het publiek rond op zijn eigen tentoonstelling. Aanvang steeds 14 uur. In het Koetshuis van Museum Paleis Lange Voorhout, een tentoonstelling van Andy Warhol met werken uit de periode 1953-1986. Met onder meer de serie zeefdrukken 'Reigning Queens' en de doeken 'Judy Garland' en 'Black Lenin'. Pope of pop, tot en met 31 januari.

In Stroom HCBK, Toussaintkade 55, een Kerstshow in de vorm van 'een geënsceneerde illusie'. Tot en met 31 januari.

Eelde

De Buitenplaats, museum voor figuratieve kunst aan de Hoofdweg 76, wijdt een tentoonstelling aan het werk van de Amsterdamse schilder/graficus/illustrator Nicolaas Wijnberg uit de periode 1980 tot heden, t/m 8 maart.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum wijdt de komende wintermaanden een grote tentoonstelling aan de vroege 'portretten' van de Belgische kunstenaar Jan Vercruysse, t/m 1 februari.

Enschede

Charles Henri Joseph Leickert (1816-1907) was halverwege vorige eeuw een van de meest gewaardeerde Nederlandse landschapsschilders. Het Rijksmuseum Twenthe wijdt met zeventig schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten een overzicht aan deze, wat in de vergetelheid geraakte landschapsschilder. Tot en met 18 januari.

Gouda

Het Stedelijk Museum toont zeventien kleine bronssculpturen van Jacques Lipchitz, samen met veertig kleinsculpturen van twintig hedendaagse Nederlandse kunstenaars onder wie Karin Arink, Sjoerd Buisman, Helen Frik. Tot en met 1 maart.

Haarlem

De tentoonstelling Nutoen in de Verweyhal brengt werk bijeen van Sigurdur Gudmundsson. Recent beeldhouwwerk wordt tentoongesteld samen met zijn conceptuele kunst uit de Fluxus-periode, 25 jaar geleden. Tot en met 2 februari.

Heerlen

Tijdens de jaren zestig was de Schotse kunstenaar Ian Hamilton Finlay een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de visuele poëzie. Later verbond hij poëzie met beeldhouwkunst in zijn inmiddels vermaarde tuin 'Little Sparta', op het domein van zijn huis dat hij al meer dan twintig jaar niet verlaten heeft. Zijn voortdurende strijd voor een cultuur van de geest, het behoud van schoonheid en tegen de incompetentie van de politiek, heeft hem tot een markante kunstenaar gemaakt, wars van moderne trends. Stadsgalerij Heerlen toont een overzicht van zijn grafische werk, t/m 18 januari.

Laren

De tentoonstelling van de belangrijke Sara Lee Collectie in het Singer Museum is verlengd tot en met 15 februari.

Maastricht

Een dubbeltentoonstelling aan de Belgische grens: de kunstenaars die deelenemen aan (P)reservations treden buiten het (veilige) 'reservaat' van de kunst en gaan een kruisbestuiving aan met de wetenschap. In het voormalige Bonnefantenmuseum (Entre-Deux gebouw, Dominikanerplein 5) en in het Provinciaal Museum (Zuivelmarkt 33) in Hasselt werk van Mark Dion, Henrik Hakansson, Suchan Kinoshita, Florence Manlik, Honoré d'O, Paul Perry en Mike Tyler. Tot en met 15 februari.

Rotterdam

In de Kunsthal de tentoonstelling Blauwdrukken voor een groene toekomst, een overzicht van de genomineerden van dit jaar en afgelopen jaren voor de Milieu Kunstprijs. Tot en met 25 januari. Verder in De Kunsthal driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School, die actief waren in de tweede helft van de negentiende eeuw. Uit alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, tot en met 18 janu-

ari.

Rotterdam

Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp was de eerste Westerse schilder die de paradijselijke sfeer van Bali verbeeldde. In een drieluik wordt de komende tijd in Rotterdam, Assen en Hoorn aandacht besteed aan Nieuwenkamp. De Kunsthal in Rotterdam exposeert Nieuwenkamps Indische houtsnedes, etsen en schilderijen en een ruime selectie uit zijn etnografica (t/m 1 maart). Het Westfries Museum in Hoorn toont een overzicht van de Hollandse stadsgezichten die Nieuwenkamp maakte van o.a. Edam, Monnickendam en Hoorn (t/m 1 februari). En tot slot het Drents Museum in Assen besteedt met werk uit o.a. Italië, Egypte, India en niet te vergeten Nederlands-Indië aandacht aan de vele reizen die hij maakte (t/m 1 maart).

In het Chabot Museum een presentatie van het werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke'. Met schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en foto's uit alle perioden van zijn leven. Tot en met 18 januari.

Een driedubbele tentoonsteling over de 19de-eeuwse schilder Charles Rochussen. In het Schielandshuis wordt een profiel geschetst aan de hand van zijn stadsgezichten, toneelaffiches en zijn illustraties. De Archiefwinkel laat zijn topografische interesses zien, terwijl Paleis het Loo in Apeldoorn zijn historie-stukken toont en belicht de relatie die Rochussen onderhield met Paleis Het Loo, waar hij in tijd van Willem III een graag gezien gast was. Tot en met 18 januari.

Tilburg

Na zeventien jaar is de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone terug in Nederland. In een overzicht van zijn werk in De Pont toont Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, tot en met 8 februari.

Utrecht

Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, toont 'het beste van het beste volgens F. Franciscus'. Werk van Rob Birza, Erwin Olaf, Jaap Hinten, Paul Kleemann, Wild Vlees, Ronald Ophuis. Tot en met 24 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden