BEELDENDE KUNST

Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, presenteert fotowerken van de Israëlische kunstenares Tiranit Barzilay, 30 januari t/m 13 maart...

Amsterdam

De 'Amsterdamse Limburger' Jef Diederen brengt met een serie van 35 werken op papier een eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden vriend en collega-kunstenaar Pieter Defesche. Van 30 januari t/m 28 februari in galerie Nine, Keizersgracht 570.

Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, toont gelijktijdig met het Stedelijk Museum, schilderijen van de Amerikaanse kunstenares Jo Baer, t/m 27 februari.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Abraham, een weerslag van de bonte stoet van kunstenaars die in de toekomst in de galerie te zien zullen zijn. De titel verwijst naar de 50ste verjaardag van galeriehouder Dirk Vermeulen. Van 30 januari t/m 3 maart.

Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, exposeert schilderijen van Alexandra Brown en tekeningen van Stephanie de Coo, 30 januari t/m 27 februari.

In de Achterzaal van W 139, Warmoesstraat 139, Een bleek huis, een replica van een modernistische bungalow, aangekleed met beelden, tekeningen, beelden en teksten van zeventien kunstenaars (Ivan Dobrev, Marcel Doorduin, Sean Dower, Marcel van Eeden, Dora Garcia, Luk Gobyn, Arjan van Helmond, Nic Hess, nanette van de Lisdonk, Andreas & Michael Nitschke, Michael Raedecker, P.J. Roggeband, Christof Steinmann, Michael Tedja, Veron Urdarianu, Leen Voet, Menno Wigman en Luuk Wilmering, t/m 21 februari; in de voorzaal 'Iets op Bach' van Sven Augustijnen, t/m 7 februari.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont nieuw werk van Merijn Bolink, Job Koelewijn, Matthew Monahan, Maria Roosen en Berend Strik, t/m 27 februari.

Het Consortium, in Pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade 29, verenigt in Not I werk van kunstenaars die zich lieten inspireren door Samuel Beckett. Met werk van Richard Crow, Clea Daiber, Pieter Hensen, Mary McIntyre, Liliana Moro, Dermot O'Brien, Maurice van Tellingen en Joris Wille. Tot en met 21 februari (vrijdag t/m zondag van 14 tot 18 uur). Tegelijkertijd bij Vedute, Tussen de Bogen 42, 3D manuscripten van de hand van voornoemde kunstenaars (vrijdag en zaterdag).

Het Nederlands Instituut voor mediakunst, Montevideo/TBA presenteert Nordic Light, Nordic scenes in the 1990's, hedendaagse kunst uit Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland, t/m 6 februari.

In Museum van Loon, op loopafstand van het Rijksmuseum waar een overzicht van Adriaen de Vries te zien is, een tentoonstelling over zijn leermeester, de Florentijnse beeldhouwer Giambologna (1529-1608). Tot en met 14 maart.

Stedelijk Museum: Mooi maar goed toont een selectie van wat er de afgelopen elf jaar op grafisch gebied gepresteerd is, t/m 28 februari; een overzicht van de Amerikaanse kunstenares Jo Baer, t/m 22 februari; Maks, Breitner en Sluijters toont het kleurrijke werk van Kees Maks uit de collectie, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten Breitner en Sluijters, t/m 7 februari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Arnhem

Er moet geschilderd worden, een muurcollage van Edward Brantsen en muurschilderingen van Jan Maarten Voskuil en Rado Konecnik in Het Hooghuis, Vossenstraat 10, t/m 7 februari.

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst met werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Den Bosch

Zaterdag de opening van de tentoonstelling Broeikas waarvoor Manon Bovenkerk, Gary Hurst, Leroy van Lieshout en Dirk van Lieshout al enige tijd hebben (samen)gewerkt in Artis, Boschveldweg 471. Tot en met 14 februari. Op 7 februari 's middags The inventors Art Show waarmee Ab Daniels en Michiel Kassies , Simon van Wees, Feddo van Riel, Theo Jansen, Joost Conijn en Hildegard Dekker hun uitvindingen presenteren.

Den Haag

Museum Panorama Mesdag presenteert geschilderde portretten van de koningin, van de hand van Suzan Offereins, t/m 28 februari.

In het Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1, de resultaten van de kunstestafettereeks Mooi versus Mentaliteit, waaraan o.a. Alicia Framis, Lydia Schouten, Marieke van der Lippe en Jeanne van Heeswijk deelnamen, t/m 5 februari.

Haagse schilders in de Gouden Eeuw (Jan Steen, Jan van Goyen, Abraham van Beijeren, e.a.) in het Haags Historisch Museum, t/m 7 maart.

Deurne

Naakt in rode gloed in Museum De Wieger is een thematentoonstelling over de verbeelding van de menselijke figuur in werk van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg, t/m 14 maart.

Eindhoven

Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, toont 'Diptychons & Triptychons' van Franz Immoos, 30 januari t/m 6 maart.

Groningen

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Haarlem

Galerie Rob de Vries, Spaarnwoudestraat 47, toont tekeningen van Armando, Gijs Assmann, Tjibbe Hoogriemstra, Arno Kramer, Mariette Linders, Marc Nagtzaam, Joseph Semah, Piet Tuytel en Auke de Vries. Tot en met 14 februari.

Een dubbeltentoonstelling over de kunstenaar Jacobus van Looy (1855-1930) in Haarlem: de Verweyhal toont zijn olieverfschilderijen, het Teylers Museum zijn tekeningen, pastels en aquarellen, t/m 28 februari.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van Ilya Kabakov waarmee hij de Sovjet-samenleving bekritiseert, maar ook zijn liefde voor het land laat zien. De eerste tekeningen dateren uit de jaren vijftig. Tot en met 21 februari.

Helmond

Het Gemeentemuseum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

In de Nederlandse Cacaofabriek, Engelseweg 1b, de installatie Horror Vacui 'een veelbesproken absentie ofwel verzwegen aanwezigheid' van Erica Boom en Aurora Loerakker, 31 januari t/m 21 februari.

Leeuwarden

In het Fries Museum werken van Nederlandse en Franse meesters uit de 16de tot en met de 20ste eeuw, afkomstig uit Nederlands oudste kunsthandel De Gebroeders Douwes Fine Art uit Amsterdam. Van Jan Steen tot Jan Sluijters, t/m 21 februari.

Leiden

Drie beeldende kunst-tentoonstellingen over Marinus van der Lubbe: 'Brand meester' in het Centrum Beeldende Kunst omvat installaties, schilderijen en foto's van o.a. Lucebert, Sluik/Kurpershoek en Lidwien van de Ven. In de Centrale Bibliotheek een historische tentoonstelling. In de Lakenhal een historische fototentoonstelling over Leiden in de jaren twintig en dertig. Tot en met 14 februari.

Maastricht

Links-schilderkunst in extremis? in het Provinciehuis, toont aan de hand van werk van de internationale kunstenaars Marcel Berlanger, Angela de la Cruz, Koen delaere & Stijn Kriele, Loek Grootjans, Joseph nechvatal, Claudia Schink, Herwig Steiner, Amikam Toren en Dario Urzay aan, dat de schilderkunst nog toekomst heeft, t/m 12 februari.

Middelburg

In de Vleeshal 'Nightprowler' van Tobias Rehberger; in de Kabinetten van de Vleeshal 'How sweet II', schilderijen van Guido Lippens, 'untitled (the sleepwalkers)' van Sophie Tottie, en werk van Jaap Kronemans. t/m 7 maart.

Otterlo

De beeldentuin van het Kröller Müller Museum blijft voor het eerst deze winter open voor publiek.

Roermond

Het Stedelijk Museum exposeert een groot aantal schilderijen van Ien Lucas (1955). Van 30 januari tot en met 28 maart.

Galerie Wansink, Neerstraat 76, toont schilderijen en werken op papier van Joop Vugs, t/m 7 maart.

Rotterdam

In het Nederlands Architectuur instituut Echo, een drieluik van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar en filmmaker William Kentridge (1955). Van 2 februari t/m 5 april.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de benefiettentoonstelling ten bate van het Liliane Fonds (fonds voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden) verlengd t/m 7 februari; zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari.

Onder de titel 'Sauce can drip the ground (but little)/ Sauce can drip in mud like/ sparkling water in the ocean' presenteert het Goethe-institut schilderijen en tekeningen van Nikolaus List. Tot en met 19 februari.

Bij Mama, Witte de Withstraat 31, Let there be light, lichtsculpturen van Jasper van der Made en Ink, en een nieuwe installatie van Coenen + Bosma. Tot en met 28 februari.

Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, stelt de kamers uit zijn woonhuis ter beschikking voor een installatie van Fransje Killaars, lichtobjecten van Dum Office, tekeningen en foto's van Richard en Youri Menken, en een beeld van Annemiek Baars. Tot en met 27 februari.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert de Cookie Snow Feature met werk van Lisa Beck, Dike Blair, Lucky DeBellevue, Joe Cavallaro, Jason Fox, Michael Lazarus, Judy Linn, Jerry Philips, Alexander Ross en B. Wurtz. Tot en met 7 februari.

Het Historisch Museum presenteert in Het Schielandshuis pastels, tekeningen en schilderijen van de Belgische schilder Eugeen Van Mieghem, t/m 28 februari.

In de Kunsthal foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen, een 'sensitief kunstenaar in een snelle wereld', 30 januari t/m 4 april; de tentoonstelling Vier miljoen jaar mens over de evolutie van de mens t/m 28 februari; een overzicht van de Noorse schilder Odd Nerdrum, al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, t/m 14 maart; voorts 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars, t/m 28 februari; een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

sittard

In Het Domein de tentoonstelling In Fluïdum met sculpturen, tekeningen en foto's van de Belgische kunstenaar Johan Tahon; tegelijkertijd de installatie Once... van Risk Hazekamp. Tot en met 21 maart.

Tilburg

Schilderijen en tekeningen van Bettie van Haaster, 30 januari t/m 16 mei in Stichting De Pont.

FAXX podium voor hedendaagse kunst, Dunantstraat 1, presenteert werk van Werner Moonen dat varieert op Van Eyck's schilderij 'Arnolfini en zijn bruid'; uit het werk van Koen Delaere spreekt de fascinatie voor de principes van de groei: hybrides, symbiose, vergroeiing, mutatie. Van 31 januari t/m 7 maart.

In het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Soft Sculptures, 'zachte' beelden van Lidy Jacobs, Nico Parlevliet, Femke van Heerikhuizen en Harry Boom; voorts solotentoonstellingen van Wilma Kuil en Karin Arink, t/m 18 april.

Velp

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, toont grafiek, tekeningen, glas en keramiek van Mark Brusse, schilderijen en video- en geluidsinstallaties van Yvonne van Woggelum, en beelden van Auke Wassenaar, t/m 14 februari.

Venlo

Museum Bommel van Dam toont beelden van Arie Berkulin en schilderijen van Theo Kuijpers, t/m 11 april.

Vlissingen

Kunstcentrum Sittard is te gast in de Watertoren met solotentoonstellingen van Marcel Blekendaal, Edwin Maas, Jan de Vliegher, Zjul Devens, Phill Niblock en Maria Blondeel, t/m 21 februari.

Zwolle

De antropomorfe sculpturen van Jacinto Zwiers zijn nog tot en met 5 februari te zien bij Het Langhuis, Goudsteeg 8.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden