BEELDENDE KUNST

In Private Room/Public Space wordt aan de hand van video-installaties, fotografie en ruimtelijk werk geïllustreerd hoe de openbare ruimte verandert....

Amstelveen

Het Cobra Museum presenteert een overzicht van vijftig schilderijen, gouaches en tekeningen van Jan Roëde, t/m 23 mei; t/m 28 maart toont het museum nog 35 schilderijen van de expressionisten Jef Diederen, Ger Lataster, Jan Sierhuis en Pierre van Soest.

Amsterdam

In Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, foto's van Andries Botha, een keramisch tableau van Harry van Dierendonck, sculpturen van Keith Edmier en Elfride Skramovsky, en vitrinekasten van Christine en Irene Hohenbüchler. In editie: werk van Jo Baer en Marlene Dumas/Andries Botha. Van 13 maart t/m 17 april.

'Verruimde schilderkunst'. Onder die noemer presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, werk van Jannie Regnerus en Roy Villevoye, 14 maart t/m 25 april.

In de Gate Foundation, Keizersgracht 613, recente werken van Gillion Grantsaan, opening vanavond om 18 uur.

Metis, Keizersgracht 688, presenteert in Stock-In-Trade werk van o.a Harold Schouten, Harald Vlugt, Jessica Keppel en Helen Frik. Van 11 maart t/m 3 april.

In Clay Games II verkennen kunstenaars de mogelijkheden van keramiek, met name de mogelijkheid om het te reproduceren. Aschenbach Galerie, Bilderdijkstraat 165c, toont keramiek van Bastienne Kramer, Maurice Frijmuth, Hester Oerlemans, Jozef van der Heijden en Louise Schouwenberg. Van 5 maart t/m 14 april.

In Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, nieuw werk van Martin van Vreden en beelden van Caro Bensca, 7 maart t/m 7 april.

Bij De Nederlandsche Bank Hunting & Fishing van Paul Kooiker, t/m 9 april.

'Kaduuk, kapot, weerloos en verontrustend' zijn omschrijvingen die galerie Fons Welters geeft over het werk van Tom Claassen. Van 6 maart t/m 17 april.

W139, Warmoesstraat 139, brengt videowerk bijeen dat een ruwe, homemade sfeer uitademt. Level zero cinema met werk van Erwin Wurm, Stefan Banz, Joël Bartoloméo, Lucy Gunning, Josep Maria Martin, en Annika Ström, toont films die terug naar af, terug naar het nulpunt gaan. t/m 4 april.

Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, toont werk van Erzsébet Baerveldt, t/m 10 april.

Bloom Gallery presenteert een solotentoonstelling van Kiki Lamers. In de Project Room videowerk van Elske Neus, t/m 3 april.

'And.. and... and... and...', in Het Consortium in pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade 29, brengt werk bijeen waarin taal centraal staat. Deelnemende kunstenaars zijn Alexandre David, Joseph Grigely, Annabel Howland, Brighid Lowe en Imogen Stidworthy, t/m 28 maart.

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo, Keizersgracht 264, video- en fotowerken van Tracey Emin, Sam Taylor Wood, Joachim Koester, Honoré d'O, Grazia Toderi, Alexandra Tessensohn en Tracey Moffatt onder de titel 'Public-Private', t/m 21 maart.

Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe reeks bestandscatalogi die het Amsterdams Historisch Museum uitgeeft, een tentoonstelling met achttiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst. Uitmuntend fraay geteekend, t/m 2 mei.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Stedelijk Museum: een tentoonstelling van vijftig schilderijen, beelden en werken op papier van Georg Baselitz, die de band die de Duitse schilder met Nederland heeft illustreren, t/m 11 april; Mooi maar goed, Grafisch ontwerpen in Nederland (1987-1998) is verlengd t/m 14 april.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Arnhem

Het Hooghuis, Vossenstraat 10, presenteert vier experimenten van studenten van Hogeschool voor de Kunsten Arnhem: Anhge Taggert, Arnout Smith, Rosanne van Klaveren en Giovanini Barros, 13 maart t/m 4 april. Opening zaterdag met Schreuders & Ouwerkerk, Anthony Litjes en Karel van der Eijk.

Breda

De Beyerd, Boschstraat 22, presenteert een overzicht van schilderijen, tekeningen, objecten en beelden van Mark Brusse, t/m 28 maart.

Bussum

In de nieuwe galerie Forrer, Visserstraat 40, Spring, Summer, Autumn: vijftien jaar grafiek van Harald Vlugt (1957). Centraal staat een serie van drie prenten die Vlugt vorig jaar maakte t.g.v. de tentoonstelling 'Het feest van de lithografie' in het Rijksmuseum. Van 13 maart t/m 1 mei.

Den Bosch

Elf kunstenaars lieten zich inspireren door het gebouw Unité d'Habitation van Le Corbusier. Stichting Artis, Boschveldweg 471, toont de werken van o.a. Liquid Media (animaties en installaties), Alex Bag (film), Floriaan Went (Zwitserse landschappen) en Job Floris (units). Van 14 maart t/m 5 april.

Den Haag

In Museum het Paleis een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats presenteert werk van de Nederlandse schilder Hermann Markard, 14 maart t/m 6 juni.

Enschede

In Rijksmuseum Twenthe tien grote drieluiken van Frank van Hemert die alle de titel 'Geboorte leven dood' meekregen, t/m 28 maart.

Heemstede

Aan den lijve in het Oude Slot, Lelylaan 6, is een tentoonstelling met werk van veertig (jonge) kunstenaars, met het menselijk lichaam als inspiratiebron, 7 maart t/m 18 april.

Hoorn

In de Mariakapel, Korte Achterstraat 2a, presenteert Sandberg2 installaties van Moritz Hoffmann en Jonas Larsen, t/m 28 maart.

Gorinchem

De stoel is onderwerp van een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, t/m 18 april.

Groningen

GR95 is een collectief van acht kunstenaars die elkaar in hun ontwikkeling volgen en van commentaar voorzien. In de HBS, Grote Kruisstraat 3, een tentoonstelling: Bait!, 13 maart t/m 4 april.

Groninger Museum: platenhoezen gefotografeerd door Paul Huf. 'Hufs favorites', t/m 18 april; abstracte tekenkunst uit de jaren vijftig en zestig (van Jordens tot Tissing en van Ouborg tot Struycken), t/m 25 april; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en werken van Quik, t/m 14 maart.

Haarlem

In het Teylers Museum zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Heerlen

Gotische reflecties in de Stadsgalerij Heerlen brengt hedendaagse kunstwerken bijeen waarin gotische kathedralen centraal staan. Met werk van Jan de Beus, Martinus Boezem, Mynke Buskens, Jan Dibbets, Roland Fischer, Henk Hage, Toine Horvers, Marc Mulders, Pjotr Müller, t/m 23 mei.

Helmond

De Nederlandse Cacaofabriek, Engelseweg 1b, presenteert nieuwe werken van Iris van Dongen, t/m 28 maart.

Laren

In het Singer Museum een overzicht van honderd schilderijen van de veelschilder Jan Sluijters (1881-1957), t/m 25 april.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; recent werk van Siree van der Velde, t/m 11 april.

Maastricht

Hedendaagsche Limburgsche Kunst (Haags Gemeentemuseum, 1937) is een reconstructie van de tentoonstelling van Limburgse kunst, zoals die ruim zestig jaar geleden in het Haags Gemeentemuseum was te zien. Tot en met 25 april in Museum Spaans Gouvernement.

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Nijmegen

Het Architectuurcentrum Nijmegen, Kannenmarkt 6, is een van de vijf expositeruimtes die tezamen werk van 33 kunstenaars presenteren onder de titel Regels zijn regels: foto's van Auke van der Beek en Frank Kok, beelden van Peter Jansen en schilderijen van Annelies Witjes. De andere kunstruimtes zijn Villa Lila (In de Betouwstraat 9), de Snijderskazerne (Gelderselaan 3), Kerkje Neerbosch (Dorpsstraat) en De Olifant (Priemstraat 57). Van 12 maart t/m 11 april.

Rotterdam

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, sluit aan bij de Blumenfeld-expositie in het Amsterdams Joods Historisch Museum, met de tentoonstelling What are friends for. Hierin portretten die Erwin Blumenfeld en Paul Citroen maakten van hun (kunstenaars)vrienden. Tegelijkertijd presenteert Snoei foto's van de hedendaagse Britse kunstenaar Paul Smith over het thema vriendschap.

In de Kunsthal foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen, een 'sensitief kunstenaar in een snelle wereld', t/m 4 april.

Rijswijk

In Museum Rijswijk t/m 21 maart papierschilderijen van Pat Gentenaar-Torley. Van plantaardige vezels en pigmenten maakt ze gekleurde pulp die zij in lagen verwerkt tot een schilderij.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei.

Utrecht

In Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, Wij vieren de wereld, een tentoonstelling over 'het wonderlijke universum' van tekenaar/ woordenverzamelaar P.J. Roggebrand en de beeldhouwer Arjen Lancel, t/m 28 maart.

Venlo

Museum Van Bommel van Dam toont beelden van Arie Berkulin en schilderijen van Theo Kuijpers, t/m 11 april.

Vlissingen

De Watertoren exposeert film, video, fotografie en mixed media van Jasper Goedman, sculpturen van Raymond Minnen, schilderijen van Jan van Asbeck, installaties van Peter Vermeulen, en een serie werken van Bo de Jong, t/m 2 mei.

Voorburg

Het Huygensmuseum Hofwijck presenteert schilderijen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik, 20 maart t/m 4 juli.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden