BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Almere

Endless Tangibility is een project van Marcel van Campen, dat onder meer resulteerde in een landschapskunstwerk op het eiland Utopia (in het Weerwater tussen Almere Stad en Haven). Medewerking verleenden Olaf Biessen, Adriaan Rees, Paul de Reus en de Amerikanen Dan Devine en Lawre Stone. Tot en met 1 oktober.

Amsterdam

Beelden in hout en glas van Liesje Smolders en Caroline Prisse, 'Zomerdromen', in de SBK Kunstuitleen, Zeilmakerstraat 15. Van 18 augustus t/m 17 september.

Van Gogh Museum: De wereld van Montmartre is een tentoonstelling over de beroemde Parijse kunstenaarswijk, de bakermat voor stromingen als dada, surrealisme, fluxus en performance art (t/m 24 september); Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van Van Gogh, Rousseau, Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

Stedelijk Museum: werken op papier van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 3 september; de zomeropstelling Hangen-staan-liggen in de nieuwe vleugel is een greep uit de collectie van minimal art, conceptuele kunst en arte povera van o.a. Andre, Brouwn, Dibbets, Gilbert & George, Merz, Nauman, LeWitt en Calder (t/m 3 september); Werkman en de avant-garde, t/m 3 september.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten, 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober); Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw, t/m 17 september.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst Poésie, Love, Sneeuwwitje, Pfft..., aanwinsten uit de afgelopen twee decennia (t/m 10 september) en een retrospectief van de Joegoslavische kunstenares Milica Tomic ('60), t/m 3 september.

Beetsterzwaag

Nieuwe schilderijen van Emilio Kruithof, die twee favoriete onderwerpen heeft: pin-ups en auto's. Tot en met 4 september in kunstruimte Wagemans.

Den Haag

Op het Lange Voorhout t/m 12 september Den Haag Sculptuur: veertig beelden bijeengebracht onder het motto 'De mens in beweging', naar Rodins bronzen beeld 'L'homme qui marche'.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober; in de tuin een beeld van de Duitse kunstenaar Jürgen Partenheimer, t/m 13 september.

Kampen

Cornelis Springer en het Nederlandse stadsgezicht in de 19de eeuw in Langs IJssel en de Zuiderzee, t/m 10 september in het Stedelijk Museum.

Leiden

'Voices from Japan', t/m 1 oktober: in De Lakenhal Trading Views met werk van vier gevestigde Japanse kunstenaars, Matsui, Nara, Yanobe en Takahashi; in het Centrum Beeldende Kunst een installatie van Oiwa, 'Garden of Eden', en een expositie van Hiroyuki Matsukage en in de Hortus Botanicus het 'Revive Time Kaki Tree Project' van Tatsuo Miyajima, dat te maken heeft met een boom die de atoombom overleefde. In het het Rijksmuseum voor Volkenkunde Holland, Japan & De Liefde, over het handelsschip De Liefde dat op Japan voer (t/m 17 september).

Rijswijk

Vierentwintig internationale papierkunstenaars doen mee aan de derde Holland Papier Biënnale 2000, t/m 10 september in Museum Rijswijk.

Rotterdam

Op verzoek van TENT. Centrum Beelden Kunst (Witte de Withstraat 50) stelde kunstcriticus Dolf Welling (81) een tentoonstelling samen. Het eigen verhaal, van 19 augustus t/m 10 september.

Boijmans Van Beuningen: de tentoonstelling Exorcisme/Esthetisch Terrorisme trakteert het publiek onder meer op wulpse kadavers, gekooide nachtmerries en verse braakballen van onder anderen Louise Bourgeois, Atelier van Lieshout en Bruce Nauman, t/m 3 september.

Nog tot en met 27 augustus in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Voor mij is de tube uitgeknepen, pop art uit de jaren zestig van Gustav Asselbergs, Wim T. Schippers en Woody van Amen.

Tilburg

Stichting De Pont: tekeningen en aquarellen van Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Chris Driessen en Marianne Brouwer initieerden het beeldende kunstproject Lustwarande/ Pleasure-garden in De Oude Warande, het sterrenbos aan de rand van de stad. Met werk van Louise Bourgeois, Tom Claassen, Jan Fabre, Bertrand Lavier, Luan Nel, Franz West e.a. Van 19 augustus t/m 15 oktober.

Velp

Zijweg in de zomer, in Kunsthuis 13, laat bewegende objecten zien van o.a. Harry Arling, Ann de Booij, Esther Bruggink en Ernst Laeven.

Venray

De derde tentoonstelling waarin Britse kunstenaars hun visie op de wereld kunnen laten zien, Great Britain 3, in het Odapark is verlengd t/m 27 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden