BEELDENDE KUNST

Het 16de-eeuwse beschilderde tongewelf van de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen, vermoedelijk van de hand van Jacob Cornelisz van Oostsanen, staat i.v.m....

Alkmaar

Almere

Guillaume Bijl presenteert met 'Herfst' de laatste in de reeks De vier jaargetijden. Bijl heeft De Paviljoens ingericht als een rariteitenkabinet met daarin treffende voorwerpen van beroemde, overleden personages, t/m 1 november.

Amersfoort

Onder de titel Uit zicht toont het CBK, Breestraat 1, 'landschapsschilderijen' van Paul van Zoelen, 11 oktober t/m 8 november.

Amstelveen

Een overzicht van Alphons Freijmuth in het Cobra Museum, tot en met 1 november.

Amsterdam

Gallery Delaive, Spiegelgracht 223, presenteert de bizarre, vrolijke sculpturen van Niki de Saint Phalle, 9 oktober t/m 1 november.

Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, toont werk van Ed Gebski, 10 oktober t/m 7 november.

Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, viert 'Vijf jaar' met o.a. werk van Marlies Appel, Hieke Luik, Wilfried Lansink en Margriet Thissen, 10 oktober t/m 11 november.

In galerie Onrust, Planciusstraat 9a, werk van Hillbrand van Kampen, 11 oktober t/m 7 november.

Smart Project Space heeft voor dit seizoen vier VJ-party's op het programma staan. Vrijdag om 22 uur is in de ruimte aan de Kloveniersburgwal 48 de eerste: I.contact, met vj Gerald van der Kaap en dj Taco.

In Galerie Y-burg in Vrieshuis Amerika aan de Oostelijke Handelskade 25, presentaties van Natascha Hagenbeek en Leon van den Eijkel, t/m 17 oktober.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Ruislip: werk van Jonathan Callan, Judith Dean, Paul Morrisson en David Thorpe, t/m 4 november.

Rembrandt aan de Amstel, landschapstekeningen van Rembrandt en tijdgenoten in in Het Gemeentearchief (Amsteldijk 67); Buiten tekenen in Rembrandts tijd in het Rembrandthuis over het ambacht van 17de-eeuwse landschapstekenaars. Beide tentoonstellingen t/m 29 november. Tussen Het Rembrandthuis en Het Gemeentearchief is een pendeldienst per boot vanaf 10.45 uur, elke drie kwartier.

Collages en sculpturen van Harald Vlugt in Galerie Metis, Keizersgracht 688, t/m 24 oktober.

Vespertime heet de tentoonstelling van Tim Benjamin in Artkitchen Gallery, Herengracht 160, t/m 7 november.

In Arti et Amicitiae een expositie van Jan van de Pavert, die vorige week de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst ontving. House tape muur, t/m 18 oktober.

In de onlangs heropende Oude Kerk de tentoonstelling Transparantie met werk van o.a. Adam Colton, Mathilde ter Heijne, Job Koelewijn en Dan Graham, t/m 23 november.

Negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april; De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksmuseum ook etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober.

In het Stedelijk Museum een groot overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november); Gotische Mädchen is de titel van een serie van 49 tekeningen van Georg Baselitz, t/m 18 oktober.

Life is a bitch is de titel van een expositie in De Appel. Zes kunstenaars, onder wie Nobuyoshi Araki, Tracey Emin en Ronald Ophuis, maken hun eigen, intieme leefomgeving tot onderwerp, t/m 25 oktober.

Arnhem

In de serie van twaalf interculturele ontmoetingen 'Lengte, Breedte en Diepte' in De Gele Rijder, t/m 18 oktober werk van Tim Benjamin, Peter Mason en Willem Sanders.

Vijftien installaties van in Nederland werkende kunstenaars als Peter Stel, Keiko Sato, Fiona Tan, Federico d'Orazio, in het Museum voor Moderne Kunst t/m 14 november.

Bergen

Bergen en Bergen aan Zee staan van 16 t/m 25 oktober in het teken van de Kunst-10-daagse: er zijn concerten en tentoonstellingen (onder meer Henri ten Holt in Museum Kranenburgh), lezingen, veilingen en kunstroutes.

Delft

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

Den Bosch

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt een inkijkje in het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland, t/m 10 januari.

Den Haag

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, lanceert vanavond voor het eerst een 'satellietprogramma' met geluidskunst, video en performance. Tot en met 25 oktober in de galerie ook schilderijen van Kris van Dessel en beelden van Ingrid van der Hoeven.

The Underground is Fake is een groepstentoonstelling in galerie Keller, Buitenom 15, van vier Berlijnse kunstenaars: Gabriel Serra, Oktavio Godalbez, Rupi Wegener en Geschmack, 9 t/m 18 oktober.

In het Mauritshuis de tentoonstelling Rembrandt onder het mes. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp ontleed, t/m 10 januari; portretten van de hand van Gerard ter Borgh, t/m 11 oktober.

Deventer

In de Bergkerk installaties van Albert Dedden en Paul Keizer, geïnspireerd op modelbouwpakketten van vliegtuigen, t/m 22 november.

Diepenheim

Beelden en grote tekeningen van Helen Frik, t/m 4 november in Kunstvereniging Diepenheim.

Dordrecht

Nachtlicht in tekengenootschap Pictura, Voorstraat 190, behelst schilderijen en tekeningen van Evelyn Jansen en schilderijen, tekeningen, grafiek en objecten van Robin Lassche, 9 oktober t/m 5 november.

Eindhoven

In Museum Kempenland de expositie Gelicht uit het palet van Brabantse schilders; een overzicht van na-oorlogse schilders uit de regio Eindhoven. Tot en met 8 november.

Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe tekeningen, modellen, objecten en schilderijen van Geert-Jan Oostende, t/m 8 november; portrettekeningen van Rosemin Hendriks, t/m 18 oktober.

Beelden en objecten van de Amerikaanse fotograaf Suzanne Pastor, geïnspireerd door het boek als voorwerp. Fotogalerie Objektief, t/m 22 oktober.

Goes

Schilderijen en 'trash' van Jus Juchtmans, t/m 17 oktober in Galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3.

Gorinchem

In Slot Loevestein en het Gorcums Museum Wat van waarde is..., 'sleutel'-werken van internationale kunstenaars als Jan Dibbets, Sigmar Polke, Frank Stella, Douglas Gordon en Gerhard Richter, t/m 16 november.

Onder de hemelen de polder: kunstwerken op locatie in Gorinchem en in de polders van de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, van Gerco de Ruijter, Theo Baart, Rudy Luijtens, Jeroen van Esten en duo KKEP, t/m 1 november.

Groningen

The air is yours, use it! van het Groningse kunstenaarsinitiatief Fortuin in galerie Sign, Winschoterkade 10. Thema is de kunstenaar in zijn 'natuurlijke omgeving', t/m 1 november.

In Niggendijker, Hofstraat 21, de organische installaties van Mónica de Miquel Rubio, 'technische' beelden van Radboud Wabders, films en fotowerk van Anneke de Boer, 11 oktober t/m 8 november.

Bij Ziegler, Siedemennerstraat 13, een video-expositie met films van o.a. Manon de Boer, Jeroen Kooijmans en Quinten Trentelman, 11 oktober t/m 8 november.

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november; oud en nieuw werk van Siep van den Berg, t/m 25 oktober. Van den Berg exposeert ook in het Centrum Beeldende Kunst, t/m 1 november.

Haarlem

In Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, fotowerken van Veronika Kellndorfer, Charlie van Rest en Lon Robbé, en recente oilsticktekeningen van Piet Tuytel, 9 oktober t/m 1 november.

In het Frans Halsmuseum een kleine presentatie van schilderijen, tekeningen en schetsboeken van Otto B. de Kat, t/m 6 december; twintig 'brieven' uit Arcadia, het paradijselijke land uit de Griekse mythologie van de Amsterdamse kunstenares Pink, t/m 25 oktober.

Postcards from black America is een tentoonstelling in de Verweyhal van zo'n twintig hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars, t/m 29 november.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Heemstede

Zes visies op een beeldenpark rond Het Oude Slot van Michael van Gessel, Francine Houben, Bart Kelholt, John Körmeling, Pjotr Müller en Hanshan Roeber in Het Oude Slot, t/m 18 oktober.

Heerlen

In de serie Attitudes in de Stadsgalerij een ontmoeting tussen beeldende tegenpolen Carla Klein en Charlotte Schleiffert, t/m 29 november.

Kampen

In Kunstruimte Kampen vanaf zaterdag Anna Goos: Victor of Circumstances, in de videowand de films 'Weg' en 'Coevorden' van Liesbeth Gritter, t/m 8 november.

Kortenhoef

Misericordia, werk geïnspireerd op het thema 'de Werken van Barmhartigheid' van Mari Boeyen, Nicolas Dings, Tineke Smith, Krien Clvis, Moritz Ebinger, Peter Vermeulen en Peter Schoutsen, t/m 25 oktober in het oude kerkje van Kortenhoef.

Laren

Honderd jaar geleden vond de Nationale Tentoonstelling Vrouwenarbeid plaats, die herdacht wordt met een reeks tentoonstellingen. Het Singer Museum toont zijn kunstenaressen uit de eigen collectie, t/m 15 november.

Leeuwarden

In Bureau Leeuwarden, de actuele kunst-ruimte van het Fries Museum, tekeningen van Michael Tedja t/m 1 november.

in Museum het Princessehof voorwerpen, aardewerk en enkele zilveren en gouden objecten van Drieduizend jaar Andes cultuur, t/m 10 januari.

Leiden

De universteitsstad staat van 12 t/m 17 oktober in het teken van de Poolse Culturele Week. LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, toont Poolse grafiek van Hanna Michalska en Jacek Sroka, 11 oktober t/m 13 november.

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei '99.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, de indringende Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, 10 oktober t/m 10 januari.

Middelburg

Uri Tzaig toont twee keer per dag een videofilm met muziek van Arto Lindsay in De Vleeshal, tot en met 25 oktober.

In het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, het Stedelijk Museum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg exposities over Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933), 'schilders van Zeeland', t/m 1 november.

Nijmegen

Jan van Adrichem (onderzoekscurator) en Jorinde Seijdel (kunstcritica) spreken met Mirjam Westen (conservatrice) over Picasso's 'Les Demoiselles d'Avignon'), dinsdag in O42.

Alphons ter Avest exposeert in Kunstruimte de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, 9 oktober t/m 1 november.

The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, toont schilderijen van Monique Broekman, 9 oktober t/m 7 november.

Otterlo

Kröller Müller toont zijn tekeningencollectie van Van Gogh. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lucht- en lichtgevoelig zijn. Tot en met 3 januari.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november; De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte: werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), t/m 25 oktober.

Onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld in de Kunsthal een tentoonstelling van 'beweegbare platen', fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

In het Goethe Institut, Westersingel 9, een presentatie met werk van twaalf jonge, Duitse kunstenaars van de Kunstacademie in Düsseldorf, uit de klas van Dieter Krieg. Van 10 oktober t/m 6 november.

Spanbroek

Zestig onbekende abstracte tekeningen en voorstudies van de hand van Carel Willink, t/m 15 november in het Frisia Museum.

Tilburg

'De realiteit van het kunstwerk' is het thema van een presentatie met werk van Urs Pfannenmüller, 11 oktober t/m 1 november in De Verschijning, Lancierstraat 42.

In het Textielmuseum werk van textielkunstenaressen Madeleine Bosscher, Ria van Eyk, Loes van der Horst, Margot Wolf en Desirée Scholten-van de Rivière, t/m 17 januari.

Bij Stichting de Pont twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari), schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza (t/m 18 oktober).

In het Scryption kijkboeken van de beeldend kunstenaar Harry Vlamings, tot en met 17 oktober.

Utrecht

Dia's, foto's, video's en installaties van Jane Bendix, Michiel Kluiters en Saskia Olde Wolbers, van 11 oktober t/m 8 november bij Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2.

In Casco, Oude Gracht 366, documentaire films en video's van Pierre Faure en Floris Paalman, t/m 18 november.

Zwolle

De outsider-kunstenaar Willem van Genk lijdt aan schizofrenie, een ziektebeeld dat gepaard gaat met waanbeelden en angsten. Zijn schilderijen helpen hem grip op zijn angsten te krijgen. Museum de Stadshof toont een overzicht van zijn werk, van 10 oktober t/m 17 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden