BEELDENDE KUNST

De Stichting Kunst bij Koster exposeert schilderijen van Willem van den Broek (1967) in Gebouw Rijnstaete aan de Prins Bernhardlaan 10....

Alphen aan den Rijn

Amersfoort

Het Mondriaanhuis laat zeven schilderijen zien die particulieren aanboden met de vraag of ze echt van Mondriaan waren of niet. Volgens deskundigen zijn twee ervan echt. De expositie geeft inzicht in de manier waarop dat kan worden vastgesteld. Tot en met 2 maart, Kortegracht 11.

Amsterdam

De vernieuwde SBK-kunstuitleen op het KNSM-eiland laat beelden zien van Mary Geradts en schilderijen van Ramon Jan Vet, KNSM-laan 307-309, t/m 12 januari.

Werk van de winnaars van de Buning Brongers Prijzen 1996, voor studenten van beeldende kunstopleidingen, wordt van 25 december tot en met 12 januari tentoongesteld in De Zaaijer, Keizersgracht 22.

De expositie Aartsvaders, Engelen en Profeten laat zien hoe kunstenaars het bijbelse gedachtengoed in vroeger eeuwen verwerkten en hoe hun opvattingen in de loop der tijd veranderden. Met werk van Noord-Nederlandse prentkunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw. In het Rembrandthuis, 20 december t/m 9 maart.

Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder vraagt met de expositie Schoonheid in devotie aandacht voor religieuze kunst tijdens het Interbellum. Met werk van Mari Andriessen, Charles Eyck en anderen. Van 20 december t/m 2 maart.

Op verzoek van W139 hielden Johan Creten, Jan van de Pavert, Dave Hemminga en Nirit Peled een 'notitieboek' bij. Ze moesten hierin 'verslag' doen van gebeurtenissen die hun opvielen. Aquarellen, fotokopieën, schetsen en videobeelden uit die boeken zijn te zien in Warmoesstraat 139, onder de titel Wereldbeelden, van 20 t/m 22 december, 27 t/m 29 december en 3 t/m 5 januari.

Proton ICA presenteert in zijn tentoonstellingsruimte, Rozenstraat 8, de expositie Reuzelampionnen met werk van het Amsterdamse kunstenaarscollectief het Monsterverbond. Tot en met 5 januari.

Een deel van wat tsaar Peter driehonderd jaar geleden in Nederland aanschafte, is nu te zien in het Historisch Museum onder de noemer Peter de Grote en Holland. Voor de expositie Catharina in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Deze exposities, die de hoogtepunten vormen van het Peter de Grote Jaar, duren tot half april.

In het Stedelijk Museum de expositie Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995. Aan de honderd werken die eerder te zien waren in Paramaribo voegde het museum 35 toe. Tot en met 16 februari.

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller toont het Rijksmuseum een groot overzicht, t/m 12 januari.

Op de tentoonstelling Beyond their sex in Arti et Amicitiae laten kunstenaars zien hoe zij thema's als seksualiteit, erotiek en pornografie interpreteren. Werk van Marlies Dekkers, Tollens, Wink van Kempen e.a. (t/m 5 januari).

Arnhem

Schilderijen van Bert van Ommen en Frank Oude Weernink in galerie Maria Gunnink, Klarendalseweg 134a. Woensdag t/m zaterdag, t/m 15 februari.

Schilderijen van Elle van de Hulsbeek in Galerie Stijl, Parkstraat 22, van 20 december tot 20 januari. Ook schilderijen en samengestelde fotowerken van Hans Christiaan Peters, van 20 december tot 6 januari.

Assen

Fin-de-siècle in Polen luidt de titel van een overzicht met ruim zestig Poolse schilderijen in het Drents Museum uit de periode rond 1900 (t/m 5 januari).

Delft

In gesprek met Vermeer in Het Prinsenhof bestaat uit werk van 32 eigentijdse Nederlandse en buitenlandse beeldende kunstenaars met een grote belangstelling voor Vermeer, als Mary Waters, Alain Girel, Vanderheyden en Fortuyn/O'Brien. Tot en met 2 maart.

Den Haag

De Vrije Academie, werkplaats voor beeldende kunsten, heeft een expositie georganiseerd met recent werk van de afdelingen grafiek, fotografie en audiovisueel. Paviljoensgracht 20-24, open op werkdagen van 10 tot 16 uur. Van 19 december t/m 10 januari.

Grafiek van onder anderen Alechinsky, Armando, James Brown en Kounellis in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, t/m 22 januari.

Landschapsschilderijen van Marian Plug in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, t/m 23 januari.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan kunnen bezoekers 22 december van 12 tot 17 uur gratis naar binnen bij het Haags Historisch Museum, waarbij sinds vorig jaar ook het voormalige rijksmuseum De Gevangenpoort hoort.

Tekeningen en schilderijen van Egbert Aerts en Roeland Zijlstra in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, 20 december t/m 5 januari.

Diepenheim

Dertien landschapsfoto's van Fortuyn/O'Brien, gepresenteerd in de vorm van oude schoolplaten, met stokken boven en onder en rustbanken ervoor: dat is de nieuwste tentoonstelling in Kunstvereniging Diepenheim. Van 28 december t/m 9 februari, Grotestraat 17.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum maakte uit de eigen collectie negentiende-eeuwse schilderkunst een selectie die een beeld geeft van een eeuw landschaps- en zeeschilderkunst in Dordrecht. Met werk van onder meer Jacob van Strij en Johannes Christianus Schotel. Dordtse Schapen en Schepen duurt t/m 30 maart.

Eindhoven

Zeventien kunstenaars maakten op verzoek van Stichting Peninsula, Gestelsestraat 44c, een 'tekstwerk' voor de openbare ruimte en voor papier. De werken op papier zijn te zien in het Van Abbemuseum, de Travaux Publics (Public Works) op straat in Eindhoven. Tot en met 8 februari.

Groningen

Het Tschumi-paviljoen op het Hereplein biedt bezoekers een blik op de video-installatie Force van Peter Bogers, die geen daglicht verdraagt. Daarom: van 16 tot circa 9 uur 's ochtends. Tot en met 26 januari.

Galerie De Voorruit, Turftorenstraat 30, presenteert de groepsexpositie Lichtend Verlicht, waaraan achttien vormgevers en kunstenaars uit heel Nederland meedoen. Thema: het functionele licht. Van 22 december t/m 26 januari.

In het kader van de serie 'Groninger klassiekers' toont het Centrum Beeldende Kunst schilderijen van Jo van Dijk, t/m 5 januari. Verder t/m 26 januari etsen van Simeon Nijenhuis. En in de Triadezaal werk van Suchan Kinoshita, t/m 2 februari.

Haarlem

Voor het eerst is bijna het hele oeuvre van de expressionistische schilder Herman Kruyder (1881-1935) bijeengebracht. Kruyder werkte in Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Blaricum en Amsterdam. Gedoemde scheppingen, in de Verweyhal aan de Grote Markt, duurt t/m 9 maart. In de Vleeshal is werk te zien van leden van de Haarlemse kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel, tot en met 9 februari.

Heerlen

Kunstencentrum Signe in Heerlen en Galerie Wolfs in Maastricht hebben de tentoonstelling Het onbenoembare vooropstellen georganiseerd, met schilderijen en tekeningen van Theo Lenssen. Signe, Akerstraat 82a, van 22 december t/m 7 februari.

Leiden

The Pet Shop is een tentoonstelling in Stelling Gallery, Kruisstraat 1b, waarin kunstenaars hun visie geven op dieren. Tot en met 12 januari.

Museum De Lakenhal heeft de openingstijden tijdens het weekeinde verruimd in verband met de overzichtsexpositie van Jan van Goyen (1596-1656). Tot en met 13 januari is het museum op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur open.

Verder in De Lakenhal Honderd Zonsondergangen aan de Wassenaarse Slag van Annie Goddijn, t/m 31 maart, en 55 tekeningen van kunstenaar-geleerde Humbert de Superville (1770-1849) uit het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden, t/m 3 maart.

Muiden

Galerie Demi-Jour, Naarderstraat 5-7, laat werk zien van Henny van Setten. Van 18 december t/m 12 januari.

Nijmegen

Het Museum Commanderie van Sint Jan toont zijn nieuwe aanwinsten moderne kunst uit de afgelopen vijf jaar, met het accent op hedendaags expressionisme. Tot en met 12 januari.

Otterloo

In Museum Kröller Müller een overzicht van de Oostenrijker Franz West, t/m 19 januari. Tevens te zien: 'Landfall': 25 fotowerken van Lon Robbé, die haar werk omschrijft als 'landfoto's' (t/m 5 januari).

Rotterdam

Niet alleen in Boijmans Van Beuningen zeeschilderkunst, ook het Maritiem Museum komt met de tentoonstelling Het rijk van Neptunus, maritieme prentkunst rond de Gouden eeuw. Van 21 december t/m 31 maart. Verder in het Maritiem Museum: Scheepsportretten - aquarellen van Hans Breeman. Tot en met 9 februari.

In Boijmans: De onbekende Van Dongen, tekeningen uit de periode 1895-1914, t/m 5 januari.

Tug of war / Krachtmeting is 'een positieve tentoonstelling voor de vrede en menselijke waardigheid', aldus galerie Stichting 10. Met werk van Hamad Kalaf, Peter Bartels en David Flipse. Een 'sterrol' is weggelegd voor de Koeweiti Kalaf, die sinds twee jaar in Rotterdam woont. Hij beschildert helmen, laarzen en landmijnen die door Iraakse soldaten in de woestijn achtergelaten zijn. Heemraadssingel 244, t/m 2 februari.

De Rotterdamse kunstenaar Paul Cox (1962) heeft in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst en Museum Boijmans Van Beuningen het beeld Glas/Glas/Glas gemaakt voor het terras van het museumrestaurant. De directeuren van beide instellingen onthullen het beeld op 20 december.

Het Museum voor Volkenkunde toont t/m 5 januari een groot aantal belangrijke aanwinsten pre-Columbiaanse aardewerk en textiel. Ook Hoogtepunten uit de collectie Oceanië, Made in the Pacific, tot eind 1999.

Schiedam

Marc Ruygrok (1953) maakte twee beelden die nu te zien zijn in de onlangs gerenoveerde witte kelder van het Stedelijk Museum, onder de titel HEL (SIC), t/m 12 januari.

Tilburg

Het Nederlands Textielmuseum brengt tot en met 16 maart een hommage aan wijlen Harry Boom, met een expositie van zijn tapisserieën, fluwelen beelden en damastontwerpen.

Passie/Passion is een tentoonstelling van werk van de Franse kunstenaar Christian Boltanski (1944) in De Pont, stichting voor hedendaagse kunst. Boltanski wil de bezoeker meenemen op een tocht langs dood, herinnering, geweld en compassie. Tot en met 13 april, Wilhelminapark 1.

Uden

Museum voor Religieuze Kunst presenteert Christmas-Themes in Painting, met werk van Paul van Dongen, Marc Mulders en Reinoud van Vught. Van 21 december tot 2 maart.

Utrecht

Galerie Utrecht, Oude Gracht 340, toont schilderijen van Con van Velsen, Walter Elst, Herman Tulp, Hans Deuss en anderen, en beelden van Gis de Maeyer, Peter Petersen, Hennie van Overbeek en Wim van de Kant, t/m 14 februari.

Museum Catharijneconvent laat voorbeelden zien van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst, afkomstig uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Engelen, Monniken en Demonen, t/m 2 maart.

Veendam

Het Veenkoloniaal Museum geeft een beeld van leven en werk van Geert Hendrik Streurman (1892-1976), een van de oprichters van de Groninger kunstkring De Ploeg. Ook werk van andere Ploeg-coryfeeën. Tot en met 23 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden