BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amsterdam

In Torch (Lauriergracht 94) Anp/City Projects, een internationale samenwerkingsproject tussen galeries. Met tekeningen, installaties, fotowerk en schilderijen van Emmanuelle Mafille, Madeleine Berkhemer, Robert Gligorov, Jimi Dams en Marrilyn Minter; tegelijkertijd in Torch een solopresentatie van installaties van Marcus Weber. Van 18 maart t/m 8 april.

Werk van de schilders Moyna Flannigan en Chantal Joffe wordt van 18 maart t/m 15 april getoond in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317.

De Kunstfabriek (Czaar Peterstraat 213) heeft een nieuwe serie van olieverfschilderijen in huis: Nieuwe lente, Nieuwe Koeien. Op 18 en 19 maart (12-17 uur).

Bronzen beelden van Laurens Severijnen, schilderijen van Marja Slinger en foto's en digitaal bewerkte beelden van Chris Treffers van 18 maart t/m 2 april in het Glazen Huis (Amstelpark).

Schilderijen en litho's van de Japanse kunstenaar Masahiko Kuwahara, van 18 maart t/m 8 april bij Canvas (Lijnbaansgracht 319).

In de gerestaureerde panden van het Bijbels Museum, de Cromhouthuizen, van 17 maart t/m 25 juni plafondschilderingen van Jacob de Wit uit 1718 en 1750.

Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, presenteert Reflexive Figurations, een tentoonstelling over de positie van de schilderkunst in de huidige visuele cultuur. Met werk van Tiong Ang, David Claerhout, Aloysius Donia, Benoît Hermans, Britta Huttenlocher, Rinke Nijburg, Luc Tuymans en Gert Verhoeven. Vrijdag om 13.30 uur, voorafgaand aan de opening, wordt een symposium gehouden over dit onderwerp (zie de rubriek lezingen).

In het kader van de herdenking van 400 jaar relaties Nederland-Japan Japanse verwondering, met werk van Shiba Kõkan (1747-1818), een van de Japanse kunstenaars die in de ban raakte van het Westen. In het Amsterdams Historisch Museum, t/m 4 juni.

Wouldn't it be nice over de dialoog en interactie tussen de beeldende kunst, video en film. Met werk van de Tsjechische Emmanuelle Antille, Isabell Heimerdinger (Duitsland), Runa Islam (GB), de Nederlander Jeroen Eisinga en Owen Oppernheimer (US). Tot en met 25 maart in Nederlands Instituut voor Mediakunst (Keizersgracht 264).

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum: Jugendstil in woord en beeld - geïllustreerde dichtkunst rond 1900. Een tentoonstelling met boeken en tijdschriften vervaardigd door Duitse en Oostenrijkse Jugendstilkunstenaars, t/m 7 mei; Praag 1900: poëzie en extase zijn schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond 1900, t/m 26 maart.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls, waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april.

Stedelijk Museum: schilderijen, prenten en tekeningen van Arnulf Rainer, t/m 2 april; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan, de tentoonstelling Rond 1900 met hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april); t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India; t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Apeldoorn

Het van Reekum Museum toont van 19 maart t/m 24 april werken uit de eigen collectie.

Crimson Dragon Tattoo, samengesteld door gastcurators Anne van As en Anke Land, toont eigen werk en dat van Yvonne Fontijne, Marjoleine Boonstra en Eylem Aladogan. Van 18 maart t/m 16 april bij Archipel.

Assen

In het Drents Museum (Brink 1) een overzicht van Theo van Hoytema, een van Nederlands bekendste grafici van rond 1900. Decoratieve wandpanelen, meubels en keramiek tot 4 juni. Voorts de tentoonstelling jong! 1950-1990 over jongerencultuur en stijl in Nederland met video-adventures van Marcel Wouters, t/m 7 mei. Tegelijkertijd is in het Schielandhuis (Korte Hoogstraat 31) in Rotterdam jong! 1990-2000, t/m 7 mei.

Den Bosch

Organizer is een coproductie van Willem II concertzaal en Artis. Op 17 maart een avond met (muziek-)performances en installaties van Forel, Madeleine Berkhemer, The best real life show, Wout Rockx, Job Floris, Koot, Aad Krol, Geert Mul, Peter Stel, Gerard Koot, Wout Rockx, Job Floris en Daan van der Velde. De installaties blijven t/m 2 april in Artis.

Den Haag

Ruimtelijk werk van Jan Jaap Horstink, Barney de Krijger en Jan de Weerd en schilderijen van Jiri Nieuwenhuis, van 16 maart t/m 11 april in De Vrije Academie aan de Paviljoensgracht 20-24.

Diepenheim

Werk van beeldhouwer Michael Jacklin is van 18 maart t/m 3 mei te zien bij Kunstvereniging Diepenheim.

Eindhoven

Van Abbemuseum: Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving, t/m 7 mei.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe: de tentoonstelling Pjotr Müller. Constructie van sloophout, met werken van Frank van den Broeck (tekeningen), Ulay (foto's), Adam Colton en Veron Urdarianu (beelden), t/m 16 april.

Laren

In het Singer Museum tekeningen en kleuretsen van Rolf Weijburg en beelden van Harry de Leeuw, t/m 16 april.

Leeuwarden

In het Fries Museum zijn van 18 maart t/m 21 mei tekeningen, aquarellen en gouaches van Léon Spilliaert (1881-1946) bijeengebracht; voorts een selectie uit het werk van de Friese schilder en graficus Lode Pemmelaar, van 18 maart t/m 21 mei.

Leiden

Op twee locaties in Leiden is vanaf 16 maart werk van Cock Sjardijn te zien. Stedelijk Museum De Lakenhal toont t/m 28 mei tekeningen en keramische beelden; het Centrum Beeldende Kunst t/m 28 april schilderijen.

Groningen

Een installatie van Andreas Müller-Pohle is t/m 2 april te zien op de muren en wanden in het Tschumipaviljoen (Hereplein).

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Maastricht

(Video-)presentaties van Joëlle Tuerlinckx, Chantal Akerman, Delphine Bedel en Ben Cain van 17 maart t/m 9 april in beeldende kunstcentrum Marres, Capucijnenstraat 98.

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; Samenscholing toont werk van acht voormalige studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten die daarin gebruik maakten van fotografie, video en nieuwe media-installaties maar ook de meer traditionele disciplines van schilder- en beeldhouwkunst. Raymond Cuijpers, Stan Klamer, Mathilde ter Heijne, Erwin Driessen, Maria Verstappen, Norbert Grunschel, Fransje Killaars en Roy Villevoye; Collectie Limburg II, van 17 maart t/m 14 mei, is een doorsnede van verschillende technieken en perioden in de Limburgse beeldende kunst van de 20ste eeuw met prenten, tekeningen, grafiek en andere werken op papier; voorts van 17 maart t/m 28 mei vijf grote doeken van Toon Verhoef.

Nieuw-Roden

In het Kunstpaviljoen t/m 9 april schilderijen en tekeningen van Arjan Arendonk, Gerard Coljé, Gijs Kerkhoven en Sonja van der Wal.

Otterlo

Kröller-Müller Museum: veertig kleine messing-sculpturen van André Volten (1925) van 19 maart (opening om 16 uur) t/m 30 april; een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rotterdam

In 25 Rotterdamse galeries en kunstinstellingen wordt in het kader van de Tekeningenmanifestatie t/m 2 april werk geëxposeerd van 128 kunstenaars. In de Kunsthal 'Kinderen tekenen voor leven. Tekeningen na Tsjernobyl'; in Galerie Phoebus (Eendrachtsweg 61) Joachim Bandau; in Galerie Liesbeth Lips (Rochussenstraat 81a) Ger Lataster; in kunstruimtes Room/Roem (Pijnackerstraat 100) werk van Matthijs van den Bosch, Ronald Cornelisse, Gerrit-Jan Fukkink, Connie Groenewege, Wouter van Riessen, Desiree Palmen, Ben Schot.

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t.g.v. Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni; het museum heeft een boek met 42 etsen van Salvador Dalí aangekocht. Ook zijn diezelfde etsen (1934) losbladig verworven. De aanwinsten worden t/m 21 mei tentoongesteld.

De Kunsthal: tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; cartoons van Stefan Verweij verlengd t/m 2 april.

Utrecht

Centraal Museum: een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (Zie ook Otterlo).

Venlo

Museum Bommel van Dam geeft een sfeerbeeld van de artistieke ontwikkelingen in de jaren zestig in Limburg. Werk van Pieter Defesche, Gène Eggen, Aad de Haas, Piet Killaars, Lei Molin, Rob en Marijke Stultiens en Ferdie en Shinkichi Tajiri, van 19 maart t/m 12 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden