BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

In het kielzog van de evenementen in het kader van 400 jaar Nederlandse betrekkingen met Japan met tentoonstellingen in het Van Gogh Museum, het Cobra Museum en het Scheepvaartmuseum, presenteren een tiental Amsterdamse galeries hedendaagse Japanse kunst:

Dark mirrors of Japan in de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, brengt maatschappijkritisch werk van Japanse kunstenaars van verschillende generaties bijeen, t/m 6 augustus.

Artline Gallery, Bloemgracht 65, presenteert sculpturen van Takashi Naraha, t/m 17 juli.

Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, toont de op mangastrips geïnspireerde werken van Yoshimoto Nara en werk van Noritoshi Hirakawa, t/m 17 juli.

Keramiek van o.a. Koroku Hayashi, Seizan Tanikawa en Akaji Ken in Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510 sous, t/m 17 juli.

Galerie Metis, Keizersgracht 688 toont installaties van Giotta, Yoneda en Matsunaga, t/m 17 juli.

Foto's, videoprojecties en installaties van Miwa Yanagi, Takehito Koganezawa, Rika Noguchi en Mariko Mori, t/m 17 juli bij Montevideo/TBA, Keizersgracht 264.

Marenka Gabeler droeg als performance in Japan tijden lang een schooluniform en noteerde de reacties daarop in een dagboek. Dit dagboek staat centraal op een tentoonstelling in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90; tegelijkertijd introduceert de galerie het werk van Yasumasa Morimura. Tot en met 17 juli.

Werken op papier en mixed media van Yoshihisa Sankawa en sculpturen en beschilderde houten objecten van Kazuko Okano, t/m 17 juli bij Nanky de Vreeze, Lange Leidsedwarsstraat 198.

Steendrukkerij Amsterdam, Lauriergracht 80, presenteert hedendaags Japans textiel van Rento Brattinga, t/m 17 juni.

'Pièce de résistance' op de tentoonstelling van het werk van de Japanse kunstenaar Hiroë Okubo, is 'For the Time Seeing', een wandvullend, kleurrijke print op katoen. Van 17 juni t/m 15 juli in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538.

Bij Witteveen aan de Keizersgracht 429, het cartooneske werk van Machida Kumi, t/m 17 juli.

Galerie Witte Voet, Kerkstraat 135, toont werk van dertien Japanse keramisten, onder wie Setsuko Nagasawa, Saturu Hoshino en Yasuhisa Kohyama, t/m 17 juli.

Vrijdag aan de oostwand van pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade 29a, Wally unplugged. Wally is een permanente diaprojectie op reuzenformaat van 7 bij 14 meter in de openlucht, die vrijdag een collage vertoond van alle, sinds 1 januari vertoonde projecties. Verder bijdragen van Fredie Beckmans ('wereldkampioen kookperformance'), Diascoop (collectief dat met omgebouwde 19de-eeuwse toverlantaarns optreedt), en de vertoning van Denemarken-Nederland in een opstellling van Harm Hajonides en Niels Staal.

Fransien Kroon maakt onder meer 'tekeningen' van snoeren, stopcontacten en stekkers. Ze beschouwt ze als op zichzelf staande objecten die hun eigen biotoop creëren die Kroon kan determineren. Kroons Elektronische Biotopen, van 19 juni t/m 30 juli in de liften van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.

Abstracte schilderijen en aquarellen van Malou Nahuijs, van 17 t/m 25 juni in de Bagagehal van Loods 6 aan de KNSM-laan.

Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van Vincent van Gogh, Emile Gallé, François Eugène Rousseau, Félix Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september in het Van Gogh Museum.

Stedelijk Museum: een overzicht van Kurt Schwitters, t/m 6 augustus; Van de Schoonheid en de Troost, t/m 16 juli.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw, t/m 17 september; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Den Haag

Haags Historisch Museum: Haagse Japanmanie is een tentoonstelling over de Japanmanie die midden 19de eeuw ontstond in Den Haag, t/m 2 juli.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C.Escher (1898-1972), t/m 8 oktober; in de tuin een beeld van de Duitse kunstenaar Jürgen Partenheimer. De zuil is onlangs teruggekeerd uit China, waar hij korte tijd in de Verboden Stad van Peking heeft gestaan. Tot en met 13 september.

Goes

In de Zomershow van Galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3, exposeren Eric Vinkenoog, Marc Nagtzaam, Mark de Weijer, Judith de Vet, Jus Juchtmans, Dave Meijer en Sybille Pattschek nieuw en ouder werk, van 17 juni t/m 15 juli.

Groningen

Groninger Museum: de berg Fuji verbeeld door de grote, 18de- en 19de-eeuwse Japanse prentkunstenaars; tegelijkertijd exposeert het museum honderdvijftig topstukken Japans export-porselein, t/m 10 september.

Het Donkeren Bomen Bos, De Zwarte Bergen en De Zee, het is het domein van de verhalen van Olivier B. Bommel. Het Natuurmuseum, Praediniussingel 59, wijdt een tentoonstelling aan de landschappen van Marten Toonders schepping. Van 17 juni t/m 27 mei 2001.

Heerlen

Ontdekt in het depot in het Stadhuis Heerlen geeft inzicht in het aankoopbeleid van de Stadsgalerij, begin jaren vijftig tot eind jaren zestig, toen CoBrA-kunstenaars Constant, Corneille, Eugène Brands en Theo Wolvecamp de lijst aanvoerden, t/m 8 september.

Leiden

Parallel aan de tentoonstelling 'Voices from Japan', waarin de hedendaagse kunst uit Japan aan bod komt, presenteert het Rijksmuseum voor Volkenkunde Holland, Japan & De Liefde. Deze tentoonstelling laat zien hoe sinds de komst van de eerste Hollandse handelsmissie naar Japan met het schip De Liefde, Holland de Japanse kunst en cultuur beïnvloedde. Getoond worden onder meer kamerschermen, keramiek, etsen, rolschilderingen en lakwerk. Van 16 juni t/m 17 september.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: werk van de zes genomineerde kunstenaars voor The Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, een nieuwe prijs van 50.000 euro voor Europese kunstenaars, wordt t/m 24 september tentoongesteld. Het zijn Elja-Liisa Ahtila, Miroslaw Balka, Oladélé Ajiboyé Bamgboyé, Carsten Höller, Pedro Cabrita Reis en Luc Tuymans.

Rijswijk

24 Internationale papierkunstenaars doen mee aan de derde Holland Papier Biënnale 2000, van 17 juni t/m 10 september in Museum Rijswijk, Herenstraat 67, waar voor de gelegenheid ook nu weer een boek- en papierwinkel is ingericht.

Rotterdam

Boijmans Van Beuningen: de tentoonstelling Exorcisme/Esthetisch Terrorisme trakteert het publiek onder meer op wulpse kadavers, gekooide nachtmerries en verse braakballen van onder anderen Louise Bourgeois, Atelier van Lieshout en Bruce Nauman, t/m 3 september; de Prikkelcollectie moest de belangstelling voor kunst bij Rotterdamse bevolking opwekken, t/m 3 september is een selectie tentoongesteld; Uit de grond is een eerbetoon aan H.J.E. van Beuningen, die in 1991 een collectie van 10.000 pre-industrieële gebruiksvoorwerpen aan het museum schonk(t/m 3 september).

De Kunsthal: Ieder z'n voetbal belicht het voetbal in de beeldende kunst, t/m 20 augustus.

Utrecht

Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4, presenteert onder de titel Kangoeroe werk van achttien kunstenaars, onder wie Sabin Kech, Melle Hammer en Otto Berghem, van 19 t/m 30 juni.

'Silver vs Silver' is een dubbelpresentatie van zilveren objecten van Marieke van Loenhout en foto's van Arjan Verschoor. Van 18 juni t/m 9 juli bij Moira, Wolvenstraat 10.

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel, t/m 2 juli; in de serie Central Screening het videowerk 'Make over' van Otto Berchem, de gehele maand juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden