BEELDENDE KUNST

De intitatiefnemers van de tentoonstelling After the Orgy hebben zich laten leiden door een tekst van Jean Baudillard ('Que faire après l'Orgie?')....

Amsterdam

Bij galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, schilderijen van Jo Heijnen en Maria Lalic, van 12 maart t/m 4 april.

Galerie Y-Burg in het Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25, EPW:O van John Nixon, t/m 22 maart.

Vrijdag om 18 uur bij Art Book, Van Baerlestraat 126, de presentatie van het boek Merijn Bolink/There must be a simple way to make everything quite clear door Wilma Süto. Tot en met 28 maart wordt daar ook nieuw werk van Bolink getoond.

Arti et Amicitiae presenteert onder de titel 'De Leugenaars' een tentoonstellingsdrieluik over de vraag of de schilderkunst nog van betekenis is binnen de kunstwereld. Jo Heijnen heeft voor het eerste deel Helder en verzadigd monochrome schilderkunst bijeengebracht van o.a. Jus Juchtmans, Maria Lalic, Vincent Hamel en Alfons Lachauer.

In de Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, werk van Kars Persoon, van 14 maart t/m 11 april.

Bij Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, recente sculpturen en videowerken van Roos Theuws. van 15 maart t/m 19 april.

Fang Lijun, from Beijing tot Amsterdam and back again is een tenoonstelling in het Stedelijk Museum met recent en vroeg werk van deze Chinese kunstenaar, t/m 13 april.

In het Rijksmuseum een tentoonstelling over het ornament en de ornamentsprenten, t/m 19 april.

Unlimited.nl in De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) bestaat uit werk van zestien jonge Nederlandse kunstenaars, een presenatie die wil aantonen dat 'kunst in Nederland een nieuwe bloeiperiode doormaakt'. Werk van o.a. Paul de Reus, Arno Nollen, Yvonne Fontijn, Fiona Tan en Fransje Killaars. Tot en met 22 maart.

Assen

In de serie tentoonstellingen die het Drents Museum wijdt aan Nederlandse kunstenaars uit de periode van rond de eeuwwisseling, vanaf 14 maart een tentoonstelling over Marinus van Raalte, t/m 24 mei.

Breda

Lokaal 01 presenteert in de vestiging aan de Kloosterlaan 138 in Breda werk van Maddy Arkesteyn, Anna Goos en Jan Adriaans (13 maart t/m 5 april), en in de vestiging aan de Verbrande Entrpotstraat 9 in Antwerpen werk van Karin Trenkel (12 maart t/m 4 april).

Onder het motto Alles is anders exposeren op 13, 14 en 15 maart in het voormalig Rosa pand, Kennedylaan 7, onder anderen Tom Claasen, William Speakman, Marc Nagtzaam en Joris Ringers.

Delft

In Galerie De Sigarenfabriek, Brabantse Turfmarkt 75a een groepstentoonstelling met het thema 'Cirkel in de kunst'. Met werk van onder anderen Nora Baetens, Helga Keetlaer, Aniat Moll en Gonny Stuut. Van 12 t/m 29 maart.

Den Bosch

In de Akademie voor Kunst en Vormgeving, Sportlaan 56, vanaf vandaag illustraties van Geerten Ten Bosch (voor onder meer boeken van Toon Tellegen, Anne Vegter), beelden en werken op papier van Hieke Luik, en schilderijen en werk op papier van Rob Schouten. Van 12 maart t/m 27 maart.

Den Haag

Haags Museum Het Paleis wijdt een tentoonstelling aan kunst en nijverheid uit de eigen collectie van rond 1900. Een bloeiend kunstleven, t/m 3 mei.

In Seasons Galleries, Toussaintkade 70, In het licht van de voortgang, werk van Wessel J. Huisman. Van 15 maart t/m 12 april.

Bij galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, vanaf zondag werk van Marcel van Eeden, Philip Akkerman, P.J. Roggeband en Ronald Versloot. Tot en met 12 april.

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, toont 'seascape stories'van de Finse kunstenaar Rita Jokiranta, van 15 maart t/m 16 april.

Galerie Ramakers, Toussaintkade 70, toont Rasters van o.a. Donald Judd, Kees Bierman, Arie de Groot, en Jan van Munster, van 15 maart t/m 12 april.

Eelde

Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, brengt vanaf 15 maart een Ode aan de Lente met werk van Paul Gorter, Toine Moerbeek, Bert Osinga, Joanna Quispel, Wendelien Schönfeld en Kris Spinhoven. Tot en met 7 juni.

Franeker

In 't Coopmanshûs, Voorstraat 49, schilderijen van Adriaans, van 14 maart t/m 10 mei.

Haarlem

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum de tentoonstelling Als alles kan, kan niets. Het is een overzicht van schilderijen, tekeningen, collages, textiele en keramische objecten, installaties, foto's, videowerk en performances van Harry Boom. Van 14 maart t/m 10 mei.

Hilversum

Frans Zwartjes was eind jaren zestig een van de eerste beeldende kunstenaars die film gebruikte. Vanaf zaterdag toont Zwartjes samen met zijn oud-leerlingen Hester Scheurwater, Femke Schaap, Beatrice van der Poel en Wineke van Muiswinkel 16mm films in Exedra, Langestraat 52. Tot en met 19 april.

Leiden

Het bijbelse verhaal van de tot de eeuwige zwerftocht veroordeelde mens vormt het uitgangspunt voor The wondering Christian, een tentoonstelling van installaties, sculpturen en tekeningen van Joseph Semah en een lezingenreeks in de LAK Galerie, Cleveringaplaats 1. Van 13 maart t/m 15 mei.

Op 14 maart krijgt de Britse kunsthistoricus John Gage de Sikkensprijs uitgereikt voor zijn publicaties over de geschiedenis van kleur in kunst en cultuur. Aanleiding voor Stedelijk Museum De Lakenhal om een tentoonstelling samen te stellen met werk kunstenaars die eerder de prijs ontvingen. Het zijn Armando, Jan Dibbets, Theo van Doesburg, Luciano Fabro, Donald Judd, Richard P. Lohse en Peter Struycken. Tot en met 19 april.

Maastricht

Nog t/m zondag staat Maastricht in het teken van The European Fine Art Fair, een van de belangwekkendste internationale beurzen op het gebied van kunst en antiek. 167 kunsthandelaren uit de hele wereld hebben zich verzameld in het MECC. Speciaal op deze TEFAF is een tentoonstelling over Romeinse opgravingen in de regio. Vandaag en vrijdag van 11 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.

Oosterbeek

Twee schilders en een keramist tonen het resultaat van hun samenwerking in galerie Amphora, Van Oudenallenstraat 3. Werk van Klaas Gubbels, Resi Arts en Ad Gerritsen, van 15 maart t/m 13 april.

Rotterdam

In de Kunsthal drie tentoonstellingen: werk van de genomineerden voor de NPS-Cultuurprijs (t/m 10 mei), een tentoonstelling van Afrikaans colons (t/m 12 april), en van honderd 'kattenkoppen' van de Nederlandse 19de-eeuwse schilderes Henriëtte Ronner-Knip, (t/m 26 april).

In Museum Boijmans Van Beuningen een overzicht van De Franse schilder Francis Picabia, omlijst met werk van kunstenaars die door hem beïnvloed zijn zoals Warhol, Hockney en Polke, t/m 31 mei.

Tilburg

In De Pont de installatie 'You are the Weather' van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn, t/m 3 mei.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam Verwey aquarelleert: aquarellen uit de collectie Stichting Kees Verwey die de nalatenschap van de overleden schilder beheert, t/m 1 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden