BEELDENDE KUNST

In het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan begint vanmiddag een expositie van schilderijen en werken op papier van Toon Teeken, een kunstenaar met een eigen beeldtaal....

Inhakend op de honderdste verjaardag van de cinema heeft Witte de With in Rotterdam de Belgische tv-regisseur Jef Cornelis gevraagd om als gastconservator een expositie in te richten. Call It Sleep begint zaterdag en loopt tot en met 14 mei. Met James Ensor, René Magritte, Bruce Nauman en Panamarenko.

Galerie Barbara Farber in Amsterdam toont vanaf zaterdag schilderijen van Tony Scherman. Figuratief werk, zeldzaam goed geschilderd. Tot en met 19 april.

Michiel Hafkenscheid (1772-1846) was een Amsterdamse handelaar in verfstoffen. Zijn Hafkenscheidkastje, een verzameling van 320 monsters van pigmenten, ertsen, gesteenten en kleurstoffen uit 1800 werd onlangs aan het Teylers Museum in Haarlem geschonken. Van 25 maart tot en met 18 juni.

De Ramgalerie, Hoornbrekersstraat 8 in Rotterdam toont een installatie van Belgisch architect en beeldend kunstenaar Luc Deleu In 80 dagen rond de wereld. Tot en met 7 mei.

Het kunstenaarsduo Gea Grevink en Peter van der Gulden (Przewalski) verzorgden het exterieur van Extrapool, een kunstenaarsinitiatief in Nijmegen, waar zaterdag een ambient-avond wordt gehouden.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont een tiental aluminium sculpturen en ander werk van de Amerikaanse kunstenares Cady Noland die zich laat inspireren door afbraak en verval in het Amerikaanse systeem. Tot en met 11 juni.

De maan is rond bestaat uit zeventig figuratieve en abstracte werken van negen Nederlandse, naoorlogse kunstenaars. Met werk van Constant, Ad Dekkers, Alphons Freymuth en Jan Roeland. Van 26 maart tot en met 11 juni in museum De Wieger in Deurne.

In de serie 'Film from Stock' van de Rotterdamse Kunststichting in De Unie in Rotterdam maandag drie films van kunstenares Ansuya Blom.

In het kader van honderd jaar cinema in theater Zeebelt in Den Haag vanavond, zaterdag en zondagmiddag drie films van beeldend kunstenaar Wineke van Muiswinkel.

Nog lopende exposities

In galerie Artline, Toussaintkade 67, in Den Haag recente schilderijen van de Tsjechische schilder Tomas Rajlich die vorig jaar de Ouborgprijs voor zijn oeuvre kreeg. Tot en met 8 april.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam tot en met 23 april een tentoonstelling naar aanleiding van het vijfentwintig jarig bestaan van galerie Art & Pro, De Amsterdamse Jaren 1968-1989. Werk van Sol LeWitt, Stanley Brouwn, Tony Gragg en anderen.

In het World Wide Video Centre in Den Haag drie video-installaties en een retrospectief van de mediakunstenaar Klaus vom Bruch. On war & peace & art Recent works, tot en met 30 april.

Galerie de la Tour vroeg een illuster gezelschap van hedendaagse kunstenaars, waaronder Christopher Wool, Bank of Reality en Haim Steinbach, hun 'personal heroes' op papier te zetten. Tot en met 23 april, Prinsengracht 282, Amsterdam.

Piet Dirkx toont in Kunstcentrum Begane Grond in Utrecht de installatie Unplugged. Hij transformeert een ruimte met plankjes, kistjes en glasplaten, in alle kleuren en maten. Tot en met 23 april.

De Zeister Kunststichting organiseert naar aanleiding van vijftig jaar bevrijding een tentoonstelling Kunst uit oorlog en bezetting met werken van Hendrik Chabot, Wally Elenbaas, Dick Elffers, Melle, Henri Pieck, Charley Toorop en Hendrik Werkman. Tot en met 28 mei in Slot Zeist.

In het Van Gogh Museum zijn tekeningen en aquarellen van de Franse impressionistische schilder Jean-Louis Forain (1852-1931) tot en met 14 mei.

In het Centrum Beeldende Kunst in Groningen een overzicht van werk dat Hendrik Nicolaas Werkman tijdens de oorlog als lid van De Blauwe Schuit maakte. Tot en met 7 mei.

In het Centrum voor Kunst en Vormgeving in Tilburg twee van een viertal exposities rond het thema tekenen met onder meer werk van Jan van den Dobbelsteen, Marcel van Eeden en Sylvie Zijlmans, tot en met 1 april.

'Meubelkoning', een collectie alternatieve meubels van kunstenaars, persifleert de doorsnee Meubelboulevard. Tot en met 9 april in De Meubelkoning, Pakhuisstraat in Hoorn.

In de Beyerd in Breda The Cascades Sculptures, zeven beelden van staal van de pionier van de moderne beeldhouwkunst, Anthony Caro. In galerie Josine Bokhoven in Amsterdam worden recente sculpturen van Caro tentoongesteld. Tot en met 17 april.

In het NS Station Maastricht exposeren veertien kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland en Engeland werk onder de noemer De koffer van de celibatair. Met ondermeer werk van Aernout Mik, Fransje Killaars en Job Koelewijn. Tot en met 30 april.

In galerie Montevideo in Amsterdam Binnenste Buiten, vier nieuwe installaties van Fiona Tan. Tot en met 1 april.

Mommy, I'm sorry is een sculpturale uitbreiding aan de Vleeshal in Middelburg, het resultaat van een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Aernout Mik en de Amerikaanse architect Adam Kalkin.

In Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam Pyke Koch (1901 - 1991), een overzicht van zestig schilderijen en twintig tekeningen. Tot en met 14 mei.

De tentoonstelling Other Bloods bestaat uit Afro-amerikaanse moderne kunst van zes toonaangevende zwarte kunstenaars uit de Newyorkse periferie. Nog tot en met zondag in Arti et Amicitiae, Amsterdam.

Het Paleis in Den Haag toont de particuliere collectie Russische avantgarde van de natuurkundige Abram Tsjoetnovsky, met werk van Malevitsj, Chagall, Filonov, Lissitzky en Rodschenko. Tot en met 23 april.

Commentaar op de 'snelle consumptie van tekst en beeld' door Marie José Burki, Vong Phaophanit, Rosângela Rennó en Roy Villevoye bij De Appel in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Tot en met 9 april.

In de Kunsthal in Rotterdam tot en met 23 april de grote Breitner-tentoonstelling.

Het museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie Nederlandse portretten uit de 17de eeuw, naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe bestandscatalogus. Tot en met 7 april.

Het klimaat op reis is een tentoonstelling van schilderijen, tekeningen en objekten van vier buitenlandse kunstenaars die in Nederland wonen en werken, waaronder Joseph Semah en Stanley Brouwn. Tot en met 3 april in het Centrum voor Beeldende Kunst in Leiden.

Laatste dagen van de tentoonstelling van Ben Akkerman in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tot en met 27 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden