BEELDENDE KUNST

De toneeldoeken en monumentale decorstukken die Karel Appel voor de opera Noach maakte, zijn vanaf vandaag, tot en met 25 september te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam....

Vier kunstenaars die 'het gebied verkennen dat zich bevindt tussen het openbare en het privéleven' exposeren bij De Appel in Amsterdam. Met een bubbelbad op het dakterras plaatst Sam Samore een privé-activiteit naar een openbare ruimte. Ook de videotapes van Henry Bond maken de kijker tot voyeur. De andere kunstenaars zijn Patrick Corillon en A.P. Komen. Tot en met 10 september, opening vanavond om 18 uur.

In het Stedelijk Museum Het Prinsenhof in Delft begint vandaag een tentoonstelling over de geschiedenis van de reclame van Calvé. Kunstenaars als Jan Toorop, George Breitner en Richard Roland Holst maakten reclamemateriaal en/of geschenken. Tot en met 4 september.

Vorstelijk zilver is een tentoonstelling in museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam van het servies dat Jan Eisenloeffel ontwierp voor koningin Wilhelmina. Van 17 juli tot en met 25 september.

Ik + De Ander, dignity for all: reflections on humanity, een tentoonstelling van het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Artimo in de Beurs van Berlage in Amsterdam over menselijke waardigheid, biedt zaterdag 16 juli 's middags een kunstprogramma voor kinderen. Elke zondagmiddag zijn er verhalenvertellers. Tot en met 14 augustus.

De manifestatie Breda Fotografica '94 presenteert van 19 juli tot en met 11 september een aantalkunstenaars uit Los Angeles. Naast Los Angeles Mind Quakes in de Kloosterkazerne is er in De Beyerd een solotentoonstelling van John Baldessari.

Werken van de Franse schilder Jean Rustin tot en met 7 augustus in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert Nieuwe aanwinsten 2 met een 'kathedrale' installatie van Marinus Boezem en ideële architectuur van Pjotr Müller. Van 16 juli tot en met 28 augustus.

Werk van Charlotte van Pallandt, Jeanne Bieruma Oosting en Ro Mogendorff in Arti et Amicitiae, Amsterdam. Tot en met 14 augustus, opening zaterdag om 17 uur.

De Stichting Arto-kune in Haarlem organiseert een reizende tentoonstelling 'tegen onrecht'. 'Arto-kune' is Esperanto voor 'kunst tesamen'. De helft van de opbrengst van de kunstwerken gaat naar een goed doel. Zondag opent de tentoonstelling om 16 uur in Zeezicht in Utrecht. De reis eindigt op 18 december in de Rai in Amsterdam.

Het overzicht van beeldhouwer Piet van Stuivenberg (19011988) in het Stedelijk Museum te Schiedam (tot en met 28 augustus) wordt aangevuld met een kleine presentatie houten beelden van Van Stuivenberg in Museummolen De Nieuwe Palmboom in Schiedam.

Moniek Toebosch stelt de Vleeshal te Middelburg gedurende de zomermaanden open voor toeristen en architectuur-liefhebbers. Kleine boekjes hangen met kettinkjes aan de banken; de bezoeker kan, al bladerend, in veel talen persoonlijke mijmeringen en aforismen over de hal lezen. Tot en met 28 augustus (maandag gesloten).

Werken van de Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky tot en met 18 september in de voormalige synagoge van de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen.

Tot en met 14 augustus in De Zonnehof te Amersfoort een tentoonstelling over het thema 'Beuys en de Klassieken'. De expositie is samengesteld uit de collectie van de broers Van der Grinten, die is ondergebracht in het Musuem Schloss Moyland in Duitsland. Deze tentoonstelling was eerder te zien in de Glyptotheek in München en omvat ruim negentig tekeningen van Joseph Beuys (1921-1986).

In het kasteel Het Nijenhuis bij Heino (Overijssel) tot en met 25 september de tentoonstelling Het Beeld Buiten, een overzicht van de tuinsculptuur in de noordelijke Nederlanden vanaf de zestiende eeuw. Met tuinbeelden van onder anderen Adriaen de Vries, Artus Quellinus, Rombout Verhulst, Romeyn de Hooghe en Jan Pieter Baurscheit.

Als gast in zijn collectiepresentatie brengt het Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven een installatie van de Spaanse kunstenares Cristina Iglesias, One Room. Tot en met 4 september.

In Beikes' Kunstzaal in Groningen tot en met 17 september Salon der Simulanten met 'mimetische kunst' van Karen Behage, Siert Dallinga, Gerard Druiven, Petra Koonstra, Paul de Vos, H.W. Werther en anderen.

De Gemeenschap Beeldende Kunstenaars exposeert werk van haar leden in Huize Sonsbeek in het Arnhemse Park Sonsbeek. Tot en met 28 augustus.

Foto's van Ed van der Elsken in kleur, tot en met 21 augustus in de Bloom Gallery te Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden