BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum collages en assemblages van Eugène Brands: fotomontages, makers en beschilderde reliëfs, t/m 2 november. De zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945 duurt t/m 28 september....

Amstelveen

Amsterdam

Friedrich Nietzsche voorspelde vorige eeuw dat zijn denkbeelden pas rond het jaar 2000 echt begrepen zouden worden. Zijn gedachtengoed staat nu centraal in de schilderijen, sculpturen, digitale fotografie, video en installaties van acht kunstenaars in het Trusttheater (Kloveniersburgwal 50). 'Ecce...en Nietzsche', met medewerking van onder anderen Danielle Kwaaitaal, Barbara Vissen en Christiaan Zwanikken. Van 20 september t/m 6 november.

Van de Italiaanse kunstenaar Federico d'Orazio (1968) zijn een video, fotowerk, boeken en posters te zien in Galerie Swart (Van Breestraat 23). Van 20 september t/m 9 oktober.

Verzamelplaats voor het World Wide Video Festival, de bruisende internationale samenscholing van video- en andere kunstenaars, is het Stedelijk Museum, waar een overzichtstentoonstelling te zien is met installaties van bijna alle grote videokunstenaars van dit moment: Bruce Nauman, Tony Oursler, Brian Eno, Gary Hill en Dan Graham. Kleine exposities worden gehouden in onder andere Montevideo (Keizersgracht) en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat). Tot en met 5 oktober.

De Quagga, een uitgestorven zebrasoort, speelt een belangrijke rol op de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion (1961). Met behulp van teksten, geluiden en voorwerpen (o.a. het skelet van de laatste Quagga) verandert Dion de witte zalen van De Appel in een afdeling van een natuurhistorisch museum. Tot en met 19 oktober.

In het Stedelijk Museum een presentatie van schilderijen van Jürgen Partenheimer, t/m 19 oktober.

In Loerakker Galerie (Keizersgracht 380) schilderijen van Hansje van Ooijen en werk van Tammo Schuringa, 'Het onderhoud', t/m 5 oktober.

De schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, t/m 9 november.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen. Tot en met 28 september.

Schilderijen van Alice Schorbach in galerie Slewe (Kerkstraat 105a), t/m 5 oktober.

Art Affairs (Lijnbaansgracht 316) toont keramiek van Joel Fisher. Tot en met 10 oktober.

Tekeningen van Erik Odijk en beelden van Marieke Bolhuis in Pulitzer Art Gallery (Prinsengracht 325), t/m 22 oktober.

'Kunstenaarskunst' van Oey Tjeng Sit, Kristians Tonny, Marlies Appel, Silvia Bachli en Antoine Berghs in Galerie Oele (Lijnbaansgracht 314), t/m 8 oktober.

Realistische schilderijen van kantoren en industriële ruimtes als kunstmatige landschappen: G-brecht exposeert in Galerie Maria Chailloux (Prinsengracht 439). Tot en met 11 oktober.

In galerie Clement, Prinsengracht 843, is grafiek van Lucebert tentoongesteld uit de periode 1975-1994. Tot en met 1 oktober.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen, tot en met 12 oktober.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling van Meret Oppenheim, met ruim 180 werken, van het vroege werk in de jaren dertig, toen Oppenheim in Parijs verkeerde met kunstenaars als Man Ray, Ernst en Bréton, tot werk uit de jaren tachtig, t/m 23 november.

In het nieuwe Hooghuis (Vossenstraat 10) exposeert Elspeth Diederix van 20 september t/m 12 oktober.

Delft

'Rheingold' is een tentoonstelling van Jacobus Kloppenburg in Galerie de Zaal (Koornmarkt 4), met sculptuur, tekeningen, pastels en foto's. Tot en met 5 oktober.

Den Bosch

Een veertigtal kunstvoorwerpen geven een beeld van Sint Jan, patroonheilige van het bisdom en het seminarie, op een tentoonstelling in het St. Janscentrum (Papenhulst 4). Tot en met 5 oktober.

Den Haag

Bij Living Stone Gallery (Hartogstraat 11) nieuw werk op papier van Mark Brusse, 'Heavy Heart'. Tot en met 18 oktober.

Hendrik, Gerardine en Julius van de Sande Bakhuyzen vormen Een Haagse schildersfamilie uit de 19de eeuw, die in de vergetelheid is geraakt. In het Haags Historisch Museum, t/m 9 november een tentoonstelling over de familie Van de Sande Bakhuyzen.

Diepenheim

Fotokopieën, tekeningen, onbewerkt linnen, papier, spelden, draden, hout, zolang het materiaal simpel is weet Charl van Ark er wel raad mee in zijn kunstwerken. Zijn objecten zijn onder de titel 'Gezelschap' te zien bij Kunstvereniging Diepenheim (Grotestraat 17). Van 20 september t/m 29 oktober.

Emmen

Schilderijen en tekeningen van Armando zijn tot en met 19 oktober te zien bij galerie De Lange (Westenesscherstraat 56).

Groningen

In de beeldentuin Maupertuus tonen Paul Amey, Herman Bertelds, Peter Konitz en anderen t/m 31 oktober hun nieuwste beelden.

Haarlem

Zestig kinderen tussen de 6 en 12 jaar zijn uitgenodigd om uit de kelder van het Frans Halsmuseum kunstwerken uit te zoeken voor de tentoonstelling 'Kinderen kiezen kunst (uit het depot van het Frans Halsmuseum)'. Ze konden kiezen uit ongeveer 25 duizend objecten. Van 20 september t/m 30 november.

Heemstede

Gastcurator Lon Pennock stelde de tentoonstelling Hier & Meer in Het Oude Slot samen. Hij nodigde Adam Colton, Jan van den Dobbelsteen, Joep van Lieshout en Joost van den Toorn uit, die op hun beurt Peter Struycken, Krijn Giezen, Theo Niermeyer en Judith Witteman uitkozen als deelnemer aan het project, dat t/m 19 oktober ín Het Oude Slot en t/m 2 november in de tuin van het kasteeltje is te zien.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van beeldhouwer Henk Visch. Gedroomde mensvormen vergroeien in het platte vlak tot takken, versmelten in andere vormen of vloeien uit in abstracte betekenissen. Tot en met 9 november.

Helmond

Een dubbeltentoonstelling met computerpaintings van Elise Tak en kleurenfoto's van Philip-Lorca diCorcia is te zien in het Gemeentemuseum. Beide kunstenaars refereren in hun werk aan de codes van film en begeven zich met hun werk onder meer op de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid. Van 21 september tot en met 9 november.

Hilversum

In Exedra, een nieuwe tentoonstellingsruimte in de Langestraat 52, een presentatie van David Powell, 'Even the word ''hopeless'' has hope in it'. Tot en met 12 oktober.

Leiden

De tuin, het atelier is een tentoonstelling in de Hortus, samengsteld door de Haagse kunstenaars Klaus Baumgärtner, Robine Clignett en Michel Hoogervorst. Tot en met 28 september.

Zes jaar werkte Rob Schouten aan een reeks etsen en schilderijen met het landschap als thema. In Centrum Beeldende Kunst (Hooglandse Kerkgracht 19/21) een overzicht, 'De bergen verplaatst'. Tot en met 5 oktober.

Middelburg

Metro S (Kuiperspoort 22) houdt een tentoonstelling met het werk van Joop Dam. Van 20 september tot en met 11 oktober.

Nijmegen

Vervallen verleden is een tentoonstelling over de ruïne in de Nederlandse teken- en schilderkunst, tot en met 2 november in Museum Commanderie van Sint-Jan.

Oss

Tekeningen van Han Klinkhamer in Museum Jan Cunen. Klinkhamer is gefascineerd door licht, lucht en water. Tot en met 12 oktober.

Otterlo

Vorig jaar besloot de Stichting Overholland, die de collectie van Museum Overholland beheert, haar verzameling werken op papier steeds in een ander museum ten toon te stellen. Eerst vergezichten in het Teylers Museum in Haarlem, nu werken op papier van Thierry de Cordier, Richard Serra en Robert Smithson in het Kröller-Müller Museum, onder de titel 'Ik ben de wereld'. Tot en met 27 oktober.

Rotterdam

In het Museum voor Volkenkunde de tentoonstelling Soaps, over negen soapseries uit de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid-Afrika, Egypte, China, Indonesië, Japan en Nederland. Met scènes uit de series, installaties en soap-websites. Van 18 september tot en met april 1998. Tijdens de maanden september en oktober presenteert museumtheater De Evenaar soaptheater, soapgesprekken en een soapwedstrijd.

Werk van tien Nederlandse en buitenlandse kunstenaars is onder de titel 'Colorblind' te zien in Salle de Bains (Mauritsstraat 167). Tot en met 4 oktober.

In Tuincentrum Born + Bink (Van Beuningenstraat 22) zijn installaties, gedichten, foto's en beelden te zien van 18 kunstenaars, onder wie Silvia B., J.H.J van Melis, Corrie de Boer, Gert Rietveld en Noëlle Cuppens. Voor onbepaalde tijd.

In de Kunsthal Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde, een tentoonstelling die eerder in het Duitse Bochum te zien was. Aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen wordt een beeld geschetst van de Roemeense avant-garde. Tot en met 16 november.

Hij maakt bedden om met meerdere vrouwen tegelijk in te slapen, strakke kasten en frivole pisbakken. Joep van Lieshout is opgeleid als beeldhouwer, maar heeft al jaren geleden met veel succes afstand gedaan van de 'autonome kunst'. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert als eerste museum een groot overzicht van zijn werk. 'Atelier van Lieshout', t/m 16 november.

In Witte de With twee tentoonstellingen: de eerste grote solopresentatie van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth, en Fetishimage, een tentoonstelling over beeldende kunst en poëzie, met werk van William Engelen, Carla Klein, Glen Rubsamen, Angel Vergara en Edwin Zwakman. Beide exposities lopen t/m 26 oktober.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

Scheveningen

Onder de titel Brandend Zand presenteert Museum Beelden aan Zee t/m 5 oktober een tentoonstelling die het mensbeeld in de monumentale keramiek als uitgangspunt heeft. Werk van ruim twintig kunstenaars, onder wie Robert Arneson, Cornelius Rogge, Jun Kaneko, Nick Renshaw en Elisabet Stienstra.

Sittard

In het kabinet van Het Domein een presentatie van Pieter Laurens Mol. Tot en met 2 november.

Spanbroek

Schumachers Kleurrijke Grijs, heet de tentoonstelling die het Frisia Museum wijdt aan het werk van Wim Schumacher. Van 21 september tot en met 16 januari 1998.

Tilburg

'Kunst met een stekker' in de Kunstuitleen (Dunantstraat 1) is een reizende presentatie van video- en mediakunst uit de jaren negentig in samenwerking met Montevideo/TBA. Tot en met 28 september.

Recente schilderijen van Robert Zandvliet in De Pont. Op uitnodiging van De Pont werkt hij sinds het voorjaar 1996 in het gastatelier van Stichting De Pont, waar hij op grote formaten kan werken. Tot en met 4 januari 1998.

In het Nederlands Textielmuseum loopt een tentoonstelling van 'kunstdekens', European Art Quilts. Steeds vaker doen art quilts meer aan een schilderij denken dan aan een beddesprei. Er wordt soms ook papier, plastic, stro en zelfs metaal in verwerkt. Tot en met 18 januari.

Utrecht

Van Jeroen Kooimans is in De Galerij (Bemuurde Weerd o.z. 13) een video-installatie te zien van 18 t/m 28 september.

In Galerie Made in Heaven, Oudegracht 305, een groepstentoonstelling van jonge beeldend kunstenaars samengevat onder het thema 'landschappen'. Werk van Erik Batstra, Elspeth Diederix, Pam Marttin, Piet Pollet, Har van der Put, Susanne Slavick, Ans van der Vleuten, Rob Vos en Paul van Zoelen, (t/m 4 oktober).

De kunstenaars Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch vertonen nauwelijks meer overkomsten dan dat ze tijdgenoten zijn en enigszins bevriend waren. Het Centraal Museum brengt werk van de drie bijeen. Tot en met 28 september.

Comité 97, een stichting die is opgericht door beeldend kunstenaars en schrijvers, heeft een tentoonstelling samengesteld met werk van Nederlandse, Surinaamse, Britse, Cubaanse, Antilliaanse en Amerikaanse kunstenaars. Adres: Cervanteslaan 1. Tot en met 13 oktober.

Venray

In het St. Odapark t/m 5 oktober De ongezochte vondst met werk van Kees Bierman, Jeroen Doorenweerd, Adriaan Nette, Marie-Jo Lafontaine, Ria Verhaeghe en anderen.

Woerden

In het Stadsmuseum een tentoonstelling over de Utrechtse kunstenaarsgroep De Luis, waartoe o.a. William D. Kuik, Joop Moesman, Charles Donker behoorden. Omtrent De Luis, een grafisch gezelschap, t/m 2 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden