BEELDENDE KUNST

Bij W139, Warmoesstraat 139 in Amsterdam vanaf vandaag Tafel 1 van voorstellen voor tafels, een object van Jeroen Hoogstraten. Tot en met 31 maart is tevens werk van zeven pas afgestudeerde kunstenaars te zien....

Vanaf zaterdag twee weken lang een verkoop-expositie in het Kurhaus Hotel in Scheveningen ten bate van het Ronald McDonald Kinderfonds. Met onder meer litho's en aquarellen van Janneke Brinkman en bronzen sculpturen van Kees Verkade.

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft in de tentoonstelling Fragment van een nieuwe lente recente schilderijen op stof van Wilma Kuil samengebracht met textielconstructies uit de jaren 1966-1979 van Anna (Verweij-Verschuure). Tot en met 5 mei, vanaf zaterdag.

De natuur is dé grote inspiratiebron voor de Indiase kunstenaar Dilip Sur. Tot en met 17 april exposeert Galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10 in Amsterdam zijn werk.

Een bijzondere tentoonstelling in het Schielandshuis in Rotterdam: Dubbelportretten toont bronzen sculpturen van Jaap Hartman en Wim Korink. De tentoonstelling is ook speciaal geschikt voor blinden en slechtzienden. Tot en met 2 juni, vanaf zaterdag.

De beeldend kunstenaar Merijn Bolink is een meester in het analyseren van materiaal om het vervolgens een andere toepassing te geven. Gemeentemuseum Helmond stelt zijn recente werk tot en met 19 mei tentoon, vanaf zaterdag.

In het nieuwe werk in brons en op papier van Pieter & Abby Heynen vervaagt steeds meer de grens tussen plant en dier. Van 17 maart tot en met 14 april in galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2a in Haarlem.

De libelles, normaal gesproken lieftallige vlinderachtige insecten, zijn in de handen van Simona Vergani reuze monsters geworden. Bicker Studio, Grote Bickerstraat 48 in Amsterdam exposeert ze. Opening zondag om 16 uur.

In De Zonnehhof in Amersfoort vanaf zondag een overzicht van aquarellen en eerder gerealiseerde projekten van de Berlijnse beeldend kunstenaar Norbert Radermacher die onlangs voor de binnenstad van Amersfoort een serie bronzen reliëfs heeft vervaardigd. Tot en met 21 april.

In De Beyerd in Breda Het gegeven beeld, een beeld-gedicht bestaande uit 64 werken van acht beeldend kunstenaars onder wie Peter Kantelberg, George Korsmit en Mariëtte Linders. Vanaf zondag toont De Beyerd ook recent grafisch werk van Jacomijn van Engelsen. Beide tentoonstellingen duren tot en met 28 april.

Het Exposorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam exposeert een deel van de collectie van Bert Jansen waaronder werk van Marlene Dumas, René Daniëls en Gerard Polhuis. Van 18 maart tot en met 30 april.

De Gooijer Fine Art, Eekstraat 4 in Doesburg, nodigde voor haar Voorjaarssalon twintig pas afgestudeerde kunstenaars uit, afkomstig van de academies in Enschede, Den Bosch, Groningen, Kampen en Rotterdam. Verder worden getoond sculpturale glasobjecten van Lydia Schröder en Dorothé van Driel. Van 17 maart tot en met 24 april.

Nog lopende exposities

Rotterdam on line is een grote manifestatie van tekeningen op verschillende plaatsen in Rotterdam, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum, het Nederlands Foto Instituut, en een groot aantal galeries waaronder Ecce, Cokkie Snoei, en Aelbrecht. Tot en met 31 maart.

Cindy Sherman speelt in haar foto's met bekende cliché's uit de beeldcultuur: filmstills, centerfolds, porno, horror en sprookjes. Zij figureert vaak zelf in haar eigen fantasiewereld. In het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een groot overzicht van haar werk. Tot en met 19 mei.

Het oeuvre van de Haarlemse schilder Nicolaas Berchem (1620-1683) is met vele honderden werken ongewoon groot. Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont in een bescheiden presentatie uit eigen bezit een keuze uit Berchems grafiek, samen met kunstwerken die op zijn etsen en grafures zijn geïnspireerd. Tot en met 26 mei.

Het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam, dat hedendaagse Afrikaanse kunst verzamelt, laat de laatste aanwinsten zien op de expositie Nieuwe beelden, aanwinsten Afrikaanse kunst. Spectaculaire doodskisten uit Ghana, werk van Bushmenkunstenaars, en beelden van Zuidafrikaanse Venda-kunstenaars. Tot en met 21 april.

Guido Geelen exposeert zijn beelden in De Pont in Tilburg. Tot en met 30 juni.

Ter gelegenheid van de grote Vermeer-tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis in het Delftse Museum Het Prinsenhof Delftse meesters, schilderijen van Vermeers vermoedelijke leermeester Carel Fabritius, Pieter de Hooch en Daniël Vosmaer. In het Haags Historisch Museum De Hollandse samenleving in de tijd van Vermeer en het museum Meermanno-Westreenianum De wereld der geleerdheid rond Vermeer; in Panorama Mesdag brengt de in Rusland geboren kunstenaar Israël Zohar een hommage aan Vermeer. Hij maakt geen imitaties maar zinspeelt in zijn schilderijen op het werk van de schilder. Alle exposities tot en met 2 juni.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel in het Haarlemse Teylers Museum een expositie van de Italiaanse schilder en tekenaar Giorgio Morandi. Morandi schilderde zelden mensen. Hij maakte landschappen en stillevens waarin de contouren vervagen, een 'meditatieve atmosfeer'. Tot en met 12 mei.

Schilderijen en etsen van de Britse kunstenaar Leon Kossoff in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Kossoff behoort samen met Francis Bacon en Lucian Freud tot de Londense School. Tot en met 31 maart.

Aldert Mantje exposeert onder de titel De man met de gouden sok schilderijen in de Aschenbach Galerie in Amsterdam. Tot en met 12 april.

In het Rijksmuseum, Amsterdam tot eind maart De lelijke tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden