BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

De jaarlijkse ledententoonstelling in Arti et Amicitiae, Rokin 112, heeft als thema Holland Landschap. Van 22 augustus t/m 12 september. Opening zaterdag om 19 uur.

Henri Plaat meets Yoshihisa Sankawa is een dubbelpresentatie in Nanky de Vreeze & Living Stone Art Gallerie, Lange Leidsedwarsstraat 189-200, t/m 4 september.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd.

Vernieuwd Van Gogh t/m 5 september in het Van Gogh Museum. De opening van de nieuwe vleugel wordt luister bijgezet met een grote tentoonstelling over Theo van Gogh, de broer van Vincent die kunstverzamelaar en -handelaar was. Werken van o.a. Corot, Daubigny, Gauguin, Degas, Monet, Pisarro, Redon en Renoir.

Rijksmuseum: voor Het Nederlandse stilleven - 1550-1720 zijn in de Zuidvleugel bruiklenen uit de gehele wereld samengebracht, t/m 19 september; Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

In het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, een overzicht van honderdzestig etsen, tekeningen, litho's, affiches, schilderingen, ontwerpen voor glas-in-lood, toneelkostuums en monumentale decoraties van de geëngageerde kunstenaar Richard Roland Holst (1868-1938), t/m 29 augustus.

Arnhem

Ruim zevenhonderd aboriginal kunstwerken, nog tot en met 7 september in de Eusebiuskerk.

Museum voor Moderne Kunst: realistische schilderkunst uit het Interbellum, t/m 7 februari; een overzicht van Hannes Postma, t/m 23 augustus.

Den Bosch

In het Noordbrabants Museum van 20 augustus t/m 17 oktober schilderijen van de negentiende-eeuwse schilder Paul Rink. Een bevlogen Brabantse Tachtiger.

Den Haag

Philip Akkerman krijgt zaterdag de Ouborg Prijs uitgereikt, een oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. In het Gemeentemuseum een tentoonstelling met Akkermans zelfportretten. Philip Akkerman. Het geheim van de spiegel, van 21 augustus t/m 17 oktober.

Olieverfschilderijen van Albert de Villeroux en objecten van Glenn Priester bij Soho gallery, Javastraat 5, van 22 augustus t/m 17 september.

Debuut 1999 in Pulchri Studio is een tentoonstelling met werk van kunstenaars die net zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, t/m 5 september.

Gemeentemuseum: een kleine tentoonstelling van een veertigtal werken op papier van M.C.Escher en zijn leermeester S.J. Jessurun de Mesquita. Tot en met 17 oktober.

Domburg

Schilderijen en aquarellen van Johnny Beerens in het Marie Tak van Poortvliet Museum. Danza della Terra, 22 augustus t/m 7 november.

Helmond

De basis voor de collectie hedendaagse kunst van het Gemeentemuseum wordt gevormd door werken uit de Nieuwe Figuratie. Shoot toont een selectie daaruit. Tot en met 3 oktober.

Laren

Het Singer Museum presenteert voor de derde keer een toonaangevende bedrijfscollectie, die van het Belgische Gemeentekrediet. De verzameling omvat werk van Belgische en in België werkzame kunstenaars uit de periode 1880-1930: Ensor, Spilliaert, Van de Woestyne, e.v.a. Tot en met 26 september.

Nijmegen

In tal van winkels in de binnenstad is kunst te vinden. Het thema van de manifestatie Beeldende kunst in de etalage 1999 is Le grand Finale!. Bij de winkels, waaronder de Hema, V & D, boekhandel De Feeks en bij het Centrum Beeldende Kunst is een plattegrond verkrijgbaar. Tot en met 12 september, vanaf vandaag.

Otterlo

Sculpturen van Carel Visser uit de periode 1990 tot heden in het Rietveld Paviljoen van het Kröller-Müller Museum, t/m 22 augustus.

Rotterdam

Geen bloemen is een 'zomertentoonstelling over de dood' met werk van Victor Elberse, Ramses de Haas, Jeroen Everaert/Mirjam Schaaf, Marald van Haasteren en Gregor Wintgens. Tot en met 5 september in Mama, showroom for media and moving art, Witte de Withstraat 31.

In het centrum voor beeldende kunst Witte de With 'cityscapes' van Fortuyn/O'Brien. Irene Fortuyn fotografeerde stadsbeelden in Rotterdam, Valenciennes, Parijs en Londen, en voorzag deze van zogeheten citysongs, een mix van stadsgeluiden. In Witte de With contrasteert Fortuyn die 'buitenbeelden' met 'binnenbeelden' van weelderige interieurs. House and Garden. Fortuyn/O'Brien, tot en met 29 augustus.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus.

Uden

In Pronkkamer Uden Last Summer recente werken van de schilder Jan de Koning (1956), t/m 5 september; tegelijkertijd Brabantse beeldende kunst uit de collectie van 1945 tot 1995, t/m 5 september. De tentoonstelling Beelden in de abdij. Middeleeuwse kunst uit het noordelijk deel van het Hertogdom Brabant is verlengd t/m 19 september.

Velp (Gld)

Kunsthuis 13 presenteert in Kermis van de Zomer 2 bewegende objecten, krassende wielen, geluidsculpturen, orkestmachines van Fred Abels, Femke van Heerikhuizen, Willem Ouwerkerk, Dirk Schreuders, Frans Venhorst, Peter van Loon, Nico Parlevliet, Ernst Laeven, Tije de Jong, Jos van Gessel en Erwin Kulsdom. Tot en met 5 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden