BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring van kunstenaars rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Almere

Een stad kenmerkte zich van oudsher door zijn bakens: de kathedraal, het plein, het museum. Esther Agricola vroeg zes kunstenaars/architecten wat het imago is van Almere. Dat resulteerde in de tentoonstelling Constructen, ontwerpen voor stad en land, waarvoor de grenzen tussen beeldende kunst en architectuur werden afgetast. De tentoonstelling in de Paviljoens omvat werk van Atelier van Lieshout, Raoul Bunschoten/Joost Grootens, Sandra Derks, Erick de Lyon, Kas Oosterhuis/Ilona Lénárd en David Veldhoen. Tot en met 22 maart. Tegelijkertijd realiseert de Spaanse kunstenaar Federico d'Orazio in de Paviljoens de installatie 'Winter', het eerste project in 'De Vier Jaargetijden'.

Amsterdam

Martijn Hesseling (1971) exposeert in het Exposorium van de Vrije Universiteit (De Boelelaan 1105) schilderijen die zijn opgebouwd uit lagen krantenpapier. Tot en met 27 februari.

Galerie Y-Burg in Vrieshuis Amerika (Oostelijke Handelskade 25) presenteert de 'meest begeerde illusies' van een 130-tal kunstenaars op A4-formaat. Red Light District - Images of Desire, t/m 14 februari. Opening vanavond van 20.00 tot 02.00 uur.

In MonteVideo/TBA (Keizersgracht 264) Bull's Eye, installaties van Femke Schaap, Bart Dijkman, Jeroen Kooymans, Petr Zubek, Marjan Laaper en Karin Bosch. Tot en met 7 maart, opening vrijdag van 17 tot 19 uur.

Werk van Marcos Lora Read, Willem Sanders en Erik Wesselo in Metis (Keizersgracht 688), van 29 januari t/m 21 februari.

Unlimited.nl in De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) bestaat uit werk van zestien jonge Nederlandse kunstenaars, een presenatie die wil aantonen dat 'kunst in Nederland een nieuwe bloeiperiode doormaakt'. Werk van o.a. Paul de Reus, Arno Nollen, Yvonne Fontijn, Fiona Tan en Fransje Killaars. Tot en met 22 maart.

Het wit in de schilderijen van Joe Barnes is een provocatie: 'onbeweeglijkheid als antwoord op de mobiele marathon van de 20ste eeuw'. Galerie Parade, Prinsengracht 799, stelt werk van Barnes tentoon. Tot en met 6 februari.

In Arti et Amicitiae de kunstwerken van de veertien winnaars van Mama Cash-Kunstprijzen, de afgelopen zeven jaar. Tot en met 8 februari.

Zes kunstenaars maakten voor zes galeries aan de Lijnbaansgracht/Fokke Simonszstraat een werkreis door India en presenteren nu gezamenlijk de resultaten. Galerie Van Wijngaarden (Lijnbaansgracht 317) toont het werk van Judith Krebbekx, Akinci (Lijnbaansgracht 317) dat van Juul Kraijer, Art Affairs (316) werk van Ulay, Lumen Travo (314) Remy Jungerman, Galerie Oele (ook 314) werk van Anne Marie Spijker, en tot slot de Foundation for Indian artists, Fokke Simonszstraat 10, presenteert werk van V.N. Aji.

De portretten die Micha Klein van vrouwen maakt, kenmerken zich door een onwerkelijke perfectie. Bloom Gallery, Bloemstraat 150, toont de serie Sisters, waarvoor hij met een morphing-computerprogramma een vrouwelijk model met vijf verschillende vrouwen kruiste, t/m 8 februari.

In Galerie Paul Andriesse t/m 14 februari Miss World van Marlene Dumas.

Dalfsen

In galerie Safe, Raadhuisstraat t/o Eshuis, Hotel-Dieu III, een derde presentatie van Nicolas Dings.

Den Bosch

In het Noordbrabants Museum een tentoonstelling over het oeuvre van arts, kunstenaar en (kunst)verzamelaar Hendrik Wiegersma, t/m 15 maart.

Den Haag

Acht galeriehouders uit Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Slootdorp presenteren in Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) 8 jonge kunstenaars: Elspeht Diederix, Gerhard de Groot, Philippine Hoegen, Hilarius Hofstede, Martin Hopman, Jurriaan Molenaar, Alexandra Rouppe van der Voort en Niels Staal. Tot en met 4 maart, opening zaterdag om 16 uur.

In Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, de thematentoonstelling Oog voor detail, met werk van 22 leden van dit kunstenaarsgenootschap onder wie Peter Blokhuis, Jozef van der Horst en Nicolaas Wijnberg. Tegelijkertijd presenteert Pulchri Studio schilderijen en grafiek van Marie-Antoinette Courtens en schilderijen en tekeningen van Ton Pape. Tot en met 8 februari.

Museum Het Paleis stelt recente sculpturen van Auke de Vries tentoon. De Vries kreeg onlangs de Ouborg Prijs uitgereikt, de oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. Tot en met 22 februari. Auke de Vries leidt op 8 februari het publiek rond op zijn eigen tentoonstelling, aanvang 14 uur.

Dordrecht

Het landschap en landschappelijke motieven vormen de uitgangspunten voor de schilderijen van Ronald Zuurmond (1964). Van 31 januari t/m 22 maart in het Dordrechts Museum.

Recente schilderijen, werken op papier en grafiek van Harrie Gerritz (1940) in galerie Blom (Joh. de Wittstraat 43). Tot en met 28 februari.

Haarlem

Galerie Tanya Rumpff presenteert Zelfportretten/ Self-portraits, 26 zelfportretten van evenzoveel kunstenaars die regelmatig bij de galerie exposeren. Portretten van o.a. Philip Akkerman, Jimmie Durham, Daan van Golden, Jurriaan Molenaar en Teun Hocks. Tot en met 8 februari.

In het Teylers Museum t/m 15 februari tekeningen van Rembrandt uit de collectie van Frits Lugt.

Heerlen

In het hoofdkantoor van ABP/USZO (Oude Lindestraat 70) schilderijen van Marion Le Blanc, geïnspireerd op oude architectuur en Chinese calligrafie, en houten beelden van Nanna Skúladóttir, geboren in IJsland. Tot en met 27 februari.

Fotowerk van Cor Dera, installaties van Paul Devens, schilderijen van Paul Drissen en foto's van Michel Vanderheijden, t/m 29 maart in de Stadsgalerij (Raadhuisplein 19).

Helmond

Gemeentemuseum Helmond presenteert een internationale groepstentoonstelling over de 'post-industriële stad' of The Global City. Met foto's, video's, installaties en een site op Internet geven kunstenaars hun commentaar op de Nieuwe Stad, centrum van vermaak, geldverkeer en alle mogelijke vormen van communicatie. Met medewerking van Jemima & Dolly Brown, Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Andreas Gursky, Johan van der Keuken, Inez van Lamsweerde, Kirsten Mosher, Jeff Wall, Beat Streuli e.a., (t/m 22 maart).

Hoorn

De schilderijen die Michael Tedja maakt zijn een dag later al weer verouderd, zo snel produceert hij. Sandberg 2, Korte Achterstraat 2a, toont in Verouderd nieuws het resultaat van de afgelopen twee maanden. Tot en met 8 februari.

Laren

De tentoonstelling van de Sara Lee Collectie in het Singer Museum is verlengd t/m 15 februari.

Middelburg

Martina Florians exposeert in Metro S (Kuiperspoort 22), t/m 28 februari; opening zaterdag om 17 uur.

Nijmegen

Schilderijen en tekeningen van Marjolijn van den Assem in het Museum Commanderie van Sint-Jan. Van 31 januari t/m 1 maart, opening vrijdag om 17 uur.

Video-stills, multiples en een tent van Erik Odijk, Geertrui van de Craats, Henk van der Giessen en Ania Rachmat in de Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a). Save the date, van 1 t/m 22 februari.

Rotterdam

In museum Boijmans Van Beuningen t/m 8 maart Max Ernst in beeld; voorts toont het museum de visie van de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss op het surrealisme (t/m 8 maart), en heeft het uit de eigen collectie een tentoonstelling samengesteld van tekeningen en prenten uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart. Tot slot wijdt het museum met 'De Meester van de kleine landschappen', een tentoonstelling aan de landschapsschilderkunst in de 16de eeuw (t/m 15 maart).

Bij Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, werk van Pieter Kusters, Wilma Kuil en C.A. Wertheim uit de serie 'Benidorm Blues'. Tot en met 8 februari.

Nog t/m 8 februari in de Kunsthal De Haagse School; verder in de Kunsthal Land Art: de Amsterdamse kunstenaars Aldert Mantje en Peter Kempff bedachten een miniatuur landschap van 22 bij 3 meter waarop ze twintig ideeën van evenzoveel kunstenaars op schaal hebben uitgevoerd (t/m 8 februari).

Schiedam

In het kader van Unisono, de reeks tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars, besteedt het Stedelijk Museum aandacht aan de video's en video-installaties die eddie d. de laatste vier jaar maakte (t/m 8 maart); eveneens in het Stedelijk Museum Het uitzicht van de duif over Jan Elburg en Constant. Op 1 februari om 14 uur twee lezingen: Marcel Hummelink spreekt over het werk van Constant, Siem Bakker gaat in op de poëzie van Elburg.

Sittard

In Het Kunstcentrum (Leyenbroekerweg 113a) een presentatie van de Nederlandse kunstenaars Erik J. de Jong en Jos Berkers, en Jusuf Hadzifejzovic uit Bosnië. Alle drie werken ze met gevonden materialen. Tot en met 1 maart.

Slootdorp

Nieuwe schilderijen van Koen Vermeule, t/m 22 februari bij Art & Project (Nieuwesluizerweg 42).

Utrecht

In Flatland-galerie (Lange Nieuwstraat 7) litho's van Stanislaw Lewkowicz. Hij gebruikt onder meer vellen kunstbont en iriserend folie voor zijn afbeeldingen. Moonlighting, 31 januari t/m 14 maart.

Kenmerkend voor kunstenares Begoña Muñoz García is dat ze vindt dat de relatie met haar publiek er een is die van beide kanten gevoed moet worden. Ze vraagt tijd en energie van haar publiek, ook op de tentoonstelling in Casco, Oude Gracht 366, waar twee videofilms van haar vertoond worden. Breakfast, t/m 8 februari tussen 10.30 en 14.30 uur.

Zeist

In Het Slot Zeist de grote tentoonstelling van tekenaar Peter van Straaten, die eerder te zien was in Bergen op Zoom. Veel cartoons uit Het Parool, de strip 'Vader en Zoon', erotische en politieke prenten, maar ook vrij werk en veel jeugdwerk. Van 1 februari t/m 29 maart.

Zutphen

Zeehonden, papavers, een vuurtorenlens. Beeldend kunstenaar/fotografe Judith Boer benadert deze onderwerpen vanuit een onverwachte hoek. Museum Henriette Polak besteedt tot en met 22 februari aandacht aan de fotobeelden en schilderijen van Boer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden