BEELDENDE KUNST

Galerie de la Tour vroeg een illuster gezelschap van hedendaagse kunstenaars, waaronder Christopher Wool, Bank of Reality en Haim Steinbach, hun 'personal heroes' op papier te zetten....

Piet Dirkx toont vanaf zondag in Kunstcentrum Begane Grond in Utrecht de installatie Unplugged. Hij transformeert een ruimte met plankjes, kistjes en glasplaten, in alle kleuren en maten. Tot en met 23 april.

De Zeister Kunststichting organiseert naar aanleiding van 50 jaar bevrijding een tentoonstelling Kunst uit oorlog en bezetting met werken van o.a. Hendrik Chabot, Wally Elenbaas, Dick Elffers, Melle, Henri Pieck, Charley Tooroop en Hendrik Werkman. Van 19 maart tot en met 28 mei in Slot Zeist.

De artotheek in Den Haag toont vanaf vandaag werk van elf Antilliaanse en Arubaanse kunstenaars. Tot en met 8 april.

In het Centrum Beeldende Kunst in Groningen een overzicht van het werk van Hendrik Nicolaas Werkman dat hij tijdens de oorlog als lid van De Blauwe Schuit maakte. Tot en met 7 mei.

Nog lopende exposities

In het Centrum voor Kunst en Vormgeving in Tilburg twee van een viertal exposities rond het thema tekenen met onder meer werk van Jan van den Dobbelsteen, Marcel van Eeden en Sylvie Zijlmans, tot en met

1 april.

'Meubelkoning', een collectie alternatieve meubels van kunstenaars, persifleert de doorsnee Meubelboulevard. Tot en met 9 april in De Meubelkoning, Pakhuisstraat in Hoorn.

In het Chabot Museum in Rotterdam schilderijen van Hendrik Chabot uit de oorlogsjaren. Tot en met 27 augustus.

In de Beyerd in Breda The Cascades Sculptures, zeven beelden van staal van de pionier van de moderne beeldhouwkunst Anthony Caro. Vanaf 17 maart worden recente sculpturen van Caro tentoongesteld in galerie Josine Bokhoven in Amsterdam. Tot en met 17 april.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Couplet 4 met een groot overzicht van de schilderijen van Günther Förg, beelden van Sonja Ferlov Mancoba, beelden van A.R. Penck, schilderijen van Ika Huber en tekeningen van Jackson Pollock. Tot en met 27 maart. Schilderijen en tekeningen van Penck tot en met 22 april ook in Galerie Aschenbach, Amsterdam.

In het NS Station Maastricht exposeren veertien kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland en Engeland werk onder de noemer De koffer van de celibatair. Met ondermeer werk van Aernout Mik, Fransje Killaars en Job Koelewijn. Tot en met 30 april.

De Rotterdamse kunstenares Klaar van der Lippe toont tot en met 9 april kledingstukken in zeven etalages in het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam. De kleding kan tijdens de tentoonstelling worden gepast en is na de expositie te huur bij de Artotheek van het centrum.

De Engelse beeldhouwer Anish Kapoor (1954, Bombay India) toont vanaf zondag sculpturen in hout en steen en een aantal instalaties in De Pont in Tilburg. Tot en met 2 juli.

In Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam Pyke Koch (1901 - 1991), een overzicht van zestig schilderijen en twintig tekeningen. Tot en met 14 mei.

Het Paleis in Den Haag toont de particuliere collectie Russische avantgarde van de natuurkundige Abram Tsjoetnovsky, met werk van Malevitsj, Chagall, Filonov, Lissitzky en Rodschenko. Tot en met 23 april.

Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden werken samen in een grote presentatie van Japanse houtsneden uit de eigen collectie. In Leiden Japanse idolen en idealen met prenten uit de periode 1700 tot 1800, in Amsterdam De mooiste Japanse prenten met houtsneden uit de periode 1800 tot 1900. Tot en met 28 mei.

Commentaar op de 'snelle consumptie van tekst en beeld' door Marie José Burki, Vong

Phaophanit, Rosângela Rennó en Roy Villevoye bij De Appel in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Tot en met 9 april.

In de Kunsthal in Rotterdam tot en met 23 april de grote Breitner-tentoonstelling.

De Zwitser Adolf Wölfli werd in de jaren zestig door de Franse kunstenaar Dubuffet 'ontdekt' als maker van Art Brut: pure, ongeciviliseerde kunst. In De Stadshof, het museum voor naïeve en outsider kunst in Zwolle, een tentoonstelling van zijn werk: Kosmische reizen. Tot en met 2 april.

Het museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie Nederlandse portretten uit de 17de eeuw, naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe bestandscatalogus. Tot en met 7 april.

Schoonheid en Burgerzin, Biedermeierkunst uit Wenen 1815-1848, tot en met 7 mei in het Noordbrabants Museum, Den Bosch.

De grote overzichtstentoonstelling Piet Mondriaan 1872-1944 in het Haags Gemeentemuseum duurt tot en met 30 april.

In Galerie Espace in Amsterdam schilderijen en werken op papier van de Belgische schilder van de 'nieuwe figuratie' Roger Raveel, tot en met 2 april.

Verstrengelingen: sculpturen van Karin Arink in Gemeentemuseum Helmond. Tot en met 26 maart.

De grote manifestatie 'Beelden in Nederland 1994' besluit met Heart of Darkness in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Tot en met 26 maart installaties van Christiaan Bastiaans, Christine Borland, Cai Guo Qiang en twaalf anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden