BEELDENDE KUNST

Almere..

Een videoprojectie van de Weense kunstenaars Sabine Bitter en Helmut Weber over inwoners van Almere en een installatie van Remy Jungerman, die via communicatie de grenzen tussen verschillende (onbekende) culturen slecht. Tot en met 18 juni in De Paviljoens.

Amersfoort

Zinneprikkelend biedt een overzicht van Nederlandse tekenkunst uit de afgelopen vijftien jaar. Werk van Henk Visch, Armando, Helen Frik, Marlene Dumas, e.a., t/m 28 mei in Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1.

De expositie Geschiedenis van een Plek, woord en beeld omvat een keuze uit literatuur, tekeningen, schilderijen, etsen en sculpturen van Armando. Tot en met 10 september in het Armando Museum.

Amsterdam

Hedendaagse bloemstillevens van Margriet Smulders bij Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, van 22 april t/m 15 juni.

Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, toont werk van Ronald Versloot, 22 april t/m 20 mei.

Aschenbach Galerie, Bilderdijkstraat 165c, presenteert schilderijen en portretten van Katharina van Hoffs, t/m 14 mei.

De Franse kunstenaar Patrick Tosani is vooral bekend geworden door zijn extreme uitvergrotingen van schoenhakken, trommels of lepels. Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, toont zijn recente fotografische werken, t/m 27 mei.

Galerie Rob Jurka, Singel 28, toont nieuw werk van Wouter van Riessen, t/m 21 mei.

Kleurrijke landschappen van Sven Kroner bij Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140. Tot en met 13 mei.

Stedelijk Museum: beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

In SHe'll survive in Montevideo, Keizersgracht 264, tonen veertien Duitse mediakunstenaars afkomstig van de Staatliche Hochschule für Gestaltung hun werk. Tot en met 6 mei.

Schilderijen, sculpturen, gouaches en tekeningen van Per Kirkeby bij Collection d'Art, Keizergracht 516, t/m 20 mei.

In het kader van de herdenking van 400 jaar relaties Nederland-Japan Japanse verwondering, met werk van Shiba Kõkan (1747-1818), een van de Japanse kunstenaars die in de ban raakte van het Westen. In het Amsterdams Historisch Museum, tot en met 4 juni.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Apeldoorn

Changing Rooms is een reizende tentoonstelling, die iedere keer van gedaante verandert doordat kunstenaars ter plaatse iets toevoegen. Het project begint in Archipel, Vosselmanstraat 402, waar Jasper van den Brink en Zeger Reyers het startschot geven. Van 22 april t/m 21 mei.

Breda

Ruim driehonderd grafische werken van Marc Chagall, de meeste geïnspireerd op de Griekse mythologie, de Bijbel, de Fabels van La Fontaine en Daphne & Cloé, van 22 april t/m 14 mei in de Grote Kerk.

Den Bosch

Onder de titel What's fresh presenteert Artis, Boschveldweg 471, schilderijen van Lieven Hendriks, Bas Zoontjens, Koen Ebeling Koning, Barend van Hoek en Cécile Verwaaijen, van 22 april t/m 14 mei; op Eenhoog exposeert William Speakman tegelijkertijd zijn 'special woman work sun studio'.

Den Haag

Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, presenteert tekeningen en kalkeerwerken van Pat Andrea, van 23 april t/m 21 mei.

Haags Historisch Museum: Haagse Japanmanie is een tentoonstelling over de Japanmanie die midden 19de eeuw ontstond in Den Haag, t/m 2 juli.

Eindhoven

Van Abbemuseum: Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving, t/m 7 mei.

Gorinchem

Water is de gemeenschappelijke bron van inspiratie voor de vijftien kunstenaars die hun werk exposeren in het Gorcums Museum. Met bijdragen van o.a. Gerco de Ruijter, Erik van Hoorn en Susan Hammond. Water, bron van inspiratie, t/m 14 mei.

Groningen

Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, toont onder het motto Veel goede kunst schilderijen, tekeningen en objecten van Ruud de Rode en John Körmeling, t/m 21 mei.

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

Het Teylers Museum: De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni.

Hilversum

Twee brancards, een gevonden filmrol en een stapel bont kunnen heel goed de ingrediënten zijn voor een nieuw werk van Merijn Bolink. Exedra, Langestraat 52, presenteert een nieuwe serie van Bolink, t/m 21 mei.

Leeuwarden

Fries Museum: de mooiste vrouwen volgens Rob Scholte, verlengd t/m 21 mei; tekeningen van aangrijpende gebeurtenissen door Ronald Ophuis, t/m 28 mei; tekeningen, aquarellen en gouaches van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 mei; een selectie uit het werk van de Friese schilder en graficus Lode Pemmelaar, t/m 21 mei; fotowerken van Miloushka Bokma, die verwijzen naar de wereld van mode en styling, t/m 28 mei.

Tijd is een installatie van Remko Posthuma, t/m 28 mei in de Princessehof.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; in Samenscholing werk van Raymond Cuijpers, Stan Klamer, Mathilde ter Heijne, Erwin Driessen, Maria Verstappen, Norbert Grunschel, Fransje Killaars en Roy Villevoye, acht voormalige studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten; Collectie Limburg II, t/m 14 mei, is een dwarsdoorsnede van de Limburgse beeldende kunst van de 20ste eeuw, t/m 14 mei.

Middelburg

David Bade exposeert zijn tekeningen, schilderijen en beelden bij Stichting Plus Min, Rampweg 24 a, t/m 7 mei.

In de Kabinetten van de Vleeshal, Zusterstraat 7, installaties van Folkert de Jong, die zich inleeft in de wereld van seriemoordenaars en psychopaten; in de Vleeshal zelf een 'instortbare stad' van Karin van Dam, t/m 14 mei.

Nijmegen

Tijdens De Veiling, zaterdag om 17 uur bij Extrapool, Tweede Walstraat 5, komen een printer van een journalist, een veel te kleine poppenwagen en een knalroze frisbee van een hooligan onder de hamer. De Veiling is een project van Pierre Sondeijker.

Otterlo

Kröller Müller Museum: veertig kleine messing-sculpturen van André Volten (1925) t/m 30 april; een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht). Zondag en maandag om 14 uur lezingen over Van Doesburg door resp. Evert van Straaten (directeur Kröller-Müller Museum) en Toos van Kooten (conservator).

Roermond

Het merg van de kleur is een expositie met werk van zes Nederlandse en zes Vlaamse schilders, onder wie Ger Lataster, Roger Raveel en Jan Sierhuis. Tot en met 12 juni.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t.g.v. Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni.

De Kunsthal: Overal is Duckstad is een gezinstentoonstelling over het beroemde geslacht van de Ducks, t/m 3 september; Rondom Porto is de opmaat tot het jaar 2001, waarin Porto en Rotterdam culturele hoofdsteden zijn. De tentoonstelling biedt een overzicht van de culturele geschiedenis van de Portugese stad Porto. Tot en met 28 mei; een overzicht van het expressionistische werk van Leo Gestel, t/m 4 juni.

Museum Beelden aan Zee toont t/m 31 juli Afrikaanse en Europese sculpturen.

Sittard

Museum Het Domein: Weapons & Armor toont polyester sculpturen, tekeningen en schilderijen van de Amerikaanse skateborder/kunstenaar Mark Gonzales (1968), alias The Gonz, t/m 11 juni.

Tilburg

De Pont: drie film- en videoinstallaties en begeleidende fotoseries van de Canadese kunstenaar Stan Douglas, t/m 28 mei.

Utrecht

Galerie voor Ruimtelijk werk, Oudegracht 301, presenteert landschappen van Vinh Phuong en Kees Verbeek, 20 april t/m 28 mei.

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind' 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo). Zondag om 14 uur spreekt Sjarel Ex (directeur Centraal Museum) over Theo van Doesburg en het Bauhaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden