BEELDENDE KUNST

Op 14 juni opent het nieuwe Gorcums Museum, in het voormalige stadhuis, zijn deuren. De openingsexpositie toont een overzicht van beeldend kunstenaar Jan van Munster....

Tot en met 24 juni is in het Oude Kerkje van Kortenhoef een tentoonstelling te zien van de 'Bergense School, met schilderijen van Henry le Fauconnier, Leo Gestel en Piet van Wijngaerdt. Vanaf maandag.

Galerie Lutz toont vanaf zondag werk van Hans Andringa, wiens schilderijen door gebruik van lichte, ijle kleuren 'kwetsbaar' lijken te zijn. Tot en met 9 juli Oude Delft 195, Delft.

De in 1994 overleden F.G.L. van der Meer was behalve hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, ook tekenaar. Museum Commanderie van Sint Jan in Nijmegen toont vanaf zondag zijn tekeningen in Een religieus surrealist, tot en met 3 september.

Ter ere van het honderdjarig bestaan van de plateelfabrieken van Brantjes, Haga, Vet en Huisenga in Purmerend toont het Purmerends Museum 100 jaar Purmerends Jugendstil aardewerk. Vanaf zondag tot en met 1 oktober Galerie Bert Mertens, Willemstraat 26 in Utrecht presenteert zaterdag om 16 uur nieuwe schilderijen van Irene Hanenbergh, die sinds 1990 woont en werkt in Athene. Tot en met 15 juli, woensdag tot en met zaterdag.

'Child, n (pl children) 1) unborn or newly born human being, 2) name of persons to whom one has a protective position, 3) human, person in general who evokes feelings of sympathy, protection; as entity.' de Paraplufabriek presenteert zaterdag om 20 uur Umber & Mauve part one met Children van Anneke Savert, aan de Van Oldenbarneveltstraat 63 a in Nijmegen.

Museum Het Schielandshuis in Rotterdam toont vanaf vandaag Onderweg in de Franse tijd, tekeningen, (spot-) prenten over personen- en goederenvervoer rond 1800, een keuze uit de collectie van de Atlas Van Stolk. Tot en met 8 oktober.

De kunstenaar Rob Moonen heeft samen met de Duitse beeldend kunstenaar Olaf Arndt een installatie gemaakt in het centrum voor beeldende kunst Artis. Ze hebben zich met Tripa - Vitola - Lectura gericht op de voormalige functie van het pand, de Willem II sigarenfabriek aan de Boschveldweg 471 in Den Bosch, opening zaterdag om 16 uur.

Nog lopende exposities

De Paviljoens in Almere-Stad tonen tot en met 2 juli Feeling with eyes, werk van de Engelse beeldend kunstenaar Helen Frik (1960). Werk, gemaakt van huis-, tuin- en keukenmateriaal. 'Je zou het de poëzie van het alledaagse kunnen noemen.'(Ineke Schwartz)

Tot en met 27 augustus in het Van Gogh Museum in Amsterdam negen litho's en een ets van Vincent van Gogh. Hoewel Van Gogh een beginneling in de lithotechniek was, koesterde de kunstenaar grote ambities met deze techniek: kunst voor het volk in de vorm van goedkope prenten.

Vanaf het begin van de zestiende eeuw trokken veel kunstenaars naar Italië, om zich te laten inspireren door de overblijfselen uit de klassieke oudheid. Het Amsterdams Historisch Museum toont in In de ban van Italië tachtig tekeningen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw van kunstenaars als Maarten van Heemskerck, Jan Lievens, Daniel Dupré. Tot en met 20 augustus.

Nul was een informele kunstenaarsgroep die zich afzette tegen 'persoonlijk handschrift' in de kunst. De kunstwerken van Nul (1960 - 1965) pretenderen dan ook niets meer te zijn dan onbecommentarieerd aangeboden materiaal. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74 in Haarlem, toont werk van Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Tot en met 11 juni.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont een tiental aluminium sculpturen van de Amerikaanse kunstenares Cady Noland die zich laat inspireren door afbraak en verval in het Amerikaanse systeem. Tot en met zondag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden